"TO NIKOME NIJE U INTERESU" Lavrov: Nema osnova za ideju da će OPEK+ biti narušen

Tanjug

20. 03. 2022. u 00:13

NEMA osnova za razmišljanja da će mehanizam OPEK+ biti narušen, jer to nikome nije u interesu, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

ТО НИКОМЕ НИЈЕ У ИНТЕРЕСУ Лавров: Нема основа за идеју да ће ОПЕК+ бити нарушен

Foto AP

- Primetili smo da Amerikanci kontaktiraju Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Katar u vezi sa naftom i gasom. Ove zemlje, kao i Venecuela i Iran, nedvosmisleno poručuju da su po pitanju pojave novih igrača na tržištu nafte sve posvećene formatu OPEK+, gde se kvote za svakog učesnika razmatraju i dogovaraju na osnovu konsenzusa - rekao je Lavrov, prenosi TAS S.

On je dodao da za sada ne vidi osnov za razmišljanja da bi ovaj mehanizam mogao biti narušen.

- Niko nije zainteresovan za to - naglasio je šef ruske diplomatije.

Lavrov je rekao i da Rusija nikada ne izdaje svoje kolege i partnere u politici.

- Venecuela je naš prijatelj. Iran nam je bliska država. A kada se vodeća svetska zemlja, a to su SAD, bavi globalnim, zajedničkim problemima, planetarnih razmera, na osnovu sopstvenih interesa koji su određeni dvogodišnjim izbornim ciklusima, najozbiljniji problemi su žrtvovani zbog toga - saopštio je vodeći ruski diplomata.

Prema Lavrovu, akcije SAD su očigledno usmerene na to da pokažu da "demokratski predsednik i administracija rade svoj posao i da im dobro ide uoči novembarskih izbora za Kongres", navodi TAS S.

BONUS VIDEO - ŽESTOKE BORBE: Ruski borac protiv ukrajinskog mitraljesca kod Kijeva

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ONI SU KRIVI ZA HAOS U EVROPI? Brutalne optužbe iz Poljske, poruka iz Varšave za komšije