NA NIŠANU IZ MINSKA DO BERLINA: U Belorusiji ostaju ruski sistemi S-400 i „Iskander“

Novosti online

10. 05. 2022. u 17:51

BELORUSIJA u dogovoru sa Rusijom planira da zadrži ruske protivavionske raketne sisteme S-400 i raketne sisteme „Iskander“, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, prenela je državna agencija Belta.

НА НИШАНУ ИЗ МИНСКА ДО БЕРЛИНА: У Белорусији остају руски системи С-400 и „Искандер“

Moskva ne želi da otkrije sve detalje sistema S-400

-Dogovorili smo se sa Rusijom da ćemo verovatno zadržati S-400 koji su sad kod nas. Iz Minska će 'videti' do Berlina. S-400 je dobro oružje. Dogovorili smo se sa ministrom odbrane da sutra pripremi nekoliko grupa vojnika koji će rukovati tom tehnikom, rekao je beloruski lider.

Takođe je najavio da je u planu nabavka ruskih raketnih sistema „Iskander“.

-To je oružje koje nam je veoma potrebno. Mi ga danas posedujemo. Ponoviću – dogovorio sam se sa Rusima da ćemo kupiti od njih 'Iskandere'. Oni se neće povlačiti iz Belorusije. Mogu biti upotrebljeni za odbranu naše teritorije, naglasio je Lukašenko.

Po njegovim rečima, i to naoružanje koje beloruska vojska ima u ovom trenutku omogućava da se osigura odbrambena sposobnost zemlje.

-Mislim da je to dobro oružje za vojsku. To sugeriše da će naša vojska moći da ratuje i da nanese protivniku neprihvatljivu štetu. Baš kao što smo i planirali. Mi smo realisti, jasno nam je da ne bi uspeli da pobedimo NATO, ali imamo sve oružje da nanesemo štetu, posebno teritorijama koje nas budu napadale, rekao je Lukašenko.

Kako je precizirao, „to oružje pokriva celu teritoriju Poljske do Baltika“.

-Da ne govorim o baltičkim zemljama i Ukrajini, sve iza Kijeva. Ne daj Bože, ni na šta ne aludiram, ali kažem da bi razumeli domet oružja koje imamo, dodao je beloruski lider.

Ranije je Lukašenko govorio da bi Belorusija želela da rasporedi na svojoj teritoriji sisteme „Iskander“ i S-400 „Trijumf“. Kako je kazao, postoji nekoliko primeraka ruske vojne tehnike koja je učestvovala na zajedničkim belorusko-ruskim vojnim vežbama „Saveznička odlučnost 2022“ u februaru, a koju bi beloruska strana želela da trajno zadrži na svojoj teritoriji.

rs.sputniknews.com

RUSIJA TESTIRALA S-500! Pogledajte snimak - PVO sistem oborio balističku raketu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri