JAPANSKI AVIONI NEĆE STIĆI DO UKRAJINE: Indijska Vlada odbila da ustupi svoje aerodrome

Novosti onlajn

21. 04. 2022. u 15:20

VLADA Indije je odbila da svoje aerodrome da za utovar japanskih vojno-transportnih aviona koji su planirani za isporuku humanitarne pomoći ukrajinskim izbeglicama, saopštila je agencija „Kjodo“.

ЈАПАНСКИ АВИОНИ НЕЋЕ СТИЋИ ДО УКРАЈИНЕ: Индијска Влада одбила да уступи своје аеродроме

Foto: Tanjug/AP

Navodi se da je Tokio zvanično komentarisao da je u pitanju nedostatak koordinacije.

Japanski vojni avioni su nakon saglasnosti specijalizovanih organa Ujedinjenih nacija planirani da se koriste za utovar humanitarnog tereta u Indiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima u cilju kasnije isporuke u Poljsku i Rumuniju.

Indija u početku nije bila protiv, ali je 20. aprila odbila.

Prema informacijama agencije, u vladajućoj Liberalno-demokratskoj partiji Japana su takav razvoj situacije povezali sa tradicionalno prijateljskim odnosima između Indije i Rusije. Agencija navodi da bi sada japanske vlasti trebalo da razmotre celokupan plan isporuke pomoći za izbeglice.

Foto: Free Images Pixabay

Ranije, 12. aprila, su SAD i Indija pozvale da se po hitnom postupku prekinu sukobi u Ukrajini. Oni su osudili ubistva civila i naglasili da je „savremeni svetski poredak izgrađen na Povelji Ujedinjenih nacija, poštovanju međunarodnog prava, suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih država“.

Indijski ministar inostranih poslova Subramanjam Džajšankar nije prihvatio savete novinara zapadnih medija na temu situacije oko Ukrajine. On je stavio do znanja da Indija samostalno bira kako će se ponašati.

Pentagon je početkom aprila saopštio da je neophodno da se od Nju Delhija traži da smanji nabavke ruske vojne tehnike i opreme. Saradnju Rusije i Indije je komentarisao i ambasador Rusije u Indiji Denis Alipov koji je naveo da situacija u Ukrajini neće uticati na vojnu saradnju dve zemlje, kao i da će isporuke raketnih sistema S-400 biti po planu.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov je izjavio da je Rusija spremna da gradi saradnju sa državama na osnovu uzajamnog poverenja i dodao da države kao što su Kina, Indija, Brazil i Meksiko nikada neće igrati kako Amerika svira.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

MATEMATIČKI PRECIZNO: Udar Iskandera na vojne objekte Oružanih snaga Ukrajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna