NA METI RUSKE CRKVE I ŠKOLE: Antiruska histerija u Evropi

D. D. S.

14. 03. 2022. u 08:35

SVETI oltar u oksfordskoj crkvi je opljačkan pošto su prikupljena sredstva za podršku izbeglicama u Ukrajini.

НА МЕТИ РУСКЕ ЦРКВЕ И ШКОЛЕ: Антируска хистерија у Европи

London, Foto Tviter / Fejsbuk

Pravoslavna crkva Svetog Nikole u Oksfordu pretrpela je provalu u ranim jutarnjim satima u subotu, u kojoj su sakupljene svete mošti i značajna suma novca za pomoć onima koji su u krizi u Ukrajini.

Protojerej Stiven Plat je na "Fejsbuku" obavestio o tužnoj vesti i rekao da je učinjena velika šteta.

- Učinjena je velika šteta, sveti oltar je opljačkan, a razni predmeti su ukradeni, uključujući svete mošti, krstove i oltarske posude. Srećom, iako je sveta trpeza bila na meti, antimenzija i tabernakul sa Svetim darovima ostali su neoštećeni - naveo je.

Foto Tviter / Fejsbuk

Protojerej je dodao, kako prenosi lokalni "Oksford mejl", da su crkveni sef i kase takođe otvoreni nasilno, a ukradeni su i prihodi od prikupljanja pomoći izbeglicama iz Ukrajine. Provaljena je i crkvena tezga sa knjigama.

- Molim vas, čuvajte našu crkvu i našu parohiju u svojim molitvama - poručio je protojerej i dodao i da je policija obaveštena, te da vrši uviđaj.

Posle provale, na "Fejsbuku" je pokrenuta akcija prikupljanja sredstava za crkvu i mnogi ljudi su se uključili da pomognu crkvi. Pravoslavna crkva Svetog Nikole je već prikupila više od 6.000 funti, odnosno više od 7.000 evra, od preko 160 donacija.

Berlin, Foto Tviter / Fejsbuk

Na talasu antiruske histerije koja je zavladala zapadnom Evropom, u petak uveče zapaljena je i fiskulturna sala rusko-nemačke škole "Lomonosov" u Berlinu. Policija je saopštila da nije bilo žrtava i pokrenula je istragu.

Širom Evrope juče su, inače, održane demonstracije protiv ruske operacije u Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)