BELA VILA ČEKA VLASNIKA: Potera bez mnogo uspeha za imovinom ruskih oligarha na zapadu

Goran ČVOROVIĆ

05. 04. 2022. u 16:54

VLASTI zemalja članica EU bez predaha pokušavaju da utvrde spisak imovine ruskih oligarha koju žele da zalede, ali taj posao je kao traženje igle u plastu sena. Tom temom se bavila i najgledanija francuska informativna televizija BFM, s posebnim akcentom na vilu milijardera Romana Abramoviča.

БЕЛА ВИЛА ЧЕКА ВЛАСНИКА: Потера без много успеха за имовином руских олигарха на западу

Tanjug/AP

Njemu je trenutno zabranjeno da uđe u Francusku, gde se, na Azurnoj obali, nalazi njegov pravi dvorac Šato de la Kroe. Ova vila, izgrađena u viktorijanskom stilu 1927. godine, u Abramovičevom vlasništvu je od 2004, i pravi je biser arhitekture. Da bi se sagledala u punoj lepoti mora da se izađe na pučinu, a ovde ističu da ih podseća na Belu kuću, zbog boje i impozantnosti.

Roman Abramovič je izabrao rt Antib, između Kana i Nice, gde imovinu poseduje veliki broj ruskih bogataša. Neki svedoci ističu da u vlasništvu imaju možda i više od polovine nekretnina na ovom rtu, ali to je teško dokazati. Sumnja se da neki od njih poseduju i više vila.

Jedan od Abramovičvih suseda ovde je, kažu, i Sulejman Kerimov. Okolo su kamere, visoki kameni zidovi, psi čuvari. Ulica je zatvorena za saobraćaj. To što se potpuno promenila vlasnička struktura poslednjih decenija, meštanima, međutim, nimalo ne smeta, jer žive od novca koje troše ovi milijarderi.

Jedna od najlepših vila je upravo Abramovičeva. Šato de la Kroe ima dve hiljade kvadrata i prostire se na posedu od 7 hektara. Ističe se da je platio 15 miliona evra, i da je potom renovirao, a da sada vredi celih 100 miliona, s parkom na kome je posađeno drveće koje je stizalo iz različitih zemalja, uglavnom četinari i masline.

Jedino što Abramoviču ovde nedostaje je, kažu, privatno pristanište za jahtu. Ističe se da je svojevremeno dobio dozvolu od opštine, ali da je ona, na kraju, u poslednji čas, ipak povučena. Podseća se i da je bogataš, čiju je imovinu "Forbs" prošle godine procenio na 14 milijardi dolara, u međuvremenu, 2010, kupio novu jahtu, "Eklips", koja, zbog dimenzija, i ne može da priđe obali. Dugačka čak 162,5 metara, bila je, ističe se, najveća na svetu u trenutku gradnje. Jedinstvena je, kažu, sa sistemom antiraketne odbrane i pristupom sopstvenoj podmornici. Ima čak i laserski sistem koji "zaslepljuje" foto-aparate paparaca.

Mnoge jahte ruskih bogataša su, međutim, smeštene na sigurno, pre početka rata u Ukrajini. Tako je ispražnjena i marina u Barseloni, gde je prikazana samo jedna imobilisana jahta, 14. marta, "Valerija" za koju se ističe da pripada Sergeju Čemezovu, prvom čoveku grupe "Rosteh". Dugačka je 85 metara, ima 9 kabina i opslužuje je 27 članova posade. Procenjena je na sto miliona dolara.

Ističe se da je od početka rata u Ukrajini "pobeglo" oko pedesetak jahti, ka raznim delovima sveta gde se ne primenjuju sankcije, a da je imobilisano samo 13, ukupne vrednosti 2,5 milijardi evra. U potrazi za njima učestvuje preko 40 hiljada ljudi na elektronskoj mreži, a u njoj učestvuju i agenti obaveštajnih službi.

Za ruske oligarhe se ističe da se sada nalaze "između nakovnja i čekića," odnosno apsolutne lojalnosti koju im traži Putin, i opasnosti da im zapad uvede sankcije. Navodi se da su oligarsi korisni u poboljšavanju imidža Rusije u svetu, kao i da Abramovič sada učestvuje u mirovnim pregovorima, što pokazuje svu kompleksnost njihovog odnosa s Putinom.

Navodi se da stalno raste lista osoba kojima je blokirana imovina i da je ona krajem marta brojala 900 imena, ali da sankcije ipak malo ili nimalo dodiruju te moćne ljude. U Francuskoj je, na primer, zaleđeno dobara u visini od 850 miliona evra što je, kako se ističe "kap u moru u okeanu bogatstva". Imaju strategiju da zaobiđu sankcije, nikada ne kupuju na svoje ime, kriju se iza firmi registrovanih u poreskom raju, sve dok više ne može da im se uđe u trag. Ističe se da su potrebni dugi meseci istraživanja i prava pravnička bitka, bez sigurnošću da će to imati ikakvog uticaja na Vladimira Putina.

DAVALI ORDENjE, SAD ODUZIMAJU IMOVINU

VELIKE francuske firme takođe nalaze svoj račun u saradnji s oligarsima, ističe se u reportaži. Kao primer je navedena firma "Total" čiji je prvi čovek održavao tesne prijateljske veze sa ruskim petrolejskim magnatom Genadijem Timočenkom, navodno bliskom Putinu s kojim "igra i hokej", i koga je tadašnji francuski predsednik Fransoa Oland, na predlog francuskog ambasadora u Moskvi, odlikovao Ordenom legije časti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMA NAGRADE ZA TERORIZAM: SAD stavile veto na prijem Palestine u Ujedinjene nacije