UKRAJINCI SPREMALI EKOLOŠKU KATASTROFU U RUBEŽNOM: Planirali da aktiviraju 49 tona eksloziva u fabrici punoj opasnih materija

M.Đorđević

15. 05. 2022. u 08:09

UKRAJINSKE snage bezbednosti su tokom povlačenja minirali veliku hemijsku fabriku Zarja u Rubižnu sa 49 tona eksploziva. Jedinice za elektronsku borbu uspele su da blokiraju signal koji je trebalo da izazove eksploziju, saopštila je Narodna milicija LNR, prenosi RIA Novosti.

УКРАЈИНЦИ СПРЕМАЛИ ЕКОЛОШКУ КАТАСТРОФУ У РУБЕЖНОМ: Планирали да активирају 49 тона екслозива у фабрици пуној опасних материја

Foto Tanjug/AP

- Iza sebe su ostavili iznenađenje u vidu skladišta eksploziva. Oko 49 tona TNT-a i amonala uskladištenih u fabričkom magacinu 406, moglo je ne samo da izazove ogromna razaranja, već i da dovede do globalne katastrofe, jer tamo postoje nekoliko kompozicija sa obližnjim kiselinama amonijaka, azota i sumpora, parantrotoluenom, benzolom i drugim opasnim materijama, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Do eksplozije je trebalo da dođe detonacijom daljinskog upravljača u trenutku kada bi izazvala najveću štetu.

- Međutim, zahvaljujući veštim dejstvima jedinica za elektronsko ratovanje Narodne milicije LNR , signal za podrivanje je blokiran, saopštila je pres-služba Narodne milicije.

Demineri su uspeli da zaobiđu sve zamke koje je neprijatelj ostavio na objektu i neutrališu sve detonacione tačke.

- Objekat je neutralizovan i više ne predstavlja opasnost po ljude i životnu sredinu, uveravaju iz resora.

BONUS VIDEO: VOJSKA DNR NA PRILAZU AVDEJEVKI: Pregled napuštenih položaja Ukrajinaca

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PAŽLJIVO PRATIMO SITUACIJU IAEA: Nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama