MEĐUNARODNI SUD JE STVORIO PRESEDAN Putin: Na Kosovu nije bilo referenduma, na Krimu jeste

M.Đorđević

26. 04. 2022. u 19:37

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin podsetio je na sastanku sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom na odluku Međunarodnog suda pravde o Kosovu i Metohiji, prenosi RIA Novosti.

МЕЂУНАРОДНИ СУД ЈЕ СТВОРИО ПРЕСЕДАН Путин: На Косову није било референдума, на Криму јесте

Foto AP

- Lično sam pročitao sve dokumente Međunarodnog suda pravde UN o situaciji na Kosovu . Dobro se sećam odluke međunarodnog suda koja kaže da se u ostvarivanju prava na samoopredeljenje ova ili ona teritorija nije u obavezi da se obrati centralnim vlastima zemlje za dozvolu da proglasi svoj suverenitet. To je rečeno u vezi sa Kosovom, a to je odluka međunarodnog suda. I ovu odluku su svi podržali - rekao je Putin.

On je dodao da DNR i LNR imaju isto pravo da se izjasne o svom suverenitetu bez apelovanja na centralne vlasti, jer je „presedan stvoren“.

- Ako se stvorio ovaj presedan, onda su to isto mogle da urade i republike Donbasa... Sa naše strane, dobili smo pravo da ih priznamo kao nezavisne države. Toliko država sveta, uključujući i naše protivnike na Zapadu su to uradili u vezi sa Kosovom. Kosovo priznaju mnoge države kao nezavisnu državu. Mi smo isto uradili i sa republikama Donbasa - rekao je Putin.

Predsednik Rusije objasnio je i da na Kosovu i Metohiji nije bio održan referendum, dok je na Krimu narod odlučio da se ta teriotrija pripoji Rusiji.

BONUS VIDEO: Pomen stradalim Srbima na Kosovu i Metohiji u martovskom pogromu u manastiru Gračanica

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri