RAT U UKRAJINI: Krvava provokacija Kijeva; Britanski SAS komanduje ukrajinskim diverzantima (VIDEO)

Novosti online

10. 05. 2022. u 07:14 >> 22:28

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 76. dan. Sprečeni su ukrajinski desanti na Zmijsko ostrvo. Grad Popasna u LNR potpuno prešao pod kontrolu snaga Luganska i Rusije. U DNR poginula dva civila posle napada ukrajinskih snaga; Jasinovata granatirana iz sistema "Grad".

РАТ У УКРАЈИНИ: Крвава провокација Кијева; Британски САС командује украјинским диверзантима (ВИДЕО)

Foto AP

Konašenkov: Operacija Kijeva propala

Tela 27 pripadnika ukrajinskih specijalnih snaga ostavljena su na Zmijskom ostrvu nakon što je operacija Kijeva propala, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Tela 27 pripadnika ukrajinskih specijalnih snaga ostavljena su na Zmijskom ostrvu nakon što je operacija Kijeva propala, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

- Danas su naše trupe našle tri tela ukrajinskih komandosa na obali. U ovom trenutku je, kao rezultat neuspele operacije Kijeva, ostalo 27 tela pripadnika ukrajinskih specijalnih snaga, kao i nacionalista na Zmijskom ostrvu - rekao je on, prenosi TAS S.

Evakuisano 1.100 dece iz ratnog područja

U protekla 24 sata u Rusiju je evakuisano 8.787 ljudi, među kojima 1.106 dece, iz opasnih područja DNR, LNR i Ukrajine, a od početka specijalne vojne operacije u Rusiju je stiglo 1.208.225 ljudi, rekao je šef Nacionalni centar za upravljanje odbranom Ruske Federacije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

-Uprkos svim poteškoćama i preprekama koje je stvorio Kijev, tokom proteklog dana, bez učešća ukrajinskih vlasti, 8.787 ljudi, uključujući 1.106 dece, evakuisano je na teritoriju Ruske Federacije iz opasnih regiona Donjecka, Luganska. narodnih republika i Ukrajine. Ukupno, od početka specijalne vojne operacije – već 1.208.225 ljudi, od kojih su 210.224 deca, rekao je on.

 

Crni dim nad Azovstaljem

Crni dim vije se nad Azovstljem. Šta je uzrok nijepoznato.


Pentagon: Počinjemo isporuku druge partije helikoptera Mi-17 Ukrajini

Sjedinjene Američke Države su danas počele isporuku druge partije helikoptera ruske proizvodnje Mi-17 Ukrajini, saopštio je visoki predstavnik Pentagona.

-Od dodatnih 11 helikoptera Mi-17, prvi je poslat danas, rekao je on.

Prvu partiju je činilo pet helikoptera ovo tipa. Pretpostavlja se da je reč letelicama koje su amerikanci ranije kupovali od Rusije za avganistansku vojsku.

 

 

Pripreme za ukrajinsku kontraofanzivu kod Harkova

U Harkovskoj oblasti planovi Oružanih snaga Ukrajine su da preseku linije snabdevanja grupe kod Izjuma.

Pored prebacivanja tri stotine teritorijalaca iz zapadne Ukrajine u Jelisavetovku, Oružane snage Ukrajine prebacile su najmanje 10 tenkova u Razdolje i to železnicom.

Foto Tanjug/AP

Raketirano selo iz VBR Uragan

Ukrajinske trupe granatiraju mirna naselja u oblasti Harkov, selo Novokomsomolskoe je pogođeno MLRS-om Uragan sa ukrajinskih položaja u blizini sela Pečeneg, javlja dopisnik RIA Novosti.

Usled toga je oštećeno nekoliko kuća, jedna je izgorela, na sreću niko nije povređen, pošto su vlasnici otišli ​​kod svojih rođaka u drugo naselje.

Udarac je zadata kasetnom municijom, kasetni deo je pao u jedno od dvorišta, bio je nabijen gelerima, fragmenti su posečeni kroz kuće i automobile, razbijeni prozori.

Ukrajinska vojska izvela novu krvavu provokaciju u Harkovskoj oblasti

Ukrajinska vojska je pucala na šest civilnih vozila u Harkovskoj oblasti u okviru krvave akcije po scenariju iz Buče, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

 

Granatirana Gorlovka

Ukrajinske trupe ispalile su četiri projektila kalibra 122 mm na Gorlovku u DNR, saopštilo je republičko predstavništvo u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

Foto: EPA

Ukrajinska vlada donela Ukaz o konfiskaciji

Ukrajinska vlada odobrila je danas ukaz kojim se sva ruska imovina na teritoriji Ukrajine prenosi na državu, odnosno na Državno preduzeće „Nacionalni investicioni fond“.

 

Vojska DNR izbacila iz stroja 28 ukrajinskih vojnika

Snage DNR su od početka dana eliminisale 28 neprijateljskih vojnika i oficira, kao i jedno borbeno vozilo pešadije, jedan tenk, dva samohodne haubice Gvozdika, dva oklopna i tri teretna vozila, saopštila je Narodna milicija Republike.

-Od početka današnjeg dana naši vojnici su uništili 28 ukrajinskih nacionalista, jedno borbeno vozilo pešadije, jedan tenk, dve samohodne artiljerije 2S1 Gvozdika kalibra 122 mm, dva oklopna i tri teretna vozila, saopštilo je ministarstvo.

 

Britanski plan za masakr ukrajinske vojske

Napad Oružanih snaga Ukrajine na Zmijsko ostrvo osmislili su britanski savetnici, a naređenje je izdao lično Vladimir Zelenski, uprkos primedbama ukrajinskog Generalštaba, rekao je za RIA Novosti izvor u ruskim bezbednosnim snagama.

 

Nastavlja se razaranje ukrajinske armije

Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, 164 aviona, 125 helikoptera, 798 bespilotnih letelica, 302 protivvazdušna raketna sistema, 2983 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 351 instalacija višecevnih raketnih sistema, 1440 poljskih artiljerija topova i minobacača, kao i 2796 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Foto AP

Granatirano selo u DNR

Ukrajinske trupe otvorile su vatru na selo Staromihajlovka u DNR granatama velikog kalibra, saopštilo je republičko predstavništvo u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (JCCC).

Granatirana Gorlovka

U 17.40 ukrajinski vojnici ispalili su šest granata kalibra 122 mm na Gorlovku u DNR, saopštilo je republičko predstavništvo u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

Nastavlja se granatiranje civilnih ciljeva u DNR

Ukrajinski vojnici su za manje od sat vremena ispalili 20 mina, devet granata i četiri projektila na tri naselja DNR, uključujući Donjeck i Gorlovku, navodi se u saopštenju republičkog predstavništva u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

Napominje se da su ukrajinske trupe na naselje Zajcevo ispalile deset mina kalibra 120 milimetara i devet LNG granata. Na Gorlovku je takođe ispaljeno deset mina istog kalibra, a na Donjeck su ispaljene četiri granate kalibra.

Foto: EPA

 

Oboren još jedan Bajraktar kod Zmijskog ostrva

U regionu Zmijskog ostrva, ruski pvo uništili su u utorak još jednu ukrajinsku bespilotnu letelicu „Bajraktar-TB2”, saopštilo je ministrastvo odbrane Ruske Federacije

 

Ukrajina obustavlja tranzit gasa

Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine od sutra obustavlja tranzit gasa u Evropu preko gasne stanice „Sohranovka“ koja se nalazi u Luganskoj oblasti, navodi se u saopštenju operatora.

 

Lukašenko: S-400 i iskanderi ostaju

Belorusija u dogovoru sa Rusijom planira da zadrži ruske protivavionske raketne sisteme S-400 i raketne sisteme „Iskander“, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, prenela je državna agencija Belta.

Foto: EPA

Ukrajina rasporedila 20.000 vojnika na granicu


Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Belorusije Viktor Guljevič izjavio je da je Ukrajina povećala brojnost svojih snaga na beloruskoj granici do 20.000 ljudi i to zahteva reakciju.

"Kako bismo osigurali bezbednost na jugu, jedinice za specijalne operacije su raspoređene u tri taktička pravca", objasnio je Guljevič.

 

SAD ne vide pregovore kao pu za rešenje sukoba

Sjedinjene Američke Države u ovom trenutku ne vide održiv pregovarački put za rešavanje sukoba u Ukrajini, izjavila je direktorka Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns.

 

Artiljerijski dvoboj kod Hersona

NA ruskim društvenim mrežama pojavio se kratak izveštaj o situaciji na frontu izmeđud Hersona i Nikolajeva.

Na liniji fronta nema značajnijih promena, nastavljaju se artiljerijski dueli između gradova. Resursi Kijeva izvestili su o hvatanju ruskog vojnika kod Snigirevke. Na području sela Ingulets oboren je Su-27 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Raketiran ključni most za doturanje oružja Kijevu

Ponovo je ispaljena krstareća raketa u Odeskoj oblasti. Ruska vojska nastavlja napade na već oštećeni most preko ušća Dnjestra, saopštila je operativna komanda Oružanih snaga Ukrajine „Jug“

 

Žito za oružje

Ukrajinska komanda „Jug“ pokušala je da opovrgne objave o izvozu žita iz zemlje u zamenu za lend-lease i izazivanju prehrambene krize. Velika pažnja na ovom nivou još jednom svedoči o popularnosti našeg kanala u Ukrajini.

 

Teški gubici Kijeva

U poslednje dve nedelje Ukrajina je izgubila više bespilotnih letelica "Barjaktar TB2", nego za dva i po meseca izvođenja specijalne vojne operacije, prenose ukrajinski telegram kanali.

 

Nemačka šalje savremene tenkove i haubice

Nemačka planira da isporuči Ukrajini savremene tenkove i haubice, paralelno će početi obuka ukrajinske vojske, saopštila je nemačka šefica diplomatije Analena Berbok.

Foto Tanjug/AP

Granatirana Aleksandrovka u LNR

Ukrajinska vojska je u ranim popodnevnim satima ponovo granatirala Aleksandrovku u Donjeckoj Narodnoj Republici. Ispaljena su četiri projektila kalibra 122 milimetra, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Makron i Si upozorili na prehrambenu krizu

Makron i Si Đinping razgovarali su telefonom o situaciji u Ukrajini i o riziku od nastupanja prehrambene krize, saopštila je Jelisejska palata.

 

Zabrana transporta ruske nafte više nije opcija

Zabrana transporta ruske nafte više nije uključena u šesti paket sankcija protiv Ruske Federacije, prenosi DPA pozivajući se na svoje izvore, javlja Sputnjik.

 

Litvanija htela da "zgrabi" deo američkog oružja namenjenog Ukrajini

Glavnokomandujući Vojske Republike Litvanije, general-potpukovnik Valdemaras Rupšis, rekao je da ta zemlja treba da popuni sopstvene zalihe naoružanja za količinu oružja koju je Republika potrošila i uputila kao pomoć Oružanim snagama Ukrajine.

Međutim, pre nego što se od Kijeva zatraži udeo u američkim isporukama, potrebno je proveriti da li u njima postoji oprema pogodna za litvansku vojsku.

 

Bundestag: "Prijem Ukrajine u EU može potrajati decenijama"

Bundestag je saopštio da bi prijem Ukrajine u EU mogao da potraje decenijama.

Šef poslaničke grupe CSU Aleksandar Dobrindt je napomenuo da sada Ukrajina samo može dobiti status države kandidata za ulazak u EU.

 

Raste pritisak na Grčku

Raste pritisak na Grčku da Ukrajini preda stotinu borbenih vozila pešadije i rakete, javlja Sputnjik.

List "Efimerida ton Sintakton" napominje da se razgovara o transferu 130 vozila BMP-1 ruske proizvodnje u Kijev, koja će biti zamenjena istim brojem nemačkih BMP Marder 1A5, ali grčka strana još uvek nije donela konačnu odluku.

 

EU: Rusija organizuje sajber napade

Rusija je stajala iza masivnog sajber napada na satelitsku internet mrežu koji je na početku rata u Ukrajini izbacio iz mreže hiljade modema, navodi se u današnjem saopštenju Evropske unije, javlja Tanjug.

Napad na Viasatovu KA-SAT mrežu krajem februara ove godine dogodio se baš onda kada je ruska vojska ušla u Ukrajinu, prenosi saopštenje EU Rojters.

 

Zelenski: "Potreban šesti paket EU sankcija Rusiji"

Dok se u Briselu i dalje razgovara o šestom paketu EU sankcija Rusiji, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je taj paket potreban, kao i embargo na uvoz ruske nafte.

Foto: AP

 

Berbokova u Ukrajini

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok doputovala je danas u Ukrajinu, kao najviši zvaničnik nemačke vlade koji je posetio ovu zemlju od početka ruske intervencije 24. februara.

Njeno prvo odredište bio je grad Buča, u blizini Kijeva, gde su ruske snage navodno počinile zločine nad civilima, prenosi Rojters.

Foto AP

 

Lukašenko: "Iz sukoba smo izvukli dosta pouka"

Beloruske vlasti su izvukle pouke iz rusko-ukrajinskog vojnog sukoba u pogledu razvoja i opremanja svojih trupa, rekao je Aleksandar Lukašenko.

Foto: Profimedia/Ilustracija
 

 

"Rusija sprovodi terorizam"

Sejm Litvanije proglasio je Rusiju terorističkom državom i pozvao na stvaranje međunarodnog tribunala

- Ruska Federacija, čije oružane snage namerno i sistematski biraju civilne ciljeve za bombardovanje, je država koja podržava i sprovodi terorizam - navodi se u rezoluciji.

Foto: Epa

 

Granatiran Kirovski

Ukrajinske oružane snage granatirale su iz višecevnog raketnog sistema "Uragan" Kirovski okrug Donjecka.

 

Ukrajinci tvrde: "Pronađena tela 44 civila u ruševinama zgrade u Izjumu"

Šef regionalne državne administracije u Harkovu Oleh Sinehubov izjavio je danas da su vlasti pronašle tela 44 civila u ruševinama zgrade u gradu Izjumu koju je Rusija uništila u martu.

Sinehubov je rekao da se petospratnica srušila sa civilima unutra, preneo je AP.

- Ovo je još jedan stravičan ratni zločin ruskih okupatora nad civilnim stanovništvom", rekao je on.

 

Konašenkov: "Presretnuta raketa Točka-U iznad Harcizka"

Konašenkov je dodao da je ruska avijacija tokom protekle noći pogodila 16 područja koncentrisanja ljudstva i vojne tehnike ukrajinske vojske.

Ruski PVO sistemi su tokom noći oborili tri ukrajinske bespilotne letelice iznad naselja DNR i grada Odesa. Iznad grada Harcizka u Donbasu presretnuta je ukrajinska raketa „Točka U“ i raketa ispaljena iz višecevnog bacača raketa „Smerč“, dodao je Konašenkov.

Foto: Printskrin/Ruptly

 

Milicija LNR završila čišćenje Popasne

Narodna milicija LNR, uz podršku Oružanih snaga RF, nakon što je završila čišćenje Popasne, izašla je na administrativnu granicu LNR, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kao rezultat ofanzive, eliminisano je do 120 nacionalista, 13 oklopnih vozila i 12 vozila različite namene.

 

Razgovor Orbana i Makrona

Makron će danas pozvati mađarskog premijera Viktora Orbana i šefa Evropske komisije kako bi pronašli rešenje za embargo na rusku naftu.

 

"Evropa pokušava da prevari Kijev?"

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba rekao je da će, ako Ukrajina ne dobije status kandidata za EU, to značiti da „Evropa pokušava da prevari“ Kijev, prenosi Sputnjik.

Foto: Printskrin Youtube / Noticieros Televisa

 

Na DNR ispaljeno 295 jedinica municije 

Ukrajinske snage su u protekla 24 časa 36 puta otvarale vatru na teritoriju Donjecke Narodne Republike, ispalivši 295 jedinica municije, dva civila su poginula, devet je ranjeno, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Evakuisano više od 400 ljudi

U poslednja 24 sata iz Marijupolja je u Bezimeno evakuisano više od 400 ljudi, među njima i 70 dece, saopštio je štab odbrane DNR.

 

Ukrajina tvrdi: "Rusija izgubila 26.000 vojnika"

Generalštab Oružanih snaga UKRAJINE tvrdi da je "Rusija od početka sukoba sa Ukrajinom izgubila 26.000 vojnika i 1.170 tenkova", javlja Ukrajinska pravda, prenosi Tanjug.

Navedeno je da je "Rusija izgubila i 2.808 borbenih oklopnih vozila i 519 artiljerijskih sistema, 87 PVO sistema, 199 aviona, 158 helikoptera, 94 krstareće rakete i 12 brodova".

 

Blinken i Lojd traže dodatna sredstva za Ukrajinu

- Prema trenutnom stanju možemo da izdvojimo samo 100 miliona dolara za Ukrajinu. Očekujemo da ta nam ta sredstva budu odobrena do 19. maja, do tada su nam potrebna da bismo mogli da nastavimo saradnju u sferi bezbednosti postojećim tempom - navodi se u pismu.

Foto: Jutjub printskrin/AFP News Agency, Profimedia

 

Mirošnik: "Najmanje dva konzulata biće otvorena u ruskim regionima"

Najmanje dva konzulata LNR će bti otvorena u ruskim regionima, rekao je u intervjuu za Sputnjik ambasador LNR u Rusiji Mirošnik.

Osoblje ambasade činiće nekoliko desetina ljudi.

Biće potrebno oko dve nedelje da se organizuje ambasada u Moskvi.

U toku su pregovori o priznavanju LNR sa Sirijom, Venecuelom i nizom drugih zemalja.

 

Politiko: Evropska komisija razmatra mogućnosti alternativne podrške Ukrajini

Evropska komisija planira da za potrebe Kijeva izda obveznice u vrednosti od 10 milijardi evra

U međuvremenu, jedan broj evropskih zemalja pozvao je Evropsku komisiju da razmotri alternativne mogućnosti za pružanje finansijske pomoći Ukrajini.

Posebno su istakli da će, ako države koje nisu članice EU obezbede Ukrajini svoja sredstva, to smanjiti finansijsko opterećenje za zemlje EU.

 

Nemačka razmišlja o promeni procedure hitnog racionisanja gasa

U Nemačkoj razmišljaju o promeni procedure hitnog racionisanja gasa, po kojoj će isporuke biti ograničene prvo domaćinstvima.

To podrazumeva reviziju dosadašnje energetske politike po kojoj je biznis prvi trebalo da bude „odsečen“ od snabdevanja gasom, prenosi Sputnjik.

 

Di Majo: "Italija će nastaviti da podržava ukrajinsku vojsku"

Oružje koje se isporučuje Ukrajini ne sme se koristiti za udare na Rusiju, izjavio je ministar spoljnih poslova Italije Luiđi Di Majo.

On je istakao da će Italija nastaviti da podržava ukrajinsku vojsku obezbeđujući joj pravo na legitimnu odbranu.

- Ali ne možemo da mislimo da je snabdevamo oružjem kojim bi mogla da se gađa ruska teritorija, to bi značilo provociranje eskalacije. Eskalacija bi trebalo da bude diplomatska - rekao je Di Majo za televiziju „Rai 3“.

 

Japan će postepeno smanjivati izavisnost od ruske nafte

Japan trenutno ne može u potpunosti da odustane od ruske nafte, ali će postepeno smanjivati zavisnost, saopštilo je Ministarstvo ekonomije te zemlje.

Fon der Lajen: "Napredak sa Orbanom o zabrani ruskih fosilnih goriva"

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je postigla napredak u razgovorima sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom o mogućoj zabrani ruskih fosilnih goriva širom EU, prenosi Tanjug.

- Večerašnji razgovor sa premijerom Viktorom Orbanom bio je od pomoći da se razjasne pitanja u vezi sa sankcijama i energetskom bezbednošću - navela je Fon der Lajenova na Tviteru, preneo je sinoć Rojters.

- Napredovali smo, ali je potrebno dalje raditi - dodala je ona.

Ursula fon der Lajen, Foto AP

 

Granatirana Jasinovata

Ukrajinski vojnici ponovo su granatirali grad Jasinovataja u DNR, navodi Telegram kanal predstavništva republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Granatiranje je zabeleženo u 7:20 iz Avdijevke.

- Iz BM-21 Grad je ispaljeno 10 projektila - navodi se u publikaciji, prenose RIA Novosti.

 

Završeno deminiranje sela Kamenka

Ruski saperi završili su deminiranje sela Kamenka u Harkovskoj oblasti.

Vojni inženjeri su otkrili i neutralisali artiljerijske i tenkovske granate, kao i protivpešadijske i protivtenkovske mine, uključujući i mine strane proizvodnje, koje su vojnici AFU ostavili pre povlačenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)