AMERIKACI PREBACILI 16.000 BIOLOŠKIH UZORAKA VAN UKRAJINE Igor Kirilov: Istraživani virusi najopasniji za stanovništvo

Srna

24. 03. 2022. u 15:54

SAD i njihovi saveznici prebacili su oko 16.000 bioloških uzoraka van ukrajinske teritorije u okviru svojih vojnobioloških aktivnosti, saopštio je danas šef ruskih snaga za nuklearnu, hemijsku i biološku zaštitu Igor Kirilov.

АМЕРИКАЦИ ПРЕБАЦИЛИ 16.000 БИОЛОШКИХ УЗОРАКА ВАН УКРАЈИНЕ Игор Кирилов: Истраживани вируси најопаснији за становништво

Foto Shutterstock

- Finansiranje vojne biološke operacije omogućilo je SAD i njihovim saveznicima da prebace najmanje 16.000 bioloških uzoraka izvan ukrajinske teritorije. Takav veliki skrining prirodnog imuniteta stanovništva verovatno je sproveden kako bi se pronašli biološki agensi koji su najopasniji za stanovništvo određenog regiona, istakao je Kirilov.

Prema rečima Kirilova, u okviru projekta UP-8 uzete su analize krvi od 4.000 vojnika u Lavovu, Harkovu, Odesi i Kijevu na antitela na hantaviruse, dok je još 400 testirano na virus krimsko-kongoanske groznice.

Vojni zvaničnik napomenuo je da premeštanje nije obuhvatilo samo uzorke tkiva i krvnog seruma, već i opasne patogene i njihove nosioce, prenio je TASS.

- Na primjer, preko 10.000 uzoraka je premešteno u istraživački centar Lugar u Džordžiji. Ostali primaoci su referentne laboratorije u Velikoj Britaniji, kao i Institut "Lefler" u Nemačkoj. Sve ovo stvara rizike prenošenja osetljivih genetskih informacija u inostranstvo, kao i pretnju po biološku bezbednost ne samo za Ukrajinu, već i za one regione u koje su ovi uzorci premešteni, rekao je Kirilov.

U međuvremenu, rekao je Kirilov, jedan od prioriteta SAD bilo je istraživanje patogena antraksa, koji karakteriše visoka zaraznost i otpornost u okruženju.

BONUS VIDEO: RUSKI "KRASNOPOLj" RAZNEO UKRAJINSKI PVO: Pogledajte snimak napada specijalnom granatom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)