PRAVE "KOTAO"U DONBASU: Počela završna operacija u "Azovstalju," Rusi granatirali Harkov i Lavov i pojačali napade na istoku i jugu

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

19. 04. 2022. u 20:14

JEDINICE Donjecke i Luganske narodne republike potpomognute ruskom vojskom u utorak su pokušavale da opkole ukrajinske glavne snage na Istoku te zemlje. Specijalci Donjecke narodne republike krenuli su u napad na čeličanu "Azovstalj" u Marijupolju i uspeli su da zauzmu jedan broj podrumskih prostorija. Za tu akciju je bila odabrana posebna grupa specijalaca.

ПРАВЕ КОТАОУ ДОНБАСУ: Почела завршна операција у Азовстаљу,  Руси гранатирали Харков и Лавов и појачали нападе на истоку и југу

Foto EPA

Predsednik Donjecke narodne republike Denis Pušilin kazao je da je cilj najnovije operacije na "Azovstalju" da se oslobodi čeličana u što kraćem periodu od preostalih vojnika nacionalističkih bataljona Azov i morske pešadije. Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov je optimistički saopštio na telegram-kanalu: "Danas ili sutra oslobodićemo čeličanu Azovstalj u Marijupolju".

Ministarstvo odbrane Rusije u utorak je otvorilo tri koridora za izlazak preostalih ukrajinskih vojnika i civila iz čeličane "Azovstalj". Svi koji žele da spasu sebi život mogli su da izađu i predaju se od 14 do 16 sati po moskovskom vremenu. Njih su na svakom izlazu čekali po 30 autobusa i kamioni za prevoz zarobljenika, a takođe i po deset kola hitne pomoći za ranjenike.

Za razliku od prvih ponuda, kada se vojnicima nudilo da humanitarnim koridorima odu na ukrajinsku teritoriju, sada će morati kao zarobljenici u zatvor.

Najviše su se protivili predaji vojnici i oficiri iz nacionalističkih ukrajinskih bataljona jer znaju da zbog učinjenih zlodela moraju da izađu pred sud.

Komandant puka Azov Denis Prokopenko obratio se svetskoj javnosti da utiču na Rusiju da dozvoli humanitarni koridor kako bi iz podruma "Azovstalja" moglo da izađe stotinak civila. Taj apel je objavljen na društvenim mrežama i najbolje svedoči koliko je u podzemnim tunelima dramatična situacija. Objavljen je i snimak u kome jedna od žena moli da se organizuje "zeleni koridor" da izađu iz podzemlja, dok druga žena moli da se omogući izlazak da bi se spasla izgladnela deca. Komandir 36. ukrajinske brigade morske pešadije Sergej Volina objasnio je da su deca i žene koji se nalaze u skloništima "Azovstalja" članovi porodica vojnih lica.

Predstavnici ruskih oružanih snaga podsećaju da su mnogo puta predlagali da "zelenim koridorom" vojnici i civili napuste "Azovstalj" i metalurški kombinat Iljiča, ali oni nisu hteli jer su verovali da će im stići vojna pomoć da izvedu kontranapad.

Da počinje sledeća faza specijalne vojne operacije u Ukrajini kazao je Sergej Lavrov u intervjuu koji je dao TV kanalu Indija danas. Glavnu bitku u Donbasu najavio je u nedelju i predsednik Čečenije Ramzan Kadirov na telegram-kanalu kada je rekao da se koncentriše ruska vojska u kojoj su i specijalne jedinice sa Kavkaza.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je u prvim noćnim satima u utorak da se može reći da je počela glavna bitka u dosadašnjem ratu. Najagilniji savetnik predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič otvoreno kaže da ukrajinsko vojno rukovodstvo strepi da jedinice u Donbasu budu u "kotlu", odnosno da budu potpuno opkoljene.

Novosti

Granatirani su i Lavov, Harkov i Nikolajev gde su gađane pozicije ukrajinske vojske i teritorijalne odbrane. Inače, u Nikolajevu, u kome je do rata živelo oko pola miliona stanovnika, nema pijaće vode od 12. aprila. Nema zvaničnog objašnjenja koji je razlog što u tom industrijskom gradu na Crnom moru nema vode. Vlasti kažu da se radi na popravci kvara na vodovodnoj mreži, pa su građani prisiljeni da u kanisterima donose vodu iz obližnje reke i potoka.

Ratni izveštači vodećih moskovskih listova i TV reporteri javljaju o pojačanim aktivnostima ruske vojske koja ima zadatak da pomogne jedinicama Donjecke i Luganske republike da dođu do administrativnih granica bivših oblasti a sada samostalnih država. Glavni cilj je da se osvoje dva strateški važna grada Kramatorsk i Slavjansk. Osim toga steže se obruč oko velikog ukrajinskog grada Harkova koji ima više od milion i 400.000 stanovnika.

- Ako ruske jedinice opkole ukrajinsku vojsku u Slavjansku i Krematorsku imaju veliku šansu da oslobode celu levu obalu Dnjepra i onda se može potpuno opkoliti Harkov - kaže moskovski vojni ekspert Vladimir Jevsejev.

Koliko bi mogla da traje operacija oslobađanja onog dela Luganske i Donjecke oblasti koje se sada nalaze pod kontrolom ukrajinske vojske, niko se ne usuđuje da prognozira. Razlog je taj što je u minulih osam godina ukrajinska vojska napravila jake fortifikacije i na tom prostoru su, kako kažu u Kijevu, najobučeniji deo armije i najmotiviraniji nacionalistički bataljoni. Zajedno sa teritorijalnom odbranom ukrajinske oružane snage u Donbasu imaju oko 50.000 ljudi.

Kad se zna da obe strane imaju moćnu artiljeriju, već sada se može reći da će broj poginulih i ranjenih biti veliki. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da ima dokumente iz kojih se vidi da je veliki broj dezertera u ukrajinskoj vojsci koji ne žele da uzaludno ginu. Posebno je veliki broj dezertera u prvoj operativnoj ukrajinskoj brigadi.

Vojni komentator "Komsomolske pravde", penzionisani pukovnik Viktor Baranec kaže da će utvrđenja ukrajinske vojske prvo gađati avijacija i visokoprecizne rakete. Protivnici će odgovoriti raketama "točka-U" i bespilotnim letelicama koje su nabavili od Turske i Amerike.

Foto EPA

Pukovnik Baranec objašnjava da će ukrajinska vojska nastojati da što duže bude u dobro napravljenim rovovima jer bi za nju bilo koji napad značio "izlazak na ledinu". Oni su dobili veliku količinu američkih i britanskih protivtenkovskih raketa sa kojima će pokušavati da zaustave ruske oklopne jedinice. Trenutno ukrajinske snage nemaju problem sa municijom jer dnevno ispale po 120 artiljerijskih granata na Donjeck i okolinu. Prednost ruskih snaga je to što većina stanovništva Donbasa ukrajinsku vojsku doživljava okupatorima. Kad Rusi opkole ukrajinske jedinice one neće moći da dobijaju municiju, oružje i hranu.

PREOBLAČE SE U RUSKE UNIFORME

UKRAJINSKI nacionalisti u Odeskoj oblasti planiraju da, preobučeni u ruske uniforme, poubijaju mirno stanovništvo da bi kasnije optužili rusku vojsku kao ratne zločince, izjavio je ruski general-pukovnik Mihail Mizincev. Te masakre bi snimali i delili stranim i domaćim novinarima kao svedočanstvo ruske okrutnosti. Jedinice Luganske NR sprečile su diverziju u selu Cupovka Harkovske oblasti, gde su trebali da stradaju meštani, a kasnije bi se to predstavljalo kao zločin ruskih jedinica.

MRŽNjA

POLjSKI publicista Ronald Lasecki kazao je u intervjuu sajtu "Ukrajina" da je katolička crkva glavni generator mržnje u Poljskoj prema Rusiji i ruskom narodu. Lasecki smatra da upravo katoličanstvo sprečava zbližavanje Poljaka i Rusa. "Što je sredina u Poljskoj religijski konzervativnija, ona je neprijateljskija prema Rusiji, zato se treba držati dijaloga između pape Franje i patrijarha Kirila, jer su konzervativci i dalje protiv Rusije", objašnjava Lasecki.

LAVROV: ZAPAD KORISTI ZELENSKOG

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocenio je da predsednika Vladimira Zelenskog Zapad koristi za svoje ciljeve.Zbog toga je Zelenski ignorisao sve predloge iz Minskih pregovora.

- Da su realizovani Minski dogovori kriza bi odavno bila rešena. Ali Zapad je iskoristio Zelenskog protiv Rusije i zato su činili sve da on ignoriše Minske dogovore - rekao je Lavrov i dodao da će njegova zemlja dokazati istinu o zločinima ukrajinskih neonacista. - Sprovodimo istragu o zverstvima koje su počinili ukrajinski neonacistički bataljoni i oružane snage Ukrajine. Nećemo odustati od dokazivanja istine.

SAD SE BORE DO POSLEDNjEG UKRAJINCA

SAD i zapadne zemlje čine sve da specijalna operacija Oružanih snaga Rusije odugovlači i podstiču borbu do poslednjeg Ukrajinca, izjavio je ruski ministar odbrane general armije Sergej Šojgu. On je na kolegijumu vojnog vrha rekao da pojačane isporuke stranog naoružanja jasno pokazuju namere zapadnih zemalja da isprovociraju kijevski režim da se bori "do poslednjeg Ukrajinca".

RUSI VRATILI SPOMENIK LENjINU U HENIČESKU

STATUA bivšeg sovjetskog vođe Vladimira Lenjina postavljena je u Heničesku, u Ukrajini, koji je okupirala Rusija, pokazuju fotografije objavljene na društvenim mrežama, sedam godina nakon što je prethodna uklonjena, kao deo napora za "dekomunizaciju". Jurij Sobolevski, ukrajinski regionalni zvaničnik za Herson, potvrdio je postavljanje ovog spomenika u objavi na "Fejsbuku".

- Orci (žargonski izraz za ruske vojnike) u Hersonskoj oblasti nastavljaju svoje eksperimente za vraćanje u prošlost - napisao je Sobolevski.

Grad Heničesk se nalazi na Azovskom moru u provinciji Herson, severno od granice sa Krimom, koji je Rusija pripojila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!