RUSKI NAUČNIK OPTUŽEN ZA ŠPIJUNAŽU: Nemačko tužilaštvo ga optužilo da je prodavao informacije o raketi "Arijana"

Srna

27. 01. 2022. u 12:49

RUSKI naučnik sa jednog nemačkog univerziteta, koji je uhapšen prošle godine zbog špijuniranja za Rusiju, prodavao je informacije o evropskom programu svemirske rakete "Arijana", saopštilo je danas nemačko tužilaštvo.

РУСКИ НАУЧНИК ОПТУЖЕН ЗА ШПИЈУНАЖУ: Немачко тужилаштво га оптужило да је продавао информације о ракети Аријана

Foto: Depositphotos

Optuženom, koji je identifikovan kao Ilnur N., stavljeno je na teret da se bavio aktivnostima povezanim sa tajnom službom, navodi se u saopštenju.

Ilnur N. radio je na jednom univerzitetu u Bavarskoj, kada je sa njim kontaktirala ruska spoljna obaveštajna služba SVR u jesen 2019. godine, navodi se u dokumentu.

Tužilaštvo je preciziralo da je on "prenosio informacije o istraživačkim projektima iz oblasti aero-svemirske tehnologije, naročito o različitim razvojnim fazama evropske rakete Arijana", preneo je AFP.

Ovaj program Evropske svemirske agencije sastoji se od serije transportnih raketa dizajniranih za podizanje velikih tereta u svemir, uključujući satelite.

Prema tužilaštvu, Ilnur N. se "redovno sastajao" od kraja novembra 2019. godine i nadalje sa visokim oficirom ruske obaveštajne službe stacioniranim u Nemačkoj.

Navodno je primio 2.500 evra u gotovini za informacije koje je predao, među kojima su bili detalji o njegovom naučnom istraživanju na univerzitetu u Bavarskoj koji nije imenovan.

Ilnur N. je uhapšen u junu prošle godine pod sumnjom da je špijunirao za Moskvu.

BONUS VIDEO: 

Ko je trovao najvećeg Putinovog protivnika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

RENO I MEKDONALDS OTIŠLI IZ RUSIJE: Auto-gigant prodao deonice Avtovazu, a odlazi posle 30 godina i američki lanac brze hrane