RAT U UKRAJINI: Ukrajinci se predaju, snage DNR i LNR napreduju (FOTO/VIDEO)

Novosti online

28. 02. 2022. u 07:27 >> 22:57

DANAS je peti dan od pokretanja specijalne operacije Rusije u Donbasu. Jutros su odjekivale eksplozije u Kijevu i Harkovu. Na samitu EU odlučeno je da se za naoružavanje Ukrajine odvoji 450 miliona evra plus 50 miliona za gorivo.

РАТ У УКРАЈИНИ: Украјинци се предају, снаге ДНР и ЛНР напредују  (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

00.25 U Kalgariju tokom protesta podrke Ukrajini oskrnavljen hram RPC

Hram Ruske pravoslavne crkve u kanadskom gradu Kalgariju oskrnavljen je tokom protesta podršci Ukrajini, izjavio je arhiepiskop Montrealski i kanadski Gavril.

Kako je rekao, huligani su na vrata hrama bacili crvenu boju.

Foto: Printscreen

23.51 Zelenski nezadovoljan rezultatima pregovora, optužuje Rusiju za ratni zločin u Harkovu

Ukrajina još nije dobila željeni rezultat pregovora sa Ruskom Federacijom - rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

- Za sada nemamo rezultat koji bismo želeli da dobijemo. Rusija je saopštila svoje stavove, mi smo pokušavali da nađemo dodirne tačke da bismo okončali rat. Dobili smo neke signale - rekao je Zelenski, prenosi Interfaks.

On je izjavio i da je vreme da Zapad razmotri uvođenje zone zabrane letova za ruske rakete, avione i helikoptere kao odgovor na rusko granatiranje ukrajinskog grada Harkova.

Foto: Printskrin

23.37 Anatolij Antonov: Proglašenje 12 ruskih diplomata u UN za persone non grata od strane SAD neprijateljski potez

Rusija smatra da je proglašenje 12 ruskih diplomata u UN za persone non grata od strane SAD neprijateljski potez, izjavio je danas ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

- Ovi akti administracije izazivaju duboka osećanja razočaranja i potpuno odbacivanje. Vlada SAD ponovo je prekršila svoje obaveze da obezbedi normalne uslove za rad predstavništava stranih država u okviru globalne organizacije - rekao je ruski ambasador, preneo je TASS.

Foto: AP Photo/Richard Drew

23.24 U Rusiju stiglo više od 11.000 izbeglica iz Donbasa

STALNI predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da je zbog eskalacije situacije u Ukrajini u Rusiju stiglo preko 110.000 izbeglica iz Donbasa.

- Trenutno se u Rusiji nalazi preko 110.000 izbeglica iz Donbasa koji su morali da napuste svoje domove nakon što je Kijev ponovo pokušao da reši problem na jugoistoku svoje zemlje vojnim putem uprkos Minskim sporazumima. Krivica leži i na Zapadu koji su otvoreno podržavali Kijev i upumpavali oružje u Ukrajinu - kazao je on.

22.57 Ukrajinci raketirali VBR-ovima naselje u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su naselje Dokučajevsk u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalile 4 rakete iz VBR-a Grad, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (JCCC).

22.28 NATO Ne planira da ulazi u Ukrajinu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg isključio je mogućnost da Alijansa uvede zabranu letova iznad Ukrajine kao i da uđe u Ukrajinu, navodi se u intervjuu koji je dao televiziji NBC.

22.01 Ukrajinci minirali skadište amonijaka

Ukrajinska vojska je minirala skladišta amonijaka u Severodoncu i priprema provikacije, saopštila je Narodna milicija LNR.

Foto: Tviter

21.59 Le Drijan: Francuska će premestiti ambasadu iz Kijeva u Lavov

Francuska će premestiti svoju ambasadu u Ukrajini u zapadni grad Lavov iz glavnog grada Kijeva, izjavio je danas francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan.

To je poslednja zapadna zemlja koja će premestiti svoju diplomatsku misiju pošto se uslovi na terenu u Kijevu pogoršavaju zbog napada Rusije, preneo je Rojters.

21.54 Ukrajinci granatirali Nikolajevku, novinari na udaru

Ekipa RT u nedelju se našla na udaru vatre u selu Nikolajevka u Donjeckoj Narodnoj Republici

21.51 Smenjen ministar odbrane Bugarske

Bugarski premijer Kiril Petkov smenio je ministra odbrane Stefana Janeva zbog njegovih izbora reči u opisu rusko-ukrajinskog sukoba, nazvavši situaciju „vojnom intervencijom“ ili „operacijom“, a ne „ratom“.

21.35 Finska i Norveška će poslati Ukrajini naoružanje

Finska i Norveška poslaće Ukrajini naoružanje nakon ruske intervencije u toj zemlji.

Finska premijerka Sana Marin izjavila je da će Ukrajini obezbediti oružje i municiju, preneo je Rojters.


21.09 Nove sankcije EU
Na proširenoj listi sankcija našli su se portparol Kremlja Dmitrij Peskov, direktor "Rosnjefta" Igor Sečin, biznismeni Mihail Fridman i Ališer Usmanov.
Sankcije su uvedene još i piscu Zaharu Prilepinu i novinarki Olgi Skabejevoj.
 

20.45 Rusko MO pustilo snimak napada helikoptera

Na snimku se vide ruski jurišni helikopteri Mi-28NM, Ka-52 i Mi-35, kao i transportni i jurišni helikopteri Mi-8AMTŠ.

Vidi se i lansiranje i let navođenih projektila vazduh zemlja, kao i uništavanje neprijateljske opreme i objekata, uključujući i vojno skladište.

20.41 Turska zabranila prolaz ratnim brodovima

Konvencija iz Montrea usvojena je 1936. kako bi se trgovačkim brodovima obezbedila sloboda prolaska kroz moreuz Bosfor i Dardanele, kako u vreme mira, tako iu ratu. U vanrednim situacijama Turska ima pravo da zabrani ili ograniči prolaz vojnim brodovima kroz moreuz.

20.33 EU je na spiskove sankcija uvrstila Peskova

Evropska unija je na spiskove sankcija uvrstila pres sekretara predsednika Rusije Dmitrija Peskova. Ovo se navodi u zvaničnom listu EU.

20.03 Na satelitskim snimcima pokreti ruskih snaga ka Kijevu

NA satelitskim snimcima privatne američke kompanije Maksar Teknolodžiz Inc koji su danas objavljeni vidi se vojni konvoj koji se proteže preko 27 kilometara i ruske kopnene snage koje nastavljaju da se približavaju glavnom gradu Ukrajine, saopšteno je iz te kompanije.

Foto Tanjug/AP

19.59 Kijev traži vojnu opremu od EU

Ukrajina je zatražila od Evropske unije da obezbedi vojnu opremu, uključujući sisteme protivvazdušne i protivraketne odbrane, kao i topove, minobacače i mitraljeze, prenosi Blumberg pozivajući se na obavešteni izvor.

19.34 Ukrajina traži izbacivanje Rusije iz Interpola

Ukrajina je zahtevala da Rusija bude isključena iz Interpola, optužujući je da zloupotrebljava tu organizaciju i koristi je za napad na političke protivnike širom sveta i u Ukrajini.

19.22 Razbijeno šest ukrajinskih kolona

Ruski general-major Igor Konašenkov je rekao da je uništeno je 311 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 42 aviona i helikoptera, uključujući one koji se nalaze na zemlji, 51 višecevni bacač raketa, 147 artiljerijskih oruđa i 263 jedinice specijalne vojne tehnike.

19.02 Nebenzja na specijalnoj sednici UN: Moskva ne planira da okupira Ukrajinu

Moskva ne planira da okupira Ukrajinu, a ruske snage ne predstavljaju nikakvu pretnju ukrajinskim civilima ili civilnoj infrastrukturi, rekao je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na hitnoj, specijalnoj sednici Generalne skupštine UN o situaciji u Ukrajini.

19.00 Britanske luke zatvorene za sve ruske brodove

Pojačavajući pritisak na Moskvu, Velika Britanija je danas naredila svojim lukama da blokiraju sve brodove koji su pod ruskom zastavom ili se veruje da su registrovani, da su u vlasništvu ili pod kontrolom bilo koje osobe povezane sa Rusijom.

Britanski ministar saobraćaja Grant Šaps je u cirkularnom dopisu upućenom svim britanskim lukama objasnio da se sankcije ruskom pomorskom sektoru uvode nakon "invazije na Ukrajinu", prenosi Rojters.

-Pomorski sektor je fundamentalan za međunarodnu trgovinu i mi moramo da odigramo svoju ulogu i ograničimo ekonomske interese Rusije, a rusku Vladu pozovemo na odgovornost, poručio je Šaps preko svog Tviter naloga.

18.54 Položili oružje pred snagama LNR


Još110 ukrajinskih službenika dobrovoljno položilo oružje prodnjih dana - ministarstvo odbrane RF.

Foto t.me/RVvoenkor

18.40 Erdogan o prolasku brodova kroz Bosfor i Dardanele

-Mi ćemo iskoristiti svoje nadležnosti koje su predviđene Konvencijom iz Montrea po pitanju prolaska brodova kroz moreuze, kako bi se sprečila kriza. Uvek se zalažemo za teritorijalnu celovitost“, saopštio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

18.37 Medinski podnosi izveštaj Putinu

Pomoćnik predsednika Ruske Federacije Vladimir Medinski izneće šefu države Vladimiru Putinu izveštaj o proteklim rusko-ukrajinskim pregovorima.

18.25 Žestoki sukobi u okolini Kijeva

U predgrađu Kijeva u toku su žestoki sukobi ruskih i ukrajinskih snaga. Rakete su poletele iz baze - aerodroma u tom kvartu koji već nekoliko dana trpi žestoka bombardovanja.

18.01 Basurin: Azov i SBU spremaju provokacije protiv civila

Zvanični predstavnik Narodne milicije DNR Eduard Basurin izjavio je da Služba bezbednosti Ukrajine i nacionalisti iz bataljona „Azov“ u Mariupolju spremaju provokaciju protiv civila i ruskih jedinica.

Foto: Tanjug

17.50 Hrvatska naoružava Ukrajinu

- MORH je, u saradnji s Glavnim štabom, prešao preko popisa i zajedno došao do određenih količina opreme koju je ukrajinska strana zatražila. Oprema će biti izuzeta sa stanja i određenim kanalima biti poslata u Ukrajinu, pre svega kao vojna pomoć. Govorimo o pešačkom naoružanju koje je potrebno ukrajinskoj strani. Bilo nam je drago da, uprkos tome što imamo skromne uslove, možemo pomoći u iznosu koji je vlada odredila, a to je 124 miliona kuna - rekao je Banožić, a prenosi HRT.

17:17 Završeni pregovori Rusije i Ukrajine

Kako je saopštio šef ruske delegacije na pregovorima Vladimir Medinski, naredna runda pregovora će biti održana na poljsko-beloruskoj granici.

16.57 Putin postavio tri uslova i potpisao i ukaz o specijalnim ekonomskim merama u vezi sa neprijateljskim akcijama Zapada

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je francuskom kolegi Emanuelu Makronu da je Moskva otvorena za razgovore sa Kijevom, saopštio je Kremlj.

- Tokom dugog telefonskog razgovora na inicijativu francuske strane predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron obavili su ozbiljnu i sadržajanu razmenu mišljenja o svim aspektima situacije oko Ukrajine - navodi se u saopštenju.

Foto: Profimedia

Putin je saopštio Makronu da je rešenje krize u Ukrajini moguće samo ako se bezuslovno uzmu u obzir legitimni interesi Rusije u sferi bezbednosti koji uključuju:

- priznanje ruskog suvereniteta nad Krimom.
- demilitarizacija i denacifikacija ukrajinske države.
- osiguranje neutralnog statusa Ukrajine.

Putin je potpisao i ukaz o specijalnim ekonomskim merama u vezi sa neprijateljskim akcijama Zapada.

16:46 Putin saopštio Makronu tri uslova za rešenje krize

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je francuskom kolegi Emanuelu Makronu da je Moskva otvorena za razgovore sa Kijevom, saopštio je Kremlj.

- Tokom dugog telefonskog razgovora na inicijativu francuske strane predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron obavili su ozbiljnu i sadržajanu razmenu mišljenja o svim aspektima situacije oko Ukrajine - navodi se u saopštenju.

Putin je saopštio Makronu da je rešenje krize u Ukrajini moguće samo ako se bezuslovno uzmu u obzir legitimni interesi Rusije u sferi bezbednosti koji uključuju:

- priznanje ruskog suvereniteta nad Krimom.
- demilitarizacija i denacifikacija ukrajinske države.
- osiguranje neutralnog statusa Ukrajine.

16:39 Razgovarali Boris Džonson i Vladimir Zelenski

Premijer Velike Britanije Boris Džonson razgovarao je telefonom sa ukrajinskom predsednikom Vladimirom Zelenskim, navodi se u saopštenju britanskog premijera. Džonson je obećao Zelenskom vojnu pomoć u narenim satima i danima.

16:21 Zaharova: Rusija nije počela rat, ona ga završava!

Eksperimenti NATO-a i ćutanje Zapada o situaciju u Donbasu su razlog humanitarne i političke katastrofe u Evropi, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ona je podvukla da Rusija nije počinjala rat, ona ga završava. S tim u vezi, podsetila je da je Rusija sve ove godine pozivala svetsku javnost da daju otpor planskom uništavanju stanovništva Donbasa.

- To su milioni ljudi koji su svakoga dana gubili svoje bliske i živeli u podrumima skrivajući se od granatiranja - dodala je ona.

- Gde su sve te države i njihova javnost bili tokom osam godina rata i na koji način su oni osudili ubistva najmanje 13.000 ljudi svih ovih godina? - nastavila je Zaharova.

Ona je takođe ukazala na to da niko od onih koji „sada urliču“ u „civilizovanim zemljama“ nikada nije bio ni na jednom mitingu podrške stanovništvu Donjecke i Luganske Narodne Republike dok se uništavao sa zahtevom da se zaustavi ovo krvoproliće.

- Svet je ćutao. Pokorno ćutanje svetske javnosti i ignorisanje krvave katastrofe koja je rezultirala antiustavnim prevratom u Ukrajini 2014. godine, koji je izvršen pomoću direktnog učešća SAD, EU, Nemačke, Poljske, Litvanije, Estonije, Letonije i drugih država-članica NATO-a, samo je ohrabrivalo kijevski režim da nastavi sa uništavanjem sopstvenog stanovništva - navela je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije.

16.15 Makron razgovarao sa Putinom i Zelenskim

Predsednik Francuske Emanuel Makron razgovarao je telefonom sa liderima Rusije i Ukrajine, Vladimirom Putinom i Vlaidmirom Zelenskim, potvrdio je pisanje zapadnih medija portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Foto AP

15.49 Nastavljaju se pregovori

Pregovori Rusije i Ukrajine nastavljaju se, počinje treća runda, saopštio je savetnik predsednika Ukrajine Mihail Podoljak.

15.42 Evropskoj uniji nikad dosta sankcija

EU planira da uvede nove sankcije Belorusiji zbog pomaganja Rusiji u njenoj intervenciji u Ukrajini.

15.38 "Sportski nacizam" Izvršnog komiteta Međunarodnog olimpijskog komiteta

Izvršni komitet Međunarodnog olimpijskog komiteta preporučio je međunarodnim sportskim federacijama da zabrane učešće ruskih i beloruskih sportista na takmičenjima, navodi se na sajtu organizacije.

15.36 Amerikanci da napuste Rusiju

Američki Stejt department je pozvao američke državljane u Rusiji da hitno napuste tu zemlju.

Stejt department je prethodno pozvao američke građane da izbegavaju putovanja u Rusiji zbog događaja u Ukrajini, pretnji terorizmu i ograničenosti transportnog saobraćaja.

15.35 DNR: Ukrajinske snage granatirale naseljena mesta

Ukrajinske snage su iz sistema „Grad“ granatirale naseljena mesta Jasno u Donjeckoj narodnoj republici, navodi se u saopštenju DNR.

14.49 Pregovori Rusije i Ukrajine završeni

Pregovori ruske i ukrajinske delegacije koji su počeli danas oko 11 i 30 su završeni.Tokom njih Ukrajina je insistirala na momentalnom prekidu vatre i povlačenju ruske vojske sa teritorije zemlje. To prenosi RBC-Ukrajina pozivajući se na poslanika Jaroslava Železnjaka.

TASS međutim navodi da su pregovori još uvek u toku.

14.40 Kremlj: Putin nazvao Zapad "imperijom laži"

Zapad je "imperija laži", rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u razgovoru o ekonomiji sa najvišim zvaničnicima povodom sankcija Moskvi, saopštio je danas Kremlj.

"Premijer Mihail Mišustin i ja smo razgovarali o ovoj temi, naravno, imajući u vidu sankcije koje takozvana zapadna zajednica, kako sam je nazvao u svom govoru - imperija laži sada pokušava da sprovede protiv naše zemlje", navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi agencija Rojters.

14.27 Nema brzog prijema Ukrajine u EU

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Burbok izjavila je da ulazak Ukrajine u EU ne može biti završen za nekoliko meseci

14.25 Senator Džabarov: Dugotrajni sukob nije u interesu Rusije

Prvi zamenik šefa međunarodnog komiteta Saveta Federacije Vladimir Džabarov smatra da se sukob u Ukrajini neće odugovlačiti, to nije u interesu Moskve, Kijeva i svetske zajednice.

„Ne mislim da će se ovaj sukob dugo odugovlačiti. To nije u našem interesu, nije u interesu Ukrajine , svetske zajednice“, rekao je parlamentarac na brifingu u ponedeljak. On je istakao da je sukob u centru Evrope prepun uvlačenja novih učesnika u njega. Prema rečima Džabarova, SAD i njihov najbliži saveznik Velika Britanija mogu biti zainteresovani za sukob u Ukrajini .

Ministarstvo odbrane odbacilo je optužbe za pokretanje neprijateljstava u Ukrajini

On je naglasio da je Rusija nudila različite opcije za zaustavljanje konfrontacije, „ali nas nisu poslušali, a mi smo bili samo dan ispred ofanzive Oružanih snaga Ukrajine na Donjeck i Lugansk“, rekao je on. Političar je napomenuo da „treba da pokušamo da završimo operaciju što je pre moguće“.

14.09 Kijev zahteva povlačenje svih ruskih trupa

Aleksej Arestovič, savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine, rekao je da Kijev tokompregovora zahtevao povlačenje svih ruskih trupa, uključujući Krim i Donbas, navodi ukrajinski portal Strana.ua .

„Arestovič je rekao da ukrajinska delegacija zahteva povlačenje svih ruskih trupa, uključujući Krim i Donbas“, navodi Telegram kanal Strana.ua.

Agencija UNIAN navodi da je o njegov lični stav.

14.06 Rusija zabranjuje letove avio-kompanijama iz 36 zemalja

Rusija je, kao odgovor na zabranu evropskih država da obavljaju letove ruskih aviona, zabranila letove avio-kompanije 36 država, saopštava Federalna agencija za vazdušni saobraćaj.

Kako je precizirano, ograničenja će uticati na avio-prevoznike sledećih zemalja: Austrija, Albanija, Angvila, Belgija, Bugarska, Britanska Devičanska Ostrva, Velika Britanija, Mađarska, Nemačka, Gibraltar, Grčka, Danska (+ Grenland, Farska Ostrva, Teritorijalno more ), Džersi, Irska, Island, Španija, Italija, Kanada, Kipar, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Finska, Francuska, Hrvatska, Češka Republika, Švedska, Estonija .

14.03 Blinken: Suspendovan rad ambasade SAD u Minsku

Američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je da je Stejt department obustavio rad američke ambasade u glavnom gradu Belorusije Minsku, kao i da je svim zaposlenima u američkoj ambasadi u Moskvi koji nisu angažovani na hitnim poslovima i članovima njihovih porodica odobren odlazak.

U saopštenju američkog državnog sekretara se navodi da je odluka doneta zbog bezbednosnih problema koji su proistekli iz "ničim izazvanog i neopravdanog napada ruskih vojnih snaga na Ukrajinu".

"Stejt department stalno prilagođava svoj stav u ambasadama i konzulatima širom sveta u skladu sa svojom misijom, lokalnim bezbednosnim okruženjem i zdravstvenom situacijom. Na kraju krajeva, nemamo veći prioritet od bezbednosti građana SAD, a to uključuje osoblje američke vlade i njihove porodice angažovane u misijama širom sveta", navodi se u saopštenju Stejt department.

13.56 Prva oklopna vozila prebačena iz Nemačke u Ukrajinu

Nemačka je u ponedeljak ujutru uspela da prebaci prva oklopna vozila u Ukrajinu kao deo paketa odbrambene pomoći toj zemlji, rekla je portparolka nemačkog ministarstva spoljnih poslova Andrea Sase.

Poslednjih meseci Berlin je odgovorio na zahteve Kijeva da isporuči oružje, da je politika Nemačke nepromenjena – ne snabdeva oružjem krizne regione. Prošle subote je nemački kancelar Olaf Šolc saopštio da je Nemačka odobrila isporuku oružja Ukrajini . Nemački mediji preneli su da je paket pomoći uključivao 14 oklopnih vozila.

„Mala beleška koja daje nadu. Mogu da prijavim da su, na primer, oklopna vozila spremna za prebacivanje u Ukrajinu. Neki ili neki od njih su jutros prebačeni u Ukrajinu“, rekao je Sase na brifingu u ponedeljak.

13.55  Amerika uvodi sankcije protiv Ruskog fonda za direktne investicije

SAD uvode sankcije protiv direktora Ruskog fonda za direktne investicije Kirila Dmitrijeva i samog fonda, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD.

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.

„Po nalogu predsednika SAD Džozefa Bajdena, Kancelarija za kontrolu stranih sredstava uvela je sankcije protiv Ruskog fonda za direktne investicije i njegovog glavnog izvršnog direktora Kirila Dmitrijeva, poznatog saveznika (predsednika Rusije Vladimira) Putina“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Mere stupaju na snagu danas. Ruski fond za direktne investicije vrši direktna ulaganja u vodeće i napredne ruske kompanije zajedno sa vodećim investitorima iz sveta.

Američki zvaničnik je takođe saopštio da će pojedine transakcije u energetskom sektoru biti izuzete iz američkih sankcija protiv Rusije.

13.53  Rusija nije započela neprijateljstva, već ih završava posle 8 godina rata 

Ruska vojska i njeni saveznici iz Donjecke i Luganske Narodne Republike započeli su u četvrtak vojnu operaciju u Ukrajini usred neprekidnih napada ukrajinske vojske i ultranacionalističkih dobrovoljačkih jedinica Nacionalne garde Ukrajine koje su gađale Donbas artiljerijskom, minobacačkom i snajperskom vatrom, saopštilo je Minstarstvo odbrane Rusije. 

13.50 Gradonačelnik Južnog Harkova uhapšen zbog "izdaje"

U Ukrajini su počela hapšenja zbog „izdaje” nakon početka ruske specijalne operacije. Uhapšeni su gradonačelnik Južnog Harkova, njegov zamenik, šefa policije, i načelnika oblasne državne administracije Harkova. rekao je Oleg Sinegubov.

13.44 Ukrajinske snage granatirale Donjeck 

Ukrajinske trupe granatirale su Donjeck i naselje Luganske, ispalivši 10 mina zabranjenog kalibra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (JCCC).

13.42  Borelov poziv da se Ukrajini isporuči oružje kratkovid

Politikolog Ruslan Balbek prokomentarisao je u intervjuu za RT izjavu šefa evropske diplomatije EU Žozepa Borela da bi Evropska unija trebalo da isporuči Ukrajini oružje velikog kalibra i protivtenkovsko oružje.

„To je ono na šta je naš predsednik upozorio... Njima ne treba mir u Ukrajini, treba im uništenje“, objasnio je politikolog.

Takođe je primetio da takvi planovi svedoče o „kratkovidosti” Borela.

13.38 Hrvatska šalje oružje Ukrajini

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će danas doneti odluku o slanju oružja Ukrajini.

"Danas ćemo doneti odluku i o slanju vojne pomoći Ukrajini, tu je zaštitna oprema i pešadijsko oružje u vrijednosti od 124 miliona kuna", rekao je Plenković na sednici Vlade.

On je dodao i da podižu stepen pripravnosti za primanje izbeglica, ali i za osiguranje snadbevanja gasom, kao i mere zabrane ruskim letovima u hrvatskom prostoru. Hrvatska će se, dodao je, pridružiti odluci EU da se neke ruske banke isključe iz sastava SVIFT, prenose hrvatski mediji.

Za vojne opracije u Ukrajini, Plenković je rekao da to Hrvatska "ne može pasivno promatrati", te da bi "to značilo kapitulirati pred najgrubljim nasrtajem na međunarodno pravo".

13.34 Belorusija spremna da učestvuje u pregovorima

Beloruska strana je spremna, ukoliko bude potrebno, da učestvuje u razgovorima Ukrajine i Rusije, izjavila je danas predstavnica za medije predsednika Belorusije Natalija Ajsmont.

Njenu izjavu prenela je beloruska državna novinska agencija BelTA, a prema rečima Natalije Ajsmont, Minsk sprovodi obaveze preuzete tokom "jucerašnjeg telefonskog razgovora predsednika Lukašenka sa predsednicima Ruske Federacije i Ukrajine Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim", prenosi TAS S.

13.14  EU bi Ukrajini trebalo da obezbedi velikokalibarsko i protivtenkovsko oružje

Evropska unija treba da obezbedi Ukrajini oružje velikog kalibra i protivtenkovsko oružje, izjavio je u ponedeljak visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

Borel je ranije tokom dana rekao da saziva virtuelni sastanak ministara odbrane EU kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini i daljoj pomoći njoj. Ministri će razgovarati o tome kako potrošiti 500 miliona evra (560 miliona dolara) izdvojenih za naoružanje Ukrajine, rekao je on.

„Moramo da obezbedimo municiju, moramo da obezbedimo topove visokog kalibra i protivtenkovsku opremu, takođe gorivo, njima [Ukrajincima] je potrebno gorivo za svoje tenkove, za svoje avione, i sve to mora da se koordinira“, rekao je Borel. uoči sastanka.

13.08 Peskov:Prerano proceniti efikasnosti vojne operacije

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je prerano za procenu efikasnosti specijalne operacije u Ukrajini, jer je potrebno da se sačeka da se ona završi.

"Ne verujem da je sada vreme da se govori o bilo kakvom ishodu operacije ili njenoj efikasnosti, moramo sačekati da se završi", rekao je Peskov novinarima, prenosi agencija TASS.

Peskov je nazvao zločinima akcije ukrajinskih nacionalista, koji se, kako je on naveo, kriju iza civila.

"Vidimo brojne pokušaje, višestruke pokušaje ukrajinskih nacionalističkih grupa - ne znam kako da ih nazovem - da koriste civilno stanovništvo, civilne objekte, stambene zgrade kao štit, kao živi štit," rekao je on i dodao da je to neprihvatljivo.

On je poručio da će Moskva na zabranu letova ruskih avio-kompanija odgovoriti simetrično, ali i uzimajući u obzir sopstvene interese.

On je takođe kazao da su tokom dužeg perioda u Rusiji vršene sistemske pripreme za moguće sankcije, uključujući i one najteže.

"Do sada nismo imali razloga da sumnjamo u efikasnost i pouzdanost Centralne banke, kao što ni sad nemamo razloga da sumnjamo u njenu efikasnost", rekao je on u odgovoru na pitanje kako Kremlj ocenjuje postupke Banke Rusije.

Poručio je da planovi odgovora na sankcije postoje, da su oni pripremljeni, razvijeni i da se sada sprovode.


 

Foto MO. RF

13.03 „Nuklearna trijada“ Rusije otpočela borbeno dežurstvo sa pojačanim snagama

Ruske raketne strateške snage, Severna i Pacifička flota, kao i dalekometna avijacija počele su da izvršavaju borbeno dežurstvo sa pojačanim snagama, saopštio je u svom izveštaju predsedniku Rusije Vladimiru Putinu ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu, podneo je izveštaj vrhovnom komandantu Oružanih snaga Ruske Federacije Vladimiru Putinu da su, u skladu sa njegovim naređenjem, dežurne snage komandno-kontrolnih punktova Raketnih strateških snaga, Severne i Pacifičke flote i Komande dalekometne avijacije počele da vrše borbeno dežurstvo sa pojačanim ljudstvom“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U nedelju je predsednik Putin, na sastanku sa ministrom odbrane Rusije Sergejom Šojguom i načelnikom Generalštaba Rusije Valerijem Gerasimovom, naredio da se snage za obuzdavanje (nuklearna trijada) prebace u režim borbenog dežurstva.

Foto: EPA

13.00 Lukašenko se nada da će Moskva i Kijev doći do dogovora

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nada se da će Rusija i Ukrajina uspeti da pronađu rešenja za krizna pitanja tokom razgovora u oblasti Pripjat, izjavio je bjeloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej,saznaje novinska agencija Belta.

"Predsednik Aleksandar Lukašenko se iskreno nada da će današnji razgovori donijeti rješenja za sva krizna pitanja. Za to se mole svi Belorusi. Svaki vaš zahtev i sugestija u vezi sa organizacijom današnjeg sastanka biće prihvaćen i sproveden. Čekamo rezultat“, rekao je ministar.

12:49 Japan uvodi sankcije Lukašenku

Vlasti Japana uvode lične sankcije predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku i drugim beloruskim zvaničnicima, saopštio je premijer zemlje Fumio Kišida.

„Pošto je očigledno da je Belorusija pomagala Rusiji u organizaciji te invazije na Ukrajinu, uvodimo personalne i grupne sankcije, pre svega protiv predsednika Aleksandra Lukašenka“, rekao je on, istakavši da će Belorusiji biti nametnuta i ograničenja izvoza.

Japan takođe uvodi sankcije koje ograničavaju transakcije sa Centralnom bankom Rusije.

12:26 Hakerska grupa Anonimus oborila ruske sajtove Komersanta, TASS-a...

Anonimna grupa hakovala je nekoliko veb-sajtova ruskih medija. Grupa Anonimus je u ponedeljak tvrdila da su hakovali nekoliko ruskih medijskih sajtova, uključujući ruski Forbs, veb stranicu, veb stranicu ruski Biznis Deili i Komersant. 

12:15 Ruske studente izbacuju sa evropskih univerziteta

Ombudsman za ljudska prava u Ruskoj Federaciji Tatjana Moskaljkova saopštila je da ruske studente izbacuju sa evropskih univerziteta zbog situacije sa Ukrajinom.

„Ministarstvo nauke i visokog obrazovanja Rusije preduzima neviđene mere kako bi zaštitilo prava ruskih studenata koje isključuju sa univerziteta u Francuskoj, Češkoj, Belgiji i drugim evropskim državama zbog situacije u Ukrajini“, saopštila je Moskaljkova.

Takođe je saopštila da je razgovarano o pitanjima omogućavanja prava na školovanje studenata koji su evakuisani iz DNR i LNR.

12:01 U susedne zemlje pobeglo više od pola miliona ljudi

Od početka vojne operacije iz Ukrajine je u susedne zemlje pobeglo više od pola miliona ljudi, saopštio je komesar UN za izbeglice.

Više od 127 hiljada ljudi iz Donbasa izbeglo je u Rusiju, sledi iz podataka ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

12.23  Putin bio dan ispred invazije Oružanih snaga Ukrajine na Donbas

Deputat Državne dume iz regiona Krim Mihail Šeremet izjavio je da je predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je pokrenuo specijalnu vojnu operaciju za demilitarizaciju Ukrajine, to učinio dan uoči invazije ukrajinske vojske na republike Donbasa.

„Prema dobijenim pouzdanim informacijama, da je naš predsednik zakasnio dan sa vojnom operacijom, onda bi ukrajinska vojska krenula u napad. Već je počela da vrši artiljerijsku pripremu i uz nadzor i podršku NATO-a da dokrajči narodne republike Donbasa“, rekao je Šeremet za RIA Novosti .

Pored toga, prema njegovim rečima, nema garancija da Ukrajina nije počela da razvija nuklearno oružje, pošto je sva neophodna infrastruktura na ukrajinskoj strani sačuvana iz sovjetskih vremena. „Nuklearno oružje u rukama nacionalističke i terorističke države moglo bi da dovede do svetske katastrofe“, rekao je poslanik.

12.02 Šmigal: Ukrajina će uskoro podneti zahtev za članstvo u EU

Premijer Ukrajine Denis Šmigal izjavio je danas da će Ukrajina uskoro podneti zahtev za članstvo u EU po posebnoj, pojednostavljenoj proceduri.

„Ukrajinci su odavno dokazali da smo svi sastavni deo evropske zajednice. Vreme je da se to stavi na papir", naveo je Šmigal u saopštenju, prenosi UNIAN.

"Prijem Ukrajine u članstvo EU po novoj posebnoj proceduri juče je predložio premijer Slovačke Eduard Heger posle našeg razgovora", dodao je Šmigal.

Naveo je da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski noćas razgovarao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

11.55 Dojče berza obustavila trgovanje akcijama ruskih banaka

Nemački berzanski operater, Dojče berza, saopštila je danas da obustavlja trgovanje akcijama ruskih banaka i velikim brojem hartija od vrednosti ruskih emitenata, te da odluka stupa na snagu odmah. Na listi su Sberbank i VTB banka, prenosi Rojters i dodaje da taj potez ilustruje uticaj zapadnih sankcija na ruske banke, kao i reperkusije širom evropskog finansijskog sistema.

Brojne banke i njihovi advokati se trude da procene uticaj novog talasa sankcija i proterivanja velikih ruskih banaka iz globalnog međubankarskog komunikacionog sistema SWIFT na njihovo poslovanje.

Britanska banka HSBC kreće s prekidanjem odnosa sa mnoštvom ruskih banaka, uključujući VTB banku, drugu po veličini u Rusiji, prema dopisu u koji je Rojters imao uvid, pošto finansijske institucije počinju da primenjuju ograničenja prema Rusiji.

11.45 Peskov: Putin je ravnodušan zbog sankcija uperenih ka njemu

Ruski predsednik Vladimir Putin ravnodušan je prema sankcijama koje su uvedene protiv njega, pošto nema nikakvu imovinu u inostranstvu, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitri Peskov.

"Prilično je ravnodušan", odgovorio je Peskov na pitanje kako Putin lično doživljava sankcije Zapada prema njemu, dodavši da predsednik Rusije godišnje saopštava svoju imovinu, preneo je TASS.

Peskov je dodao da Evropska unija ima neprijateljski stav prema Rusiji i preduzima neprijateljske mere.

"Evropska unija je asocijacija koja preduzima, da nazovemo stvari pravim imenom, neprijateljske mere prema nama", dodao je Peskov.

11:36  Snage DNR prilaze Mariupolju

Portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin izjavio je da snage DNR prilaze Mariupolju, te da grad uskoro može biti u potpunosti blokiran.

Takođe je saopštio da je u toku snažno granatiranje zapadnih predgrađa Donjecka i Gorlovke.

Prema njegovim rečima, u Donjecku se nadaju da će ukrajinski vojnici u Mariupolju razoružati nacionaliste i tako spasiti živote civilnog stanovništva.

 

11.32  Peskov je prokomentarisao isporuku oružja Ukrajini

Snabdevanje Ukrajine oružjem zapadnih zemalja je opasan faktor koji neće doprineti uspostavljanju reda. Ovo je izjavio pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

„Snabdevanje teritorije Ukrajine oružjem, naoružanjem, municijom može i postaće izuzetno opasan i destabilizujući faktor, koji ni u kom slučaju neće doprineti ni stabilnosti u Ukrajini ni uspostavljanju reda“, rekao je Peskov.

Prema njegovim rečima, „na duži rok to može imati mnogo opasnije posledice”.

Portparol je dodao da „ovo još jednom potvrđuje ispravnost Rusije u merama koje se preduzimaju u cilju sprovođenja demilitarizacije Ukrajine“.

Profimedia

11.22 Počeli su pregovori između ruske i ukrajinske delegacije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je glavni cilj ruske vojske u Ukrajini bezbednost civilnog stanovništva.

- Vojska ruske federacije, naši momci, učiniće sve za ovo - rekao je Peskov.

Peskov je rekao da pomoćnik predsednika Vladimira Putina Medinski ima sve kvalitete da obavlja pregovore sa Ukrajinom.

Profimedia

11.11 Stoltenberg: NATO saveznici će pojačati podršku Ukrajini

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg objavio je danas na Tviteru da će NATO saveznici pojačati podršku Ukrajini raketama za protivvazdušnu odbranu, protivtenkovskim oružjem, kao i humanitarnom i finansijskom pomoći.

Stoltenberg je naveo da je razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i da je pohvalio hrabrost naroda Ukrajine i oružanih snaga.

11.06  Civili mogu da napuste Kijev autoputem prema Vasilkovu

Svi civili u glavnom gradu Ukrajine mogu da napuste grad autoputem Kijev-Vasilkov. Ovo je izjavio zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

„Ovaj pravac je otvoren i siguran“, rekao je on.

Konašenkov je naglasio da Oružane snage Rusije napadaju samo vojne ciljeve.

„Nema opasnosti po civilno stanovništvo“, dodao je on.

11.01 UN: Najmanje 102 civila ubijena, 304 ranjena

isoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašele izjavila je danas da su najmanje 102 civila u Ukrajini ubijena otkako je Rusija pokrenula vojnu intervenciju u Ukrajini, dok su još 304 ranjena, kao i da se strahuje da je stvaran broj "znatno veći".

"Većina ovih civila ubijena je eksplozivnim napravama širokog dejstva, uključujući granatiranje iz teške artiljerije i višenamenskih raketnih sistema, kao i u vazdušnim napadima. Prave brojke su, bojim se, znatno više," rekla je Bašele u obraćanju na otvaranju sednice Saveta za ljudska prava u Ženevi, prenosi Rojters.

Ona je rekla da je oko 422.000 Ukrajinaca napustilo zemlju, a da su mnogi od njih raseljeni unutar zemlje.

Predstavnica Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) Frančeska Boneli upozorila je danas da se može očekivati i do četiri miliona izbeglih koji traže bezbednost u drugim zemljama.

11.00 Gutereš: Eskalacija vodi u sve veća kršenja ljudskih prava

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da eskalacija ruskih vojnih operacija u Ukrajini vodi u sve veća kršenja ljudskih prava i da UN pomno prati situaciju uz pomoć timova na terenu.

"Eskaslacija vojnih operacija Ruske Federacije u Ukrajini vodi do eskalacije kršenja ljudskih prava. Moramo pokazati svim ljudima u Ukrajini da smo uz njih u najtežim trenucima", rekao je Gutereš u snimljenom govoru koji je pušten na otvaranju sednice visokog komesarijata UN za ljudska prava u Ženevi, preneo je Rojters.

Tokom istog govora, Gutereš je rekao da izveštaj o klimatskim promenama, koji će biti objavljen u toku dana, predstavlja "još jednu veliku opasnost za svet koji poznajemo" i apelovao je na pridržavanje Pariskog sporazuma o klimi iz 2015. godine.

10.52 Zelenski je ponudio zatvorenicima sa borbenim iskustvom da „iskupe krivicu"

Ukrajinski zatvorenici sa borbenim iskustvom biće oslobođeni. To je izjavio predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, prenosi AP.

„Učesnici neprijateljstava, Ukrajinci sa borbenim iskustvom, biće oslobođeni. I oni će moći da iskupe svoju krivicu na najopasnijim mestima“, rekao je Zelenski.

10.46 Letonija dozvolila građanima da služe u ukrajinskim trupama

Skupština Letonije je po hitnom postupku odobrila izmene zakona kojima se građanima dozvoljava da služe u ukrajinskim trupama, navodi internet portal Delfi .

10.38  Kina poziva sukobljene strane na pregovore

Kina poziva strane u sukobu da pregovaraju zarad smirivanja situacije u Ukrajini, izjavio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

„Kina podržava i ohrabruje sve što doprinosi mirnom rešavanju situacije u Ukrajini. Ukrajina treba da postane spona između Istoka i Zapada, a ne granica konfrontacije velikih sila“, istakao je diplomata.

„Sada je glavni zadatak da sve strane ispolje neophodnu uzdržanost kako bi se sprečilo da se situacija u Ukrajini pogorša ili čak izmakne kontroli“, konstatovao je portparol.

Komentarišući mogućnost da se Rusija isključi iz SVIFT-a portparol je naveo da Kina ne podržava upotrebu sankcija za rešavanje problema. Peking takođe naglašava da se protivi jednostranim sankcijama.

10.28 Ministarstvo spoljnih poslova Italije preporučilo je sunarodnicima da napuste Rusiju

Ministarstvo spoljnih poslova Italije preporučuje da sunarodnici koji privremeno borave u Rusiji napuste zemlju, navodi se u poruci na posebnom portalu krizne grupe ministarstva.

Agencija podseća na zatvaranje vazdušnog prostora EU za ruske aviokompanije, što je dovelo do prekida ruske vazdušne komunikacije sa evropskim zemljama, uključujući Italiju , od 27. februara

„S obzirom na ovu meru i moguća dalja ograničenja u narednim satima, toplo preporučujemo da se naši sunarodnici koji su privremeno u zemlji (turisti, studenti, poslovni putnici, itd.) odmah okupe da se što pre vrate u Italiju koristeći raspoloživa komercijalna sredstva. ”, navodi se u saopštenju. Osim toga, Ministarstvo spoljnih poslova Italije preporučuje odlaganje svih putovanja u Rusiju.

10.26 Ukrajina je obećala da neće popustiti u pregovorima sa Rusijom

Ukrajinska delegacija je tokom pregovora sa ruskom stranom, koji će se održati u Belorusiji, obećala da će braniti svoje interese. Ovo je izjavila potpredsednica Vlade  Irina Vereščuk, citira je TASS.

"Delegacija je dobila instrukcije predsednika, niko neće odustati ni od milimetra naših interesa“, rekla je ona i dodala da je Evropska unija (EU) odlučila da Ukrajini, pored protivtenkovskih i protivvazdušnih raketnih sistema, obezbedi i avione.

David Arahamia, član ukrajinske delegacije na pregovorima sa Rusijom, šef frakcije „Sluga naroda“, očekuje da će vlasti nakon razrešenja situacije u zemlji izvući „mnoge zaključke“ i doneti mnoge „kadrovske odluke“. "

10.22  Borelj: Sastanak ministara odbrane EU o pomoći Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj saopštio je da će ministri odbrane EU danas imati sastanak kako bi koordinisali pomoć Ukrajini, posle odluke Brisela da usvoji paket finansijske pomoći za ukrajinske vojne snage.

"Razgovaraćemo o daljim hitnim potrebama i koordinisaćemo našu pomoć, uz pomoć klirinške kuće kojom upravlja vojno osoblje EU", napisao je Borelj na Tviteru

10.05 Zeneva: Prihvaćen zahtev Ukrajine za hitnu debatu

Visoki komesarijat UN za ljudska prava (OHĆR) prihvatio je danas zahtev Ukrajine da se održi hitna debata ove nedelje oko ruske vojne intervencije, nakon što je izaslanik Kijeva rekao na forumu u Ženevi da neke od vojnih akcija Moskve "mogu da doprinesu ratnim zločinima".

Veće od 47 članica usvojilo je predlog sa 29 glasova za (među njima i SAD) i pet protiv (uključujući Rusiju i Kinu), dok je 13 bilo uzdržano, nakon što je ruski ambasador Genadij Gatilov pozvao da glasanje bude javno, preneo je Rojters.

Ukrajinska ambasadorka u UN u Ženevi Jevhenija Filipenko rekla je u uvodnom govori da je "Rusija, član ovog komesarijata, posegla za neisprovociranim i neopravdanim napadom na Ukrajinu".

"To nije bio napad samo na Ukrajinu, to je bio napad na svaku članicu UN, na Ujedinjene nacije i na principe koje je ova organizacija stvorila", rekla je Filipenko.

Gatilov je rekao da je Rusija pokrenula specijalne operacije kako bi sprečila tragediju u regionu Donbas i da ruske snage ne pucaju na civilne mete u Ukrajini.


10.04  Mjanmar je podržao rusku specijalnu operaciju u Ukrajini

Vlasti Mjanmara podržavaju akcije Rusije u situaciji oko Ukrajine i izvođenje specijalne vojne operacije: Moskva mora da zaštiti svoje nacionalne interese, izjavio je za RIA Novosti general Zo Min Tun, portparol vojnih vlasti.

„Prvo, po mom mišljenju, u situaciji sa Ukrajinom, Rusija preduzima neophodne radnje za očuvanje i jačanje sopstvenog državnog suvereniteta. Drugo, Rusija, kao velika sila, obezbeđuje ravnotežu svetskih snaga, što omogućava održavanje mira u svetu“, rekao je general.

„Treće, ruski predsednik Vladimir Putin , ruska vlada i ruski narod pokazali su svetu da imaju širu viziju svetskih političkih problema i da Rusija može i mora da štiti svoje nacionalne interese i jedinstvo“, dodao je Zo Ming Tun .

09.59 Tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu odvija se uobičajeno

„Gasprom” redovno isporučuje gas za tranzit kroz Ukrajinu, u skladu sa prijavama potrošača – 105,8 miliona kubnih metara 28. februara, saopštila je kompanija.

09.58 - Zelenski ponovo zatražio hitan prijem Ukrajine u EU

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ponovo je pozvao EU da primi Ukrajinu u članstvo po posebnom postupku.

09.40  Ukrajinska delegacija stigla je helikopterom na mesto pregovora

Ukrajinska delegacija stigla je helikopterom na mesto pregovora sa Rusijom, navodi dopisnik RIA Novosti.

Kako je saopštio kabinet ukrajinskog predsednika, ukrajinsku delegaciju čine, između ostalih, ministar odbrane Aleksej Reznikov, lider frakcije „Sluga naroda“ i zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine David Arahamija, savetnik šefa kabineta predsednika Mihail Podoljak, prvi zamenik šefa ukrajinske delegacije u Trilateralnoj kontakt grupi Andrej Kostin, poslanik Rustem Umerov i zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Nikolaj Točicki.

Ključno pitanje pregovora je hitan prekid vatre i povlačenje trupa sa teritorije Ukrajine, dodaje se u saopštenju kabineta.

 

09.36 Lambreht: Ozbiljno shvatiti nuklearnu pretnju Putina

Ministarka odbrane Nemačke Kristine Lambreht ističe da bi nuklearnu pretnju ruskog predsednika Vladimira Putina trebalo ozbiljno shvatiti.

„Doživeli smo da vidimo da je neuračunljiv Vladimir Putin. Zbog toga moramo biti obazrivi”, rekla je ona za "Dojčlandfunk".

Ukazala je da je Putin očekivao brži napredak ruske vojske u Ukrajini i da sada mora delovati.

"Zbog toga sada imamo te pretnje“, uverena je Lambreht.

Poručila je da Putin dobro zna koje bi posledice po njegovu zemlju imala upotreba nuklearnog naoružanja, pa je sada bitno da se ne ide ka daljoj eskalaciji.

09.35 Kijev: Ruske snage nisu zauzele nuklearnu elektranu Zaporožje

Ukrajinska državna nuklearna kompanija "Energoatom" demantovala je danas navode da su Oružane snage Rusije preuzele kontrolu nad nuklearnom elektranom Zaporožje, javlja agencija Interfaks. Prethodno je portparol ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov rekao je da ruske snage kontrolišu područje oko nuklearne elektrane, preneo je Rojters.

09.26 Rusija preuzela kontrolu nad Berđanskom i Energoda

Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov izjavio je da su ruske snage preuzele kontrolu nad gradovima Berđansk i Energodar u Ukrajini.

Konašenkov je takođe rekao da civili mogu slobodno da napuste glavni grad Ukrajine Kijev i to auto-putem Kijev-Vasiljkov, prenosi RIA Novosti. Naveo je da je taj pravac otvoren i bezbedan.

Konašenkov je ponovio da ruske snage izvode napade samo na vojne objekte.

09.16 Ukrajinske specijalne službe planiraju sabotažu u Rusiji 

Ukrajinske specijalne službe pokušavaju da iskoriste sunarodnike za sabotažu u Rusiji, saopštio je FSB.

Odeljenje FSB za Moskvu obaveštava o relevantnim dojavama građana Ukrajine. Agencija traži da se prijave kontakti sa onima koji mogu predstavljati bezbednosnu pretnju

„Imajte na umu da prenos ili prikupljanje, po nalogu strane obaveštajne službe ili lica koje deluje u njenim interesima, informacija za upotrebu protiv bezbednosti Ruske Federacije predstavlja krivično delo po članu 276 Krivičnog zakonika Rusije (špijunaža), i zaprećena je zatvorom do 20 godina“, navodi se u poruci.

09.14 Rublja u padu prema dolaru i evru za više od 8,0 posto

Rublja je pala danas tokom glavne trgovinske sesije na Moskovskoj berzi za više od 8,0 posto prema dolaru i evru, javlja Tass.

Ruska valuta se trgovala prema dolaru u padu za 8,4 procenta, na nivou od 90 rubalja, dok je prema evru potonula za 8,8 posto i menjala se za čak 101,19 rubalja za evro. Rojters izveštava da se na azijskom trgovanju rublja jutros stropoštala prema dolaru na najniži nivo od 119 rubalja, te da se kasnije blago oporavila.

Prema poslednjim dostupnim podacima, ruska valuta je na azisjkim valutnim berzama trgovana po kursu od 109 rubalja za dolara, prenosi britanska agencija i dodaje da je pad rublje poslednih dana izazvan oštrim sankcijama zapadnih zemalja protiv Moskve zbog napada na Ukrajinu.

09.12 Kijev je spremao ofanzivu na Donbas

Ukrajinski vojnici koji su prešli na stranu Donjecke Narodne Republike potvrđuju da je Kijev pripremao ofanzivnu operaciju u Donbasu, izjavio je zvanični predstavnik Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

„Došli smo u ruke planova Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine u vezi sa ofanzivnom operacijom ovde, u našem Donbasu. I kada počnemo da razgovaramo sa vojnicima koji su dobrovoljno prešli na našu stranu, oni potvrđuju ove reči. Bili su spremni, već su imali komandu da se pripreme za velike vojne operacije. Stoga je specijalna operacija počela na vreme“, rekao je Basurin u emisiji „Rusija 24“.

09.11  Sirija spremna da prizna LNR i DNR

Damask se ne plaši novih mogućih zapadnih sankcija u vezi sa odlukom o priznavanju Donjecke i Luganske republike, pritisak sankcija neće naterati Siriju da odustane od principijelnog stava, rekla je u intervjuu za RIA Luna Šibl, specijalni savetnik sirijskog predsednika.

„Što se tiče naših strahova od dodatnih sankcija zbog uspostavljanja ovih odnosa, protiv Sirije se sankcije primenjuju od 70-ih godina prošlog veka, a čak i kada je došlo do poboljšanja odnosa sa Zapadom, te sankcije nisu ukinute. A danas sankcije se primenjuju protiv mnogih industrija, da se plašimo njih, ne bismo donosili mnoge odluke koje smo doneli. Sankcije, istorijski i trenutno, nisu bile u stanju da nas nateraju da odustanemo od naših principa i uverenja", rekao je Šibl. rekao.

09.03 Pentagon želi da uspostavi kanal veze sa Rusijom

Pentagon želi da uspostavi kanal veze sa Rusijom u svetlu situacije u Ukrajini, slično onom koji je stvoren u vezi sa Sirijom 2015. godine, prenosi „Politiko“ pozivajući se na izvore u američkom Ministarstvu odbrane.

„Rekli smo Rusima da smatramo da je potreban kanal na operativnom nivou... kako bismo izbegli pogrešne procene“, rekao je visoki zvaničnik Pentagona.

09.00 Rusija saopštila dda je preuzela kontrolu nad nuklearkom u Zaporožju 

Oružane snage Rusije preuzele su kontrolu nad nuklearnom elektranom Zaporožje u Ukrajini, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Portparol Ministarstva Igor Konašenkov rekao je da ruske snage kontrolišu područje oko nuklearne elektrane, prenosi Interfaks.

Naveo je da osoblje nuklearne elektrane nastavlja uobičajeno da radi na održavanju objekata. Konašenkov je rekao da je nivo radijacije normalan.

Prethodno su ruske snage u Ukrajini preuzele kontrolu nad nuklearnom elektranom u Černobilju.

08:36 Rusko-ukrajinski pregovori počinju u 10 časova

Ukrajinska delegacija još nije stigla ne pregovore sa Rusijom u Belorusiju, a ruska delegacija čeka, rekao je Sputnjiku pomoćnik predsednika Rusije Vladimir Medinski.

„Upravo smo dobili informaciju da će stići za oko sat vremena, prema tome sešćemo za pregovarački sto u 12.00 (10.00 časova po srednjeevropskom vremenu)“, rekao je Medinski.

On je dodao da se ne otkriva ko čini ukrajinsku delegaciju.

„Nisam ovlašćen da otkrivam sastav ukrajinske delegacije pre nego što sednu za pregovarački sto. Naravno, imamo odgovarajuće informacije. Radi se o prilično visokom nivou (delegacije)“, rekao je on.

Prema rečima Medinskog, ruska delegacija nije spavala celu noć uoči pregovora sa Ukrajinom.

Takođe je dodao da je mesto gde će se održati pregovori dogovoreno sa ukrajinskom stranom i da se nalazi u blizini ukrajinske granice. Istakao je i da je logistika ukrajinske delegacije „veoma komplikovana“, te da se vreme dolaska pomeralo nekoliko puta.

08.43 Veći deo Mariopolja miniran

Zvanični predstavnik vojske DNR Eduard Basurin rekao je da su Oružane snage Ukrajine minirale veći deo Mariupolja, stanovnike drže kao taoce, „tamo će operacija biti teška“.

On je napomenuo i da će pitanje oslobođenja grada biti rešeno pregovorima kako ne bi došlo do velikih žrtava.

08.34 Konašenkov: Rusija ima prevlast u vazdušnom prostoru Ukrajine

Ruska borbena avijacija ima prevlast u vazdušnom prostoru nad čitavom teritorijom Ukrajine, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Konašenkov je na brifingu rekao da su od početka operacije u Ukrajini ruske snage pogodile 1.114 objekata vojne infrastrukture, prenosi Interfaks.

Naveo je da je uništeno 31 komandno mesto i centar veze ukrajinske vojske.

"Uništeno je 314 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 57 višecevnih raketnih bacača, 121 minobacač, 274 specijalna vojna vozila“, dodao je Konašenkov.

08.27 Medinski: Rusija je zainteresovana da se što pre postigne dogovor sa Ukrajinom

Šef delegacije pregovarača Ruske Federacije Vladimir Medinski rekao je da je Rusija je zainteresovana za postizanje dogovora sa ukrajinskom delegacijom „što je pre moguće“.

- Logistika ukrajinske delegacije je "veoma teška", a vreme dolaska je nekoliko puta odlagano, rekao je Medinski. 

08.23 Ruska vojska uništila je više od 1.100 vojnih objekata u Ukrajini

Od početka specijalne operacije, Oružane snage Rusije uništile su 1.114 objekata vojne infrastrukture u Ukrajini, rekao je u ponedeljak novinarima portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, navodi RIA Novosti.

08.20 Naoružane grupe pljačkaša divljaju Kijevom

Naoružane bande pljačkaša i nacionalista sa oružjem u rukama divljaju Kijevom, to je rezultat zločinačke odluke ukrajinskih vlasti da nekontrolisano dele oružje stanovništvu, izjavio je zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor. Konašenkov

„ U Kijevu divljaju naoružane bande pljačkaša, pljačkaša i nacionalista koji su dobili oružje kao rezultat zločinačke odluke vlasti da ga nekontrolisano podele stanovništvu “, rekao je on a prenose RIA Novosti.

08.12 Vatikan: Sremni smo da olakšamo dijalog

Vatikan je spreman da "olakša dijalog" između Rusije i Ukrajine kako bi se okončao rat, izjavio je visoki diplomata iz Vatikana Pijetro Parolin.

Parolin, državni sekretar Vatikana, koji je drugi u hijerarhiji Vatikana, odmah iza pape, rekao je za italijanske novine da "uprkos ratu koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine, on je, kako je istakao, uveren da uvek ima prostora za pregovore, preneo je Rojters.

08.01. Ukrajinski obaveštajci: Belorusija spremna da nas napadne

Ukrajinska obaveštajna služba saopštila je da Belorusija pokazuje "spremnost da možda direktno učestvuje u ruskoj invaziji".

Podsećaju da Minsk već dozvoljava Rusiji da koristi njenu teritoriju, "jer ih pušta da prelaze granicu iz tog pravca u Ukrajinu", izjavio je danas zvaničnik vlade Ukrajine za CNN.

Drugi izvor blizak ukrajinskoj vladi rekao je za CNN da je i administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena javila Kijevu da se Belorusija priprema za napad.

"Vašington post" je prvi objavio da je Belorusija spremna da pošalje vojnike u Ukrajinu, citirajući zvaničnika američke administracije.

07.50 Bolsonaro: Ukrajinci stavili svoju sudbinu u ruke komičara

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro komentarisao je na konferenciji za novinare u nedelju ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog, rekavši da je narod Ukrajine stavio svoju sudbinu u ruke komičara, prenosi BBC.

Bolsonaro je odbio da osudi rusku vojnu operaciju u Ukrajini i rekao da će Brazil ostati neutralan u konfliktu, dodavši da su Brazil i Rusija "praktično, bratske nacije".

"Nećemo zauzimati strane, nastavićemo da budemo neutralni i pomoći kako god budemo mogli. Veliki deo Ukrajine govori ruskim jezikom", naglasio je Bolsonaro.

On je rekao i da je održao dvočasovni razgovor sa Putinom, a ministarstvo spoljnih poslova je kasnije pojasnilo da je Bolsonaro govorio o njegovoj poseti Moskvi polovinom ovog meseca.

07.41 DNR obustavila opštu mobilizaciju

 Predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin saopštio je danas da je opšta mobilizaija obustavljena.

Pušilin je za Rusija 24 rekao da se mobilizacija obustavlja jer je već popunjen neophodan broj u pravcima na koje je bila usmerena kampanja mobilizacije, prenosi RIA Novosti.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 21. februara potpisao ukaze o priznanju samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, a rano ujutro 24. februara Rusija je pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini.

Ursula fon der Lajen, Foto AP

07 32 Fon der Lajen: Ukrajina treba da postane članica EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izrazila je nedvosmislenu podršku ideji da Ukrajina postane član evropskog bloka, rekavši da je zemlja koja je sada pod napadom Rusije "jedna od nas".

Fon der Lajen je govorila za "Juronjuz", nakon što je je EU odlučila prvi put u svojoj istoriji da pošalje oružje zemlji koja je u ratu.

Neimenovani izvor je rekao za Rojters da će EU poslati Ukrajini oružje u vrednosti od 450 miliona evra.

"Oni su jedni od nas i želimo ih u EU", rekla je Fon der Lejen za "Juronjuz".

07.15 Očekuje se dolazak delegacija na mesto pregovora

Pres-sekretar Ministarstva spoljnih poslova Belorusije Anatolij Glaz saopštio je da se očekuje dolazak delegacija Rusije i Ukrajine na mesto pregovora u Belorusiji.

Pregovori će početi čim delegacije stignu na mesto sastanka, rekao je portparol, rekao je Glaz, prenosi RIA Novosti.

Dodao je da je beloruska strana spremna da organizuje proces u svakom trenutku.

Rusija je juče saopštila da će pregovori biti održani u Gomeljskoj oblasti u Belorusiji, dok je u Kijevu rečeno da će sastanak dve delegacije biti održan na granici Ukrajine i Belorusije.

Foto: Printskrin

07.10 Nebenzja: U toku je informacioni rat protiv Rusije

Na društvenim mrežama je u toku informacioni rat protiv Rusije koji uključuje i pokušaje da se napadi ukrajinskih snaga prikažu kao akcije ruske vojske, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.

"Na društvenim mrežama je u toku informacioni rat protiv Rusije. S obzirom da nema dokaza o uništavanju civilne infrastrukture od strane ruskih snaga, prikazuju se zločini koje su počinili Ukrajinaci, nacionalisti u Donbasu i predstavljaju se kao dokaz. Na ukrajinskim društvenim mrežama objavljeno je ukupno 1,2 miliona lažnih izveštaja", istakao je Nebenzja, preneo je TASS.

"Ipak, pribojavam se da ova upozorenja neće imati ko da čuje", ocenio je Vasilij Nebenzja.

07.10 Belorusi glasali, Rusija sada može da postavi nuklearno oružje

 Građani Belorusije su na referendumu u nedelju izglasali promenu ustava kojom se odobrava predlog za odricanje od nenuklearnog statusa, javile su ruske novinske agencije.

Ovim potezom, dodaje "Gardijan", bi teoretski bilo dozvoljeno Rusiji da postavi nuklearno oružje na belorusku teritoriju prvi put od raspada Sovjetskog Saveza, a odluka sa referenduma će stupiti na snagu deset dana nakon što se objavi u Službenom listu, ističe ruska agencija RIA Novosti.

Predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko je u subotu rekao da ukoliko zapad razmesti nuklearno oružje u Poljsku ili Litvaniju, odnosno, na granice Belorusije, onda će on zatražiti od ruskog kolege Vladimira Putina da vrati Minsku nuklearno oružje, kojeg se Belorusija odrekla bezuslovno.

Prema agenciji RIA, predsednik Centralne izborne komisije Belorusije Igor Karpenko, kazao je da je 65,16 odsto birača glasalo za ustavne promene. Zapad je već rekao da neće priznati rezultate referenduma. Kaprenko je dodao da je 10,07 odsto glasalo protiv ustavnih promena. Na referendum je izašlo 78,63 odsto glasača.


 

Foto Tanjug/AP

06.57 Reznikov: Prekretnica, rat postao evropski

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej reznikov ocenio je da je u sukobu Rusije i Ukrajine došlo do prekretnice, pošto je, kako on smatra, rat postao evropski.

Reznikov je na Fejsbuku napisao da već sada pola Evrope sakuplja oružje i opremu za zaštitu Ukrajine.

"Krug država koje pružaju stvarnu pomoć značajno se povećao", istakao je Reznikov.

Dodao je da je Evropa već obezbedila privremeno utočište desetinama hiljada izbeglica iz Ukrajine.

06.32 Ambasada SAD u Ukrajini pozvala Amerikance da napuste zemlju preko preko Mađarske, Rumunije i Slovačke

Ambasada SAD u Ukrajini pozvala je Amerikance koji pokušavaju da napuste Ukrajinu da razmotre da izađu iz te zemlje kopnenim graničnim prelazima sa Mađarskom, Rumunijom i Slovačkom.

Iz američke ambasade navode da je vreme čekanja na tim graničnim prelazima kraće nego na prelazima sa Poljskom ili Moldavijom, prenosi Rojters.

Ambasada je pozvala američke državljane u Ukrajini da hitno napuste tu zemlju, nakon "ruske invazije".

6.30 Ambasadorka SAD pri UN: Rusija da ublazi retoriku o nuklearnom oružju

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild pozvala je Rusiju da ublaži svoju, kako je rekla, "opasnu retoriku u vezi sa nuklearnim oružjem".

"Ovo je još jedan eskalirajući i nepotreban korak, koji nam svima preti", rekla je Tomas-Grinfild na sastanku Saveta bezbednosti UN, a prenosi Rojters.

Ruski predsednik Vladimir Putin je naredio ranije danas načelniku Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valeriju Gerasimovu i ministru odbrane Sergeju Šojguu da ruske snage za odvraćanje, koje uključuju nuklearno oružje, budu stavljene u stanje posebne borbene gotovosti.

Đozep Borelj / Foto EPA

06.35 Borelj:Nove mere EU, 500 miliona evra za naoružavanje Ukrajine

Šef diplomatije EU Žosep Borelj rekao je da je Savet EU sinoć podrzao usvajanje paketa pomoći za ukrajinske vojne snage, nove sankcije protiv Rusije, diplomatstiki angažman u cilju izolacije Rusije, mere podrške Ukrajini i regionu i borbi protiv dezinformacija.

Borelj je pozvao EU da bude obazriva i prati mogući uticaj Rusije van Ukrajine, na susedne zemlje Gruziju i Moldaviju, ali i na Zapadni Balkan.

"Odlučili smo da iskoristimo nase mogućnosti da obezbednimo ubojito oružje ukrajinskoj vojsci u vrednosti od 450 miliona evra plus 50 miliona za gorivo, zaštinu opremu. Sve to će biti finasirano kroz Evropski instrument za mir i Međuvladin fond", rekao je Borelj.

On dodaje da je ovo prvi put u EU istoriji da se iz EU fonda finansira nabavka ubojitog oružja za treću zemlju i dodaje da će Poljska biti logistički centar za transfer oružja i druge pomoći Ukrajini.

Žosep Borelj navodi da su se EU ministri dogovorili i da prošire listu sankcionisanih osoba i entiteta uključujući ruske oligarhe i biznismene, političke firgure koji imaju "ključnu ulogu u Putinivom sistemu", kao one koji sire propagandu i vojne zvaničnike.

"Odlučili smo da zatvorimo evropski vazdušni prostor za ruske letelice. Nijedna ruska letelica neće moći da sleti ili uzleti sa EU aerodroma", naglasio je Borelj.

On je dodao da je Savet EU dao punu podršku predloženim merama za sankcionisanje ekonomskog sektora Rusije, uključujući isključivanje najvažnjih ruskih banaka iz globalnog sistema transkacija Svift i zamrzavanje rezervi ruske Centralne banke koja se nalaze u bankama zemalja G7.

Šef diplomatije EU rekao je i da EU vodi intenzivne dilomatske napore u cilju "izolacije Rusije u međunarodnim i regionalnim organizacijama".

U cilju borbre protiv dezinformacija, Savet EU je večeras odlučio da u EU zabrani emitovanje ruskim državnim medijima Rusiji danas i Sputnjiku uz ocenu da su u pitanju "šampioni manipulacije informacijama".

06.30 Aeroflot otkazuje sve letove ka evropskim destinacijama

Ruska aviokompanija Aeroflot saopštila je da će do daljeg otkazati sve letove ka evropskim destinacijama.

Aeroflot se oglasio nakon što su mnoge države odlučile da zatvore vazdušni prostor u znak protesta zbog napada Rusije na Ukrajinu, prenosi Rojters.

Foto Tanjug/AP

06.25 Blinken:Sankcije ce ograničiti sposobnost Rusije da ratuje

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da će finansijske sankcije koje je Japan uveo Rusiji, zajedno sa sankcijama drugih saveznika i partnera, pomoći da se Rusiji nametnu ogromni troškovi i ograniči njena sposobnost da vodi rat protiv Ukrajine, navodi se u saopštenjui Stejt departmenta.

"Ponovo smo potvrdili da svet nikada nije bio usklađeniji nego danas u odbrani i očuvanju slobode i suvereniteta Ukrajine i drugih država", rekao je Blinken u razgovoru sa japanskim ministrom spoljnih poslova Jošimasom Hajašijem i drugim liderima G7, prenosi Rojters.

06.20 Eksplozije jutros odjekivale u Kijevu i Harkovu

Eksplozije su jutros odjekivale u Kijevu i Harkovu, saopštila je ukrajinska državna Agencija za zaštitu komunikacija i informacija.

U Kijevu je nekoliko sati pre eksplozija bilo mirno, dodaje se u saopštenju ukrajinske službe objavljenom na aplikaciji Telegram, preneo je Rojters.

Agencija je saopštila i da je stambena zgrada u Černihivom na severu Ukrajine bila u plamenu, nakon što je pogođena projektilom.

Još jedan grad na severu Ukrajine, Žitomir, pogođen je projektilima noćas, objavila je Komanda ukrajinske pešadije na Fejsbuku.

06.10 Zelenski: Naredna 24 sata ključna za Ukrajinu

 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenio je u telfonskom razgovoru sa premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom da će naredna 24 sata biti ključna za Ukrajinu, saopštio je Džonsonov kabinet.

Džonson je rekao da je otpor ukrajinskog naroda herojski i da će učiniti sve što je u njegovoj moći da pomoć u odbrambenim sredstvima iz Velike Britanije i njenih saveznika stigne u Ukrajinu.

Džonson je čvrstu ponovio podršku Londona teritorijalnom integritetu Ukrajine.

BONUS VIDEO: ČEČENSKI BORCI U UKRAJINI: Deo specijalnih ruskih jedinica na putu na front

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)