ZAKON UBIO AGNJEŠKU I BLIZANCE: Protest Poljaka posle smrti trudnice, lekari oklevali s abortusom zbog strogih propisa

D. SAVIĆ

28. 01. 2022. u 21:52

POLjSKA je na nogama posle smrti 37-godišnje Agnješke T., koja je bila trudna sa blizancima kada je srce jednog od fetusa prestalo da kuca, a doktori zbog zakonskih nejasnoća odbili abortus. Godinu dana otkako je uveden jedan od najrestriktivnijih evropskih zakona o abortusu, njena porodica optužila je vladu da ima "krv na rukama".

ЗАКОН УБИО АГЊЕШКУ И БЛИЗАНЦЕ: Протест Пољака после смрти труднице, лекари оклевали с абортусом због строгих прописа

Foto AP

Dok su na ulicama Varšave demonstranti polagali vence i sveće za Agnješku, koja ja ostavila muža i troje dece, svepoljski štrajk žena pozivao je ljude širom zemlje da protestuju pred kancelarijama vladajuće stranke Pravo i pravda i blokiraju puteve.

- Poljska zabrana abortusa ubija. Još jedna osoba je preminula, jer neophodna medicinska procedura nije obavljena na vreme - rekla je poljskim medijima Marta Lempart, organizatorka protesta.

Agnješka je primljena u bolnicu Blažene Device Marije u rodnom gradu Čenstohovi, na jugu Poljske, sa bolovima u stomaku, 21. decembra, u prvom tromesečju blizanačke trudnoće. Kada je prestalo da kuca srce jednog od blizanaca, lekari su odbili da ga uklone, pozivajući se na zakon o abortusu.

Čekali su nekoliko dana, dok i drugi fetus nije umro. Prošla su još dva dana pre nego što je trudnoća prekinuta 31. decembra, a osoblje bolnice je pozvalo sveštenika za sahranu blizanaca.

Uzrok smrti trudnice bolnica nije objasnila, ali njena porodica sumnja da je umrla od sepse. Porodica je na "Fejsbuku" optužila bolnicu za zanemarivanje, uz uznemirujući video-snimak poslednjih Agnješkinih dana.

- Njen muž je molio lekare da mu spasu ženu, čak i po cenu trudnoće - rekla je Agnješkina sestra bliznakinja Violeta Pačepnik.

Agnješkina smrt je usledila posle smrti Izabele, koja je prošlog septembra umrla jer joj je uskraćena medicinska intervencija u 22. nedelji trudnoće. Istraga je otkrila da je "medicinska greška" dovela do njene smrti, a bolnica je kažnjena. Ubrzo je muškarac iz Svidnice na jugozapadu Poljske prijavio da je i njegova supruga Anja umrla u sličnim okolnostima, prošlog juna.

Dok je "selektivni abortus" moguć u slučaju blizanačke trudnoće, nejasno je da li je abortus neodrživog fetusa, da bi se sačuvao zdrav blizanac, dozvoljen novim zakonom o abortusu. Slučaj sad istražuju regionalni tužioci u Katovicama, koji su istraživali i Izabelin slučaj.

TRAGEDIJA NA GODIŠNjICU

AGNjEŠKINA smrt označila je tragičnu, prvu godišnjicu odluke iz 2021. kojom je abortus zbog abnormalnosti fetusa proglašen nezakonitim. Abortus se može obaviti samo u slučajevima silovanja, incesta ili ako su život i zdravlje majke ugroženi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)