TURSKOJ PRETI IZBACIVANJE IZ NATO-A ZBOG ŠVEDSKE I FINSKE? Kolumnista Si-En-Ena ocenio - "Već se razmišljalo o tome i kada su kupili S-400"

Novosti onlajn/M.Stevanović

17. 05. 2022. u 11:24

BLOKIRANjE Švedske i Finske na njihovom putu u NATO od strane Turske moglo bi da dovede do isključenja te zemlje iz Severnoatlantske alijanse, ocenjuje kolumnista Si-En-Ena Dejvid Andelman, prenose RIA novosti.

ТУРСКОЈ ПРЕТИ ИЗБАЦИВАЊЕ ИЗ НАТО-А ЗБОГ ШВЕДСКЕ И ФИНСКЕ? Колумниста Си-Ен-Ена оценио - Већ се размишљало о томе и када су купили С-400

Foto: EPA

- Već je bilo mnogo razmišljanja o izbacivanju Turske iz NATO-a, posebno nakon što je Erdogan pre tri godine kupio ruske PVO sisteme S-400 od Rusije - prokomentarisao je Andelman izjave turskog lidera o neslaganju da prihvati Helsinki i Stokholm u Alijansu.

Istovremeno, novinar je priznao da bi takav korak mogao da oslabi poziciju NATO-a u strateški važnom regionu.

- Malo ljudi želi da rizikuje da izgubi najveću stalnu armiju posle SAD od NATO-a, posebno onu koja kontroliše strateški Bosfor i ima izlaz na Crno more - rekao je on.

Kolumnista je rekao da je, prema mišljenju profesora sa Harvarda Roberta I. Rothberga, osnivača programa za međudržavne konflikte na "Kenedi školi vlade", pravilo jednoglasne odluke za savez zastarelo, uprkos deklarisanoj posvećenosti zemalja članica demokratskom pristupu.

- Pravilo jednoglasnosti je bilo glupo od samog početka, a sada je vreme da se to ponovo razmotri - citirao je Andelman reči stručnjaka.

Erdogan poručio Finskoj i Švedskoj - "Ne mučite se"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je juče da ne može da odobri članstvo Finske i Švedske u NATO-u, pošto ove dve skandinavske zemlje ne izručuju Turskoj članove organizacije islamskog propovednika Fetulaha Gulena (FETO) i Radničke partije Kurdistana. Osim toga, turski lider je savetovao delegacijama Švedske i Finske, koje će u ponedeljak stići u zemlju na razgovore, „da se ne muče“.

Foto: Profimedia/Emmanuel DUNAND

O mogućnosti napuštanja dugoročne neutralnosti i ulaska u Alijansu u Helsinkiju i Stokholmu razgovaralo se nakon početka ruske specijalne vojne operacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine.

Prema rečima pres-sekretara predsednika Rusije Dmitrija Peskova, ulazak Finske i Švedske u organizaciju „malo je verovatno da će nekako ojačati i unaprediti bezbednosnu arhitekturu na našem kontinentu“.

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE RUSKE TENKOVE U AKCIJI: Snimci DNR prikazuju napade na položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

ZELENA BUDUĆNOST POČINJE S NAMA: Značaj i koristi zelenih ciljeva za Novu godinu