RAT U UKRAJINI IZAZVAO NESTAŠICU AUTO-DELOVA: BMV i Foslkvagen obustavljaju proizvodnju u određenim pogonima, traže alternativu

Đ. Marković

16. 03. 2022. u 17:09

NAJVEĆI evropski proizvođači automobila, BMV i Folksvagen, zaustavili su proizvodnju u određenim fabrikama jer je snabdevanje neophodnim jeftinim delovima iz Ukrajine "presušilo", izvestio je u sredu Fajnenšel tajms.

РАТ У УКРАЈИНИ ИЗАЗВАО НЕСТАШИЦУ АУТО-ДЕЛОВА: БМВ и Фослкваген обустављају производњу у одређеним погонима, траже алтернативу

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

Kako piše "Fajnenšel tajms", a prenosi "Raša Tudej", Ukrajina proizvodi oko jedne petine pojaseva za automobile u Evropi. U Ukrajini postoji oko 40 fabrika autodelova, ali proizvođači automobila sada žele da premeste pogone iz te zemlje.

- Problem sa kablovima je u tome što su oni neophodni. Ne možete započeti sklapanje čak i nekompletnog automobila bez kablova. - rekao je za FT Aleksandar Marijan, generalni direktor konsultantske kuće AlikPartners u Parizu.

Izvršni direktor Folskvagena Herbert Dis je rekao da većina modela koje proizvodi njegova firma zahtevaju specifične kablove.

Potraga za alternativnim dobavljačima je još jedan izazov za automobilsku industriju, koja je otežana zbog velikih skokova cena metala i energije, lanaca snabdevanja koji su prekinuti pandemijom, kao i nedostatka poluprovodničkih čipova.

BMV je ranije rekao da je u "intenzivnim pregovorima" o pronalaženju novih dobavljača delova. Premijum brend Folksvagen grupe, Audi, rekao je da radi na premeštanju njihove ukrajinske proizvodnje kablova u druge fabrike ili na pronalaženju alternativnih dobavljača. Ta potraga uključuje istočnu Evropu, severnu Afriku, Meksiko i "verovatno" Kinu, saopštila je kompanija.

BONUS VIDEO: VELIKA ZAPLENA - Američko oružje u Ukrajini palo u ruske ruke

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

ČESTO SRPSKO IME IMA TUŽNO ZNAČENJE: Roditelji koji ga daju svojoj deci često nisu svesni porekla