RAT U UKRAJINI: Poslednji izveštaj sa fronta (MAPA); NATO vojnici u Mariupolju traže izlaz od Rusa? (FOTO/VIDEO)

Novosti online

05. 04. 2022. u 08:42 >> 01:46

U toku je 41. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Ruska vojna tehnika, nakon što se povukla ispod Kijeva, kreće se u pravcu oslobođenog Izjuma, u Harkovskoj oblasti gde će uskoro početi da se okružuje najsposobniji deo ukrajinske vojske. Ambasada Rusije u SAD pozvala je američke vlasti bi trebalo da prekinu da snabdevaju naoružanjem režim u Kijevu.

РАТ У УКРАЈИНИ: Последњи извештај са фронта (МАПА); НАТО војници у Мариупољу траже излаз од Руса? (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP printskrin jutjub

 

(MAPA) POSLEDNjI IZVEŠTAJ SA FRONTA: Ruske trupe povučene iz Černigova, Prodor kod Severnodonjecka


SMER ČERNIGOV-SLOBOŽANSKI - trupe povučene.

HARKOVSKI PRAVAC - nepromenjen: linija fronta u oblasti Harkova leži duž naselja Zoločov - ruska Lozovaja - Cirkuni - Olhovka - Čugujev - Zmijev - Balakleja.


PAVLOGRADSKI LUK:
 

Severni bok luka (od Balakleje do Popasne) - u regionu Izjuma, napredovanje: selo Bražkovka je oslobođeno u pravcu Barvenkova. U selima Suligovka i Dolgenkoje dolazi do pucanja ukrajinske odbrane do Slavjanska. Na zapadu, front do Lozovaje nalazi se u oblasti Barabaševke, na istoku do Svjatogorska - u oblasti Krasnog Oskola, Ukrajinci su uništili branu na reci Oskol. U aglomeraciji Severodonjeck nastavlja se čišćenje industrijske zone Rubižnoje i privlačenje južnog, istočnog i severoistočnog predgrađa Severodonjecka. Borbe se nastavljaju u rejonu Popasne, 4. aprila je zauzeta zgrada depoa, kao i pucanje ukrajinske odbrane kod Bahmutke: postepeno istiskivanje neprijatelja sa položaja kod Novotoškovke, u rejonu 29. kontrolni punkt i susedni položaji se nastavlja.

Ilustracija riafan.ru


Centralni front (od Popasne do Marinke) - nastavljaju se borbe za Marinku (i Novomihajlovku na jugu) i u oblasti Avdejevke (Novoselovka, Troickoe). Novobahmutovka je osvojena ranije.

Južni bok luka (od reke Dnjepar do Mariinke) - linija fronta od Dnjepra do Velike Novoselke je nepromenjena. Još uvek nema informacija o napretku u oblasti Velike Novoselke (selo Blagodatnoje) i prema autoputu Zaporožje-Donjeck.

MARIUPOLjSKI KOTAO - borbe se nastavljaju u gradu, detaljna mapa. Ukrajinska grupacija u Primorskom regionu je opkoljena, na severoistoku dolazi do značajnog napredovanja nakon predaje ukrajinskih marinaca.

 PRAVAC HERSON-NIKOLAJEV - je nepromenjen, borbe se vode na administrativnim granicama Hersonske oblasti naspram Nikolajeva i Krivog Roga duž Crnog mora - Aleksandrovka - Snigirevka - Velika Aleksandrovka - reka Dnjepar.

Foto AP

Kasetnim projektilima po stambenim blokovima

Posledice raketnog napada kijevskog režima na stambena naselja Izjuma pre 2 sata - povređeno je 7 civila, 5 ljudi je poginulo. VSU koristi kasetnu municiju po gradu.

Oficiri NATO u Mariupolju mole Ruse za izlaz

U Mariupolju su na Azovstalju zaglavili NATO oficiri iz Francuske, Nemačke, Britanije i „neutralne“ Švedske. Upravo sada stupaju u kontakt sa ruskim trupama sa molbom da im pomognu da odu, da organizuju koridor za izlaz -saopštio je novinar German Vladimirov.

Situacija u Mariupolju: Obruč je sve uži

U Primorskom kotliću u Pravoberežnom delu grada vode se borbe za sedmi mikroreon, u desnom sektoru i na Čerjomuški. Kotao se polako pritiska, ali nema tačne granice kontrolnih zona. Ulica Bakhivandži je već postala pozadina.

U delu grada na levoj obali, desni sektor duž Taganrogske ulice je potpuno očišćen. Borbe su se tamo završile juče.

U Centralnom okrugu ostaje centar otpora u fabrici Iljič (Azovmaš A). Neprijatelj je potpuno opkoljen, zgrada se raščišćava.

Ukrajinci se pripremaju za napad na Herson

Kako saopštavaju ruski i ukrajinski mediji vojska Ukrajine gomila trupe kod Hersona za odlučujući napada na grad.

Foto Tanjug/AP

Eksplozije u Dnjepropetrovsku, Lavovu i Novomoskovsku!

Sirene za uzbunu nastavljaju da se oglašavaju u mnogim regionima Ukrajine. Zabeležene su eksplozije (raketa) u Depropetrovsku, Lavovu i Novomoskovsku.

 

Rasulo u redovima puka Azov

Ekstremisti nacističkog puka Azov ubili su 10 svojih saboraca kako bi ih sprečili da se predaju, a druge sprečili da o tome i razmišljaju.

 

Predalo se još 30 ukrajinaca u Mariupolju

Kako prenosi ratni dopiosnik RT Murad Gadžijev ruskim snagama predao se još 30 ukrajinskih vojnika.  Oni su do predaje branili vrtić broj 91. u Mariupolju.

 

Vojska LNR nastavlja ofanzivu

Trupe LNR nastavljaju ofanzivu na položaje ukrajinske 24. mehanizovane brigade i vode borbe na istočnoj periferiji Novotoškovskog

 

Dejstvo VBR Garad po ukrajinskim položajima

Vojnici Narodne milicije DNR likvidirali položaje Oružanih snaga Ukrajine kod Marinke, odakle su ekstremisti godinama granatirali prestonicu DNR.

 

 

Teroristički napad kiselinom ugroženo 10.000 ljudi

Dizanje u vazduh rezervoara sa kiselinom u preduzeću Zarja u Rubežnom izvršeno je pre povlačenja ukrajinskih militanata. Kao rezultat toga, oblak otrovne supstance proširio se u fabričkom delu grada, gde živi više od 10.000 ljudi.

 

Žestoke borbe kod Izjuma, VSU koristi kasetnu municiju

Situacija na frontu kod Izjuma. Zauzeto je selo mala Kamiševatka, put do Barvenkova je otvoren. Ofanziva se nastavlja na Dolgonjkoje, nakon toga biće otvoren put za Slavjansk.

Ukrajinske snage trenutno otvaraju vatru po Izjumu, jasno je čuo eksplozije kasetne municije po civilnom delu grada. Pre pola sata, doneli su nekoliko ozbiljno ranjenih iz civila.

Put između Kijeva i Černigova ponovo otvoren

Put između Kijeva i Černigova, grada na severu Ukrajine, ponovo je otvoren, saopštio je danas Vjačeslav Čauš, načelnik černigovske regionalne administracije.

 

Razaranje vojne infrastrukture

Visoko preciznim raketama u naseljima Zoločev i Čugujev unišetana su skladišta goriva, remontni zavod za oklopna sredstva te komandni punkt teritorijalne odbrane.

Foto Tanjug

Tekst potpisa

Uništeno skoro 2.000 tenkova

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su u vazduhu 5 udarnih ukrajinskih bespilotnih letelica.

Ukupno je od početka specijalne vojne operacije uništeno 125 aviona, 93 helikoptera, 403 bespilotne letelice, 1981 tenk i druga borbena oklopna vozila, 854 oruđa terenske artiljerije i minobacača, kao i 1876 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Ruske samohotke dejstvuju po puku Azov

Na društvenoj mreži telegam pojavio se snimak dejstva ruskih samohodnih haubica 2S3 Akacija po položajima naista iz puka Azov.

 

Oborena dva ukrajinska helikoptera

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su danas oborena dve ukrajinska helikoptera kod Mariupolja. Radi se o transportnim letelicama Mi-8 koje su pokušale da se probiju u grad iz paravca mora.

Foto: Printscreen/Jutjub/MIL3010

VBR “Grad“ gađaju ukrajinske položaje kod Donjecka

Kvadrokopter je snimio udare na utvrđeni rejon Oružanih snaga Ukrajine u Marinki.

 

Razmere uništavanje ukrajinske armije

Ukupno je, od početka posebne vojne operacije ruske snage su uništile: 125 aviona, 91 helikopter, 398 bespilotnih letelica, 226 PVO sistema, 1.969 tenkova i BVP, 214 VBR, 852 komada poljske artiljerije iminobacača i 1.873 jedinice posebne vojne opreme.

Ukrajina i Rusija razmenile zarobljenike

Rusija i Ukrajina izvršile su razmenu zarobljenika, saopštila je danas novinarima ruski komesar za ljudska prava Tatjana Moskalkova tokom radne posete Vladimirskoj oblasti, prenosi TASS.

 

Zelenski u SB UN: Ili izbacite Rusiju ili se samoraspustite

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, je u govoru pred Savetom bezbednosti UN-a, uputio poruku SB UN da se samoraspusti ili da eliminiše Rusku Federaciju iz njegovog sastava.

 

Gradonačelnik Buče: Ne vraćajte se, još ima mina

Gradonačelnik Buče Anatolij Federuk izjavio je danas da raseljeno stanovništvo ne bi trebalo još da se vraća kućama jer, kako tvrdi, i nakon povlačenja ruskih vojnika, ima mina u tom području.

Obraćajući se na nacionalnoj televiziji, Fedoruk je naveo da je oko 3.700 civila ostalo u Buči tokom "okupacije ruskih vojnika" koje ukrajinske vlasti optužuju za zločine nad civilnim stanovništvom u tom gradu.

Kremlj je negirao optužbe, podseća Rojters.

„Ahmat sila“ - heroji Rusije u Marijupolju

Čečenski puk za brzo reagovanje „Ahmat“, nazvan po heroju Rusije Ahmat-Hadži Kadirovu, "čisti" Marijupolj od ekstremističkog bataljona "Azov".

Hapšenje nacista u Sevastopolju

U Sevastopolju su privedene dve osobe koje su probušile gume automobila sa slovom „Z“ tj. simbolom „Z“, a prilikom pretresa pronađen je nacistički pribor.

Pentagon strepi od sukoba supersila

Načelnik generalštaba SAD Mili kaže da raste mogućnost da se dogodi sukob između velikih sila.

On je predložio otvaranje stalnih vojnih baza u istočnoj Evropi, ali sa rotirajućim osobljem.

Foto: EPA/OLIVIER DOULIERY / POOL

Ukrajinci ganatirali selo

Ukrajinske trupe ispali su u utorak selo Jakovlevka, ispalivši sedam mina kalibra 120 milimetara, izveštava o zastupnik Narodne Republike Donjecka u zajedničkom centru za nadgledanje i koordinaciju režima prekida na prekidu vatre (SCPC).

-Granatiranje je zabeleženo od strene oružanih formacija Ukrajine u pravcu, u 17.20 časova(podudari se sa MSK), - naselje Avdeevka - selo Jakovlevka, sedam mina 120 milimetara, objavljeno je na zvaničnom telegram kanalu DNR.

 

Pomoć u tenkovima za Kijev

Češka je poslala u Ukrajinu nekoliko tenkova T-72 i borbenih vozila pešadije BVP-1, javlja Rojters pozivajući se na izvor iz češkog odbrambenog sektora.

Foto: AP

 

Počela sednica SB UN o Ukrajini, obraća se Zelenski

U sedištu Ujedinjenih nacija počela je sednica Saveta bezbednosti povodom ukrajinskih navoda o ubistvima civila koja su počinili ruski vojnici u Buči, severozapadno od Kijeva. Prvi put od početka ruske invazije u Ukrajini pred SB UN virtuelnim putem će se obratiti ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Predviđeno je i obraćanje generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, prenosi BBC.

Peskov: Izjava Bajdena o Putinu neprihvatljiva i nedostojna

Izjava predsednika SAD Džozefa Bajdena da ruskom predsedniku Vladimiru Putinu treba suditi za ratne zločine je neprihvatljiva i nedostojna, poručuju danas iz Kremlja. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov najavio je da će SAD verovatno uvesti dodatne sankcije Rusiji, prenosi Rojters.

- Malo je verovatno da će Amerikanci odustati od svoje omiljene prakse - poručio je Peskov u izjavi novinarima.

Foto: Sergei Karpukhin/Pool photo via AP

Bajden je juče rekao da Putinu treba da se sudi za ratne zločine i dodao da će tražiti dodatne sankcije nakon prijavljenih svirepih ubistava u Ukrajini.

Italija, Švedska i Danska proterale ruske diplomate

Ambasador Rusije u Italiji Sergej Razov pozvan je danas u ministarstvo spoljnih poslova Italije gde je obavešten proterivanja 30 ruskih diplomata, potvrdio je italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Mađo u emisiji TV kanala RAI-Njuz-24.

Švedska će proterati troje ruskih diplomata koji se ne ponašaju u skladu sa međunarodnim pravilima, izjavila je u utorak ministarka inostranih poslova An Linde.

Danska je odlučila da protera 15 ruskih diplomata nakon izveštaja o pronalaženju masovnih grobnica i ubistvima civila u ukrajinskom gradu Buča, izjavio je danas danski ministar spoljnih poslova Jepe Kofod.

Štajnmajer o politici prema Rusiji: Pogrešio sam

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer priznao je greške u ophođenju prema Rusiji. Štajnmajer je, posle kritike koje je ambasador Ukrajine u Nemačkoj Andrija Melnika uputio na njegov računa, za ZDF rekao da bilo pogrešno njegovo zalaganje za gasovod „Severni tok 2“, koji je još prošle godine nazivao „Mostom“.

„Moje insistiranje na „Severnom toku 2“ je bila jasna greška. Držali smo se mostova u koje nije više verovala ni Rusija, a na koje su nas upozoravali naši partneri“, objasnio je on, u razgovoru sa nemačkim novinarima u dvorcu Belvi.

Štajnmajer je rekao da je neuspeh doživela politika uspostavljanja zajedničke „evropske kuće“ u koju bi bila uključena i Rusija. Štajnmajer je ocenio da odgovornost za rat u Ukrajini snosi predsednik Rusije Vladimir Putin.

Štajnmajer je istakao da sa Rusijom na čijem je čelu Putin neće biti moguć povratak na „status kvo“ pre rata. On je kazao da je smatrao da Putin neće biti spreman na potpuno uništenje ekonomije, društva zarad „imperijalističkog ludila“.

Foto: EPA

Fon der Lajen i Borelj u Kijevu ove nedelje sa Zelenskim

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i šef diplomatije EU Žozep Borelj otputovaće ove nedelje u Kijev na sastanak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, saopštio je danas portparol EU Erik Mamer.

"Sastanak će se održati uoči donatorske konferencije za Ukrajinu koja je zakazana za sledeću subotu u Varšavi," objavio je Mamer na Tviteru.

Zelenski nagovestio da neće biti sastanka sa Putinom

Sastanka sa Putinom možda neće biti, ali je i nakon tragedije u Buči neophodno nastaviti pregovore sa Moskvom, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u intervjuu koji je emitovan u utorak u okviru sveukrajinskog teletona.

„Lako je reći – da danas ne pričamo ni o čemu – pozicija je najlakša. Najteže je reći šta su uradili, prepoznati ih kao neprijatelja i istovremeno naći priliku da se sretnemo i nađemo izlaz. na ovom sastanku, a da ne izgubimo svoju teritoriju“, citiraju ukrajinskog predsednika mediji.

Ruska vojska pogodila ukrajinski vojni centar za obuku koji se koristi za smeštaj plaćenika

„Uveče 4. aprila, visoko precizno oružje dugog dometa uništilo je centar za obuku ukrajinskih snaga specijalnih operacija u blizini Očakova, koji je takođe korišćen za smeštaj stranih plaćenika“, rekao je novinarima portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Institut za proučavanje rata: Rusi žele da zauzmu Slavjansk

Ruske trupe pripremaju ofanzivu na istočni grad Slavjansk u nastojanju da se povežu sa drugim snagama na istoku u regionu Donbasa, prema najnovijoj proceni Instituta za proučavanje rata.

„Napori ruskih snaga koje napreduju od Invencije da zauzmu Slavjansk verovatno će se pokazati kao sledeća ključna bitka rata u Ukrajini“, navodi se u izveštaju.

Ukrajinci objavili imena ruskih vojnika

Ukrajinske obaveštajne službe objavile su spisak za koji se tvrdi da se radi o imenima ruskih vojnika „koji su počinili ratne zločine nad narodom Ukrajine u Buči”. Spisak je objavljen na sajtu Ministarstva odbrane i sadrži imena, datume rođenja i brojeve pasoša, kao i činove oko 2.000 vojnika.

"Zapamtiti! Svi ratni zločinci biće privedeni pravdi za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom Ukrajine“, napisalo je ministarstvo, prenosi Bi-Bi-Si.

Medvedev: Tvrdnje za civile u Buci lažni proizvodi propagande

Tvrdnje da su ruske snage pogubile civile u gradu Buča su lažni proizvodi ukrajinske i zapadne propagande sa ciljem da diskredituju Rusiju, izjavio je danas potpredsednik ruskog Saveta za bezbednost Dmitrij Medvedev.

- To su lažni proizvodi koji su sazreli u činicnoj mašti ukrajinske propagande - kazao je Medvedev, prenosi agencija RIA Novosti.

Dodao je da su te tvrdnje "izmišljene za ogromne količine novca".

FOTO: Printskrin

Volodin: Provokacija u Buči predstava namenjena Zapadu

Predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin ocenio je da su da su događaji u ukrajinskom gradu Buča provokacija koja ima za cilj diskreditaciju Rusije.

„Situacija u Buči je provokacija sa ciljem da se diskredituje Rusija. Ono što se dogodilo je inscenirano. Predstava namenjena zapadnoj publici", napisao je Volodin na Telegramu.

Ocenio je da zemljama NATO-a nije potrebna istraga i da su krivci već imenovani. "Nema činjenica. Samo laži", dodao je Volodin, prenosi RIA Novosti.

Rusija će proporionalno odgovoriti na proterivanje diplomata

Rusija će proporcionalno odgovoriti na proterivanje ruskih diplomata iz brojnih evropskih zemalja, izjavio je zamenik sekretara ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev.

On je na "Telegramu" istakao da su takvi postupci destruktivni za bilateralne odnose.

- Svi znaju odgovor - biće simetrično i destruktivno za bilateralne odnose. Koga će kazniti? Pre svega, sebe - naveo je Medvedev.

Medvedev je kasno sinoć reagovao na saopštenje Francuske da će proterati 35 ruskih diplomata zbog postupaka Rusije u Ukrajini, a Nemačka je veliki broj ruskih diplomata proglasila nepoželjnim osobama, podseća "Frans 24", pozivajući se na AP, AFP i Rojters.

"Ukoliko se to nastavi, biće prikladno, kao što sam napisao 26. februara, da se zalupe vrata na zapadnim ambasadama. Biće jeftinije za sve. A onda ćemo na kraju samo gledati jedni u druge jedino kroz nišane oružja", poručio je Medvedev.

Foto: AP - Alexei Nikolsky

SAD podstiču neprijateljstvo prema Rusiji kako bi držale Evropu pod kontrolom 

Sjedinjene Države podstiču neprijateljstvo prema Rusiji kako bi držale Evropu pod kontrolom i sprečile njeno približavanje Ruskoj Federaciji, piše kineski lista Huankui.

Vašington je odmah nakon raspada Sovjetskog Saveza pokušao da potpuno uništi rusku ekonomiju. Prema njegovim rečima, SAD su Rusiji nametnule san o integraciji u zapadni svet, ali Rusija nikada nije postala deo Zapada.

Tada je, naglasio je autor članka, Vašington u pokušaju da satera Moskvu u ćošak inicirao širenje NATO-a na istok.

„Ali njihov [SAD] cilj nije samo da slomi Rusiju, već i da steknu kontrolu nad Evropom“, piše posmatrač.

Kako je Đanksin naglasio, ako se odnosi Rusije i Evrope poboljšaju, nestaće cela poenta postojanja Severnoatlantske alijanse i američkog vojnog prisustva na kopnu.

Džumhurijet: Rusija pokrenula specijalnu operaciju u Ukrajini da razbije američku opsadu

Specijalna operacija Ruske Federacije za zaštitu Donbasa je proboj opsade, koju su organizovale SAD sa zapada i juga uz pomoć NATO-a, piše turski list Džumhurijiet .

Džumhurijet navodi liniju koja počinje u Baltičkom regionu, spušta se u region Zapadnog Crnog mora, zatim preko Gruzije do Kavkaza i, pod određenim okolnostima, završava u Kazahstanu i Centralnoj Aziji. Sličnu strategiju – zaokruživanje lukom – SAD koriste u odnosu na Kinu.

Foto EPA

Mađarski MVM je započeo razgovore sa Gaspromom o plaćanju gasa u rubljama

Mađarska energetska kompanija MVM pregovara sa Gaspromom o pitanju pretvaranja plaćanja gasa u rublje, saopštio je ruski ambasador u Mađarskoj Jevgenij Stanislavov.

Kako je diplomata primetio, potpisan je dugoročni ugovor između Gasprom eksporta i MVM. Pitanja o transferu obračuna u rublje trenutno se aktivno razgovaraju između predstavnika kompanija, rekao je Stanislavov. Istovremeno, zvaničan stav mađarskih lidera o promeni valute za plaćanje gasa ostaje nejasan, jer oni nisu dali nikakve zvanične komentare na ovu temu, rezimirao je diplomata u intervjuu za RIA Novosti .

Cezar Vidal: Zločini u Buči dobro isplanirana predstava

Događaji koji su se odigrali u gradu Buča, prikazani na snimcima ukrajinske strane, su dobro isplanirana produkcija, rekao je u utorak u intervjuu za Izvestijau španski politikolog Cezar Vidal.

„Prvo, ono što se dogodilo u Buči je jasan zločin i oni koji su ga počinili moraju biti kažnjeni za to. Drugo, kada su Rusi napustili Buču, nigde na ulicama nije bilo leševa. Posle toga su tamo počeli da ulaze Ukrajinci, koji su tu ostali neko vreme, i odjednom su ova tela počela da se pojavljuju. Treća stvar je da su tela ubijenih nosila bele zavoje, tako da nisu bili pristalice sadašnje Ukrajine , već su tražili pomoć od ruske vojske. Dakle, sasvim je moguće da je ukrajinska vojska sama pucala na ove ljude“, rekao je on.

Vidal je napomenuo da izgleda da ljudi nisu stradali u Buči, jer su tela bila u veoma čudnom položaju.

U Melitopolju ponovo otvorene škole

U Melitopolju su nastavile sa radom obrazovne ustanove, rekla je šef gradskog odeljenja za obrazovanje Elena Šakura.

Šakura je rekla da od 4. aprila u Melitopolju ponovo rade univerziteti, fakulteti i škole. Nastavak obrazovnog procesa odvija se prema programima odobrenim u septembru 2021. godine, a po njima će se odvijati i završetak obrazovnih procesa, navodi Izvestija.

Rusija poziva SAD da prekinu naoružavanje Ukrajine

Američke vlasti bi trebalo da prekinu da snabdevaju naoružanjem režim u Kijevu jer to dopinosi povećanju broja žrtava, navodi se u saopštenje ruske ambasade u SAD.

Saopštenje ambasade Rusije je zapravo reakcija na izjave američkog podsekretara za kontrolu naoružanja i međunarodne bezbednosne poslove Boni Dženkins u vezi sa pretnjama koju predstavljaju neeksplodirana ubojna sredstva koja su navodno ostavile oružane snage Rusije na teritoriji Ukrajine, prenosi TASS.

"Pozivamo Vašington da prestane da upumpava u Ukrajinu smrtonosno oružje. SAD su te koje izazivaju povećanje broja žrtava", zaključuje se u saopštenju ambasade Rusije u Vašingtonu.

Foto: Profimedia/Telegram/Kadyrov_95

Kadirov: Više od 250 ukrajinskih marinaca predalo se u Mariupolju

Više od 260 ukrajinskih marinaca predalo se ruskim oružanim snagama u Mariupolju, izjavio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

On je na Telegramu napisao da se 267 marinaca iz 503. bataljona 36. brigade ukrajinske mornarice predalo ruskim oružanim snagama.

"To je veoma ispravan i svestan izbor!“, ocenio je Kadirov, prenosi RIA Novosti.

Lider Čečenije je istakao da ruska vojska nije u ratu sa civilnim stanovništvom, već sa onima, koji, kako je naveo, "neće doneti ništa dobro ni Rusima ni Ukrajincima".

Živicki: U sumskoj oblasti nađena tela 3 mučena civila

Guverner Sumske oblasti Dmitro Živicki saopštio je da je ukrajinska vojska u Konotopskom okrugu u Sumskoj oblasti pronašla tela najmanje tri civila koji su mučeni, prenosi Kijev Indipendent.

Kako se navodi, tela su pronađena na mestima gde su bile stacionirane ruske snage.

Generalštab Ukrajine: Rusija se sprema za napad na istok

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je danas da se ruske nage pregrupišu i koncentrišu napore na pripremu ofanzivne operacije na istoku Ukrajine.

„Cilj je uspostavljanje pune kontrole nad teritorijom Donjecke i Luganske oblasti", navedeno je u objavi ukrajinskog generalštaba na Fejsbuku.

Istaknuto je da ruske snage nastavljaju blokadu Harkova i artiljerijskoo granatiranje stambenih naselja infrastrukture, prenosi Unian.

BONUS VIDEO: VOJSKA DNR ČISTI MARIUPOLj: Pripadnici "Azov-a" digli u vazduh Dramsko pozorište

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije