BORELJ „PROMENIO PLOČU“: Rusija ne planira da napadne Ukrajinu

Novosti online

09. 02. 2022. u 00:41

STAV Evropske unije je da se Rusija ne sprema da zauzme Ukrajinu, već da samo vrši pritisak na nju u cilju revidiranja bezbednosne arhitekture u Evropi, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, koji je još juče pozivao Moskvu na „deeskalaciju“ u Ukrajini.

БОРЕЉ „ПРОМЕНИО ПЛОЧУ“: Русија не планира да нападне Украјину

Ukrajina zbog Donbasa "neuralgična" tačka Evrope / Foto AP

- Ne smatramo da Rusija želi da zauzme Ukrajinu. Mislimo da ona teži da izvrši pritisak na nju da sedne za pregovarački sto zbog sistema bezbednosti u Evropi koji je sada doveden u sumnju - poručio je on na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

On je dodao da zemlje EU, SAD i NATO-a vode „dijalog sa Moskvom na više nivoa“.

- Ne verujem da Rusija namerava da napadne sada Ukrajinu kao što je Hitler napao Sovjetski Savez 1941. Stoga je pogrešno govoriti da je sada najkritičniji trenutak od okončanja Drugog svetskog rata. Sada je najkomplikovaniji trenutak od kraja Hladnog rata - naglasio je Borelj.

Prema njegovim rečima, EU pozdravlja posetu francuskog predsednika Emanuela Makrona Moskvi i inicijative koje su tamo iznete.

- To je veoma važna poseta. Dobro je što je evropski lider (a Francuska trenutno predsedava Savetom EU) otputovao u Rusiju kako bi predstavio naš stav, između ostalog, o situaciji u Ukrajini - ocenio je Borelj.

Foto Tanjug/AP

Moguće da će Rusija smanjiti isporuke gasa EU

Govoreći o gasu, naveo je da scenario u kojem bi se Evropska unija suočila sa potpunim prekidom isporuka – ne deluje realistično.

- Ne mislim da će Rusija u potpunosti obustaviti isporuke gasa. Međutim, mogli bismo da se suočimo sa situacijom u kojoj će se obima isporuka smanjiti. U tom slučaju će drugi dobavljači morati da budu aktivniji - naglasio je on.

Istina je da veoma zavisimo od ruskog gasa, kaže Borelj.

- Rusija je učinila više da osigura svoj otpor sankcijama nego što je EU učinila da stvori strateške rezerve gasa. Moskva je akumulirala ogromne devizne rezerve, a mi nismo stvorili strateške rezerve gasa, stoga i dalje vrlo zavisimo od isporuka gasa iz Rusije. Zato tražimo alternativne dobavljače. To su, pre svega, Amerika, Katar, Norveška i Severna Afrika - objasnio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Takođe se požalio da se „Gasprom“ kojem, kako kaže, „pripada do 30 odsto skladišta gasa u Evropi – nije mnogo potrudio da ih popuni”.

Sa svoje strane, „Gasprom“ je više puta naglašavao da gas isporučuje prema zahtevima potrošača u skladu sa ugovornim obavezama. Rusija je već mnogo decenija pouzdan snabdevač Evrope prirodnim gasom.

Foto: Printskrin

EU će pokazati jedinstvo u odgovoru Lavrovu

Borelj je poručio i da će odgovor zemalja EU na pismo šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova o bezbednosti biti koordinisan i da će zemljama Unije omogućiti da „pokažu jedinstvo“.

- Moskva je uputila pismo svim zemljama EU, tražeći odgovor na iste one zabrinutosti kao i kod poruke Sjedinjenim Američkim Državama. Na taj način je Moskva pokrenula novi pravac pregovora – ovog puta sa Evropljanima. Radimo na koordinisanom zajedničkom odgovoru Lavrovu. To će biti dobra mogućnost za demonstraciju jedinstva EU, kao i činjenice da mi nismo samo 27 zemalja, već savez - napomenuo je on.

O pregovorima Putina i Sija

Šef evropske diplomatije osvrnuo se i na nedavno usvojenu zajedničku izjavu Rusije i Kine, rekavši da ona može da postane temelj za moćan savez tih dveju zemalja koje, po njegovom mišljenju, „protivreče demokratiji“.

- Zajednička izjava Moskve i Pekinga, koju je Zapad slabo primetio zbog situacije u Ukrajini, može da postane osnova za formiranje moćnog saveza dva autoritarna režima. Sada se, za razliku od Hladnog rata, konfrontacija ne odvija između demokratije i komunizma, već između demokratije i autoritarnih režima poput Rusije i Kine - smatra on.

Podsetimo, šef evropske diplomatije je juče pozivao Rusiju na „deeskalaciju“. On je u ponedeljak na ministarskom sastanku šefova energetskih institucija SAD i EU u Vašingtonu istakao da treba jasno staviti do znanja Moskvi da bi svaka „dalja agresija na Ukrajinu imala ogromne posledice i da bi zauzvrat donela Rusiji velike troškove“.

Poslednjih nekoliko nedelja EU preti novim sankcijama Rusiji u slučaju „invazije na Ukrajinu“. Međutim, Moskva odbacuje sve optužbe tim povodom.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)