AMERIKANCI KUJU OPASAN PLAN U SIRIJI: Ruski obaštajci otkrili kakvo zlo spremaju

Novosti online

08. 02. 2022. u 17:32

AMERIČKE obaveštajne službe planiraju da orijentišu ekstremiste u Damasku i Latakiji na ciljane akcije protiv ruske, iranske i sirijske vojske, saopštila je Spoljna obaveštajna služba Rusije.

АМЕРИКАНЦИ КУЈУ ОПАСАН ПЛАН У СИРИЈИ: Руски обаштајци открили какво зло спремају

Foto: Printscreen

-Za postizanje svojih ciljeva u Siriji Amerikanci aktivno koriste bliske kontakte sa takozvanom oružanom opozicijom, odnosno sa radikalnim islamističkim grupama. Američke obaveštajne službe planiraju da usmere 'uspavane ćelije' ekstremista u gradu Damasku, susednom regionu i provinciji Latakija na izvođenje ciljanih akcija protiv pripadnika sirijskih bezbednosnih struktura, kao i vojnika Rusije i Irana, navodi se u saopštenju.

Kako je precizirano, informacije koje je dobila ruska Spoljna obaveštajna služba ukazuju na to da „administracija SAD teži da održi američko prisustvo na teritoriji Sirije, sprečavajući stabilizaciju situacije u toj zemlji“.

-U Vašingtonu nameravaju da pokrenu široku medijsku kampanju, između ostalog i na društvenim mrežama na arapskom jeziku, kako bi podstakli proteste u sirijskom društvu, smatraju ruski obaveštajci.

Depositphotos

Nezakonita trgovina sirijskom naftom

SAD nastavljaju sa nezakonitom trgovinom sirijske nafte, saopštila je ruska Spoljna obaveštajna služba.

-Američke kompanije nastavljaju krađu sirijskih prirodnih resursa. Vašington i dalje aktivno učestvuje u nezakonitoj trgovini naftom koja se eksploatiše na okupiranim teritorijama na severoistoku Sirije. Sa polja u provincijama Hasaka, Raka i Dejl el Zor mesečno se eksploatiše do tri miliona barela sirovine. Oko trećina ukradene nafte se uz posredovanje Amerikanaca prodaje Južnom Kurdistanu po ceni od 35-40 dolara po barelu, konstatuje ruska služba.

Kako je precizirano, nafta se isporučuje kamionima „koje čuva vojska Oružanih snaga SAD“.

Oružane snage SAD ilegalno kontrolišu teritorije na severu i severoistoku Sirije gde se nalaze najveća naftna i gasna polja u Siriji. Zvanični Damask više puta je izjavio da je prisustvo američke vojske na njihovoj teritoriji okupacija i državna piraterija sa ciljem direktne krađe nafte.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

NEMAČKA NEZADOVOLJNA: Berbok - Ne možemo da prihvatimo da Kina uspostavlja bliže odnose sa Rusijom