PUTIN ZAKOČIO JURIŠ NA "AZOVSTALJ": Nije potrebno da se ulazi u katakombe, kazao ruski predsednik; Bajden najavio vojnu pomoć Ukrajini

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

21. 04. 2022. u 20:34

VRHOVNI komandant ruskih oružanih snaga Vladimir Putin, naredio je da se ne ide u juriš na osvajanje "Azovstalja", jer treba čuvati živote svojih vojnika i oficira. Putin je u Kremlju istakao da bi borbe u dubokoj mreži podzemnih tunela mogle da dovedu do velikih žrtava ruskih jedinica.

ПУТИН ЗАКОЧИО  ЈУРИШ НА АЗОВСТАЉ: Није потребно да се улази у катакомбе, казао руски председник; Бајден најавио војну помоћ Украјини

Foto AP

- Nije potrebno da se ulazi u katakombe i da se puzi pod zemljom u tim industrijskim objektima, zablokirajte tu industrijsku zonu tako da ne može ni muva da proleti - naložio je šef Kremlja.

Rusko vojno rukovodstvo napravilo je plan kako da se potpuno osvoji čeličana "Azovstalj", a pre nego što je ministar Sergej Šojgu o tom planu informisao Putina, predsednik Čečenije Ramzan Kadirov izjavio da će već u četvrtak, najkasnije po podne, ruske snage među kojima su i specijalci iz Čečenije potpuno osvojiti "Azovstalj".

- Hoću da podelim radosnu vest da ćemo danas posle podne kontrolisati ceo "Azovstalj". Oružane snage Rusije imaju strategiju, vojnici su spremni i samo je potrebno vreme - poručio je Kadirov.

Referišući Putinu, ministar odbrane Sergej Šojgu je kazao da je grad Marijupolj koji je bio prestonica ukrajinskih nacionalističkih bataljona Azov, oslobođen i jedino su u čeličani, opkoljenoj sa svih strana, ostali njihovni bojovnici. U blokiranom "Azovstalju", sada je oko 2.000 njihovih vojnika, a do sada ih se predalo 1.478.

Odluka Putina da se ne ide u juriš na osvajanje "Azovstalja", potpuno je razumljiva i racionalna. Pre ili kasnije, opkoljeni ukrajinski vojnici koji su već sada u bezizlaznoj situaciji, moraće da se predaju.

Ruski predsednik je i u četvrtak potvrdio da će svima koji se predaju biti sačuvani životi. To njegovo obećanje odnosi se ne samo na ukrajinske vojnike, nego čak i na strane plaćenike.

Foto AP

- Prema svima koji predaju oružje, odnosićemo se u skladu sa međunarodnim pravom, garantovaće im se život i stručna medicinska pomoć - najavio je Putin.

Kad se sve to zna, zaista je paradoksalno da komandiri nacionalističkog puka Azov, koji su zajedno sa drugim vojnicima potpuno opkoljeni, sada postavljaju uslove pod kojim će napustiti podzemne hodnike čeličane "Azovstalj".

Zamenik komandanta puka iz "Azovstalja", Svjatoslav Palamara, postavio je uslov da on i njegovi vojnici dobiju koridor da odu na teritoriju koju kontroliše ukrajinska vojska.

- Ne želimo da se predamo i tražimo da sa oružjem napustimo "Azovstalj". Takođe hoćemo da sa nama odu svi civili i ranjenici i da odvezemo poginule koje želimo da sahranimo sa počastima - poručio je Palamar.

Koliko je tačno ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika kao i civila ostalo u "Azovstalju" niko ne može tačno da kaže, jer ih je mnogo poginulo. Ukrajinski vojnici koji su se predali tvrde da je u podrumima "Azovstalja" oko 200 civila i to su uglavnom članovi porodica oficira ukrajinskog garnizona u Marijupolju. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski kaže da je u "Azovstalju" ostalo oko 1.000 civila. Zelenski tvrdi i da je za oko 120.000 civila blokirana mogućnost da napuste grad Marijupolj.

Jedinice Luganske NR došle su do granice Harkovske oblasti i put koji vodi ka Harkovu je slobodan. Sada je cilj ruske vojske da se oslobode dve enklave koje su još pod kontrolom ukrajinskih snaga, Severodonjeck i Lisičansk. "Ali, na tome se nećemo zadržati", obećao je Igor Kornet, komandant jedinica Luganske NR.

Što više ukrajinska vojska gubi teritorije, sve nemilosrdnije gađa civilne ciljeve na istoku zemlje. Posebno mnogo ljudi strada od njihovih raketa "točka-U". Takvom raketom, Ukrajinci su u četvrtak pogodili farmu kokošaka u gradu Tokmak u zaporoškoj oblasti.

Predsednik SAD Džozef Bajden najavio je tokom dana dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 800 miliona dolara, dodajući da će novi paket uključivati tešku artiljeriju i dronove, kao i municiju. Bajden je kazao da je Rusija preusmerila svoju kampanju na osvajanje nove teritorije na istoku Ukrajine, čineći priliv zapadne vojne pomoći od suštinskog značaja.

Foto AP

POGINULO 2.224 CIVILA

PO podacima Vrhovnog komesarijataa za ljudska prava UN, u Ukrajini je od početka ruske specijalne operacije poginulo 2.224 civila od kojih je 173 dece. Ranjeno je 2.897 osoba. U Donjeckoj i Luganskoj oblasti ubijeno je 825 civila, a 1.403 je ranjeno. Prema podacima UN, na teritoriji koju kontrolišu Donjecka i Luganska NR, život je izgubilo 79 ljudi, a 325 je ranjeno. Na teritoriji pod kontrolom ukrajinskih snaga, poginulo je 746 ljudi, a ranjeno je 1.078. Kad se zna kakvo se oružje koristi u ovom ratu u Ukrajini, onda je sigurno da je broj ne samo vojnika, nego i civila, znatno veći od službene statistike. 

ŠKOLE

MADA se još čuju eksplozije u "Azovstalju", deca u Marijupolju su krenula u školu. U 53 osnovne škole prvog dana bilo je više od 400 učenika.

HARKOV POD RUSKIM GRANATAMA

DRUGI po veličini ukrajinski grad Harkov, na severoistoku zemlje, u četvrtak je bio pod intenzivnim ruskim granatiranjem, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov. "Ogromne eksplozije, Ruska Federacija snažno bombarduje grad", rekao je Terehov u televizijskom obraćanju. On je naveo da je u gradu na severoistoku Ukrajine ostalo oko milion ljudi, dok je oko 30 odsto stanovništva evakuisano, uglavnom žene, deca i stariji.

GARANTI IZ UN

GARANTI bezbednosti Ukrajine mogle bi da budu članice Saveta bezbednosti UN, kazao je Aleksej Poliščuk, direktor departmana za bivše sovjetske republike MIP Rusije. On je objasnio da su moguće i druge kombinacije, jer spisak nije okončan. Stalni članovi SB su Rusija, SAD, Velika Britanija, Francuska i Kina. Kao garant bezbednosti Ukrajine u Kijevu su pominjali i Tursku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade