POLJSKI PARLAMENT USVOJIO ZAKON: Vlada će imati veću kontrolu nad školama?

Tanjug

13. 01. 2022. u 22:22

DONjI dom poljskog parlamenta izglasao je danas zakon na predlog vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) kojim se povećava kontrola vlade nad školama.

ПОЉСКИ ПАРЛАМЕНТ УСВОЈИО ЗАКОН: Влада ће имати већу контролу над школама?

Foto: pixabay

Kako prenosi agencija Rojters, zakon je izglasan s 227 glasova za i 214 glasova protiv i sada se čeka odluka senata.

Kako se navodi, stranka PiS smatra da je potrebno da se uvedu promene u školama kako bi se zaštitila deca, dok sa druge strane opozicija tvrdi da je zakon deo većeg plana kojim se želi da se uklone liberalne vrednosti iz javnog života.

Oni takođe upozoravaju da bi zakonom moglo da se ogranici prava roditelja da odlučuju o obrazovanju dece, te da uprava škola neće moći da preduzme bilo šta po tom pitanju.

Ukoliko zakon stupi na snagu, kako se navodi, vannastavne aktivnosti koje u školama organizuju i sprovode nevladine organizacije moći će da se održe samo ako ih odobri vladin inspektor.

Ministar obrazovanja Pržemislav Čarnek kazao je da bi inspektori trebalo da imaju pravo da obustave programe koji bi mogli da "ugroze moralnost dece", pogotovo kada je reč o seksualnom obrazovanju.

 

BONUS VIDEO - KAD DRŽAVA BRINE O ŠAMPIONIMA! Kako su se nizali uspesi Srbije u 2021.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

HISTERIJA ZAPADA Lavrov: Insistiranje na porazu Rusije pokazuje njihovu agoniju