BERBOK SA FRONTA U DONBASU PORUČILA UKRAJINCIMA: Nećemo da ratujemo zbog vas sa Rusijom, korak po korak na pregovorima

Tanjug

08. 02. 2022. u 19:03

NEMAČKA ministarka spoljnih poslova Analena Berbok posetila je liniju fronta u Donbasu, gde se zadržala oko 40 minuta i s tog je mesta pozvala na deeskalaciju situacije oko Ukrajine, prenosi TASS izveštaj nemačkog Bilda.

БЕРБОК СА ФРОНТА У ДОНБАСУ ПОРУЧИЛА УКРАЈИНЦИМА: Нећемо да ратујемо због вас са Русијом, корак по корак на преговорима

Foto Tanjug/AP

Berbok se u ponedeljak na licu mesta informisala o situaciji na liniji razgraničenja između ukrajinskih vladinih trupa i separatista. Ona je s kacigom na glavi i zaštitnim prslukom boravila u Donbasu gde joj je na samom frontu komandant ukrajinskih snaga pojasnio kakva je aktuelna situacija na terenu, navodi Bild.

-Ovo mesto jasno ukazuje koliko je važno da oživimo sporazume iz Minska i dođemo u situaciju da se uspostave red i mir, kako bi ljudi mogli da nastave da žive u regionu koji je njihov dom, rekla je Berbok. Nemačka ministarka je ponovila potrebu za rešavanjem ukrajinske krize putem diplomatije.

-Nećemo moći da sprečimo agresiju Rusije vojnim putem, tako da ću učiniti sve da korak po korak idemo napred za pregovaračkim stolom, naglasila je.

Berbok je u poseti Kijevu od juče, gde se najpre sastala sa ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom i izrazila snažnu podršku Ukrajini, uz poruku da je Nemačka spremna da plati visoku ekonomsku cenu kako bi odvratila Moskvu od njenih planova.

Do ranije planiranog sastanka nemačke ministarke spoljnih poslova sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim nije došlo zbog problema sa rasporedom, navodi TASS.

BONUS VIDEO - KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati