DESNIČARKA NA ČELU EVROPSKOG PARLAMENTA: Roberta Metsola osvojila apsolutnu većinu od 458 glasova

D. D. S.

18. 01. 2022. u 13:38

ČLANICA desničarske grupe EPP sa Malte Roberta Metsola izabrana je za naslednicu preminulog Davida Sasolija na mestu predsednika Evropskog parlamenta, osvojivši apsolutnu većinu od 458 glasova. Ona je pobedila preostala tri kandidata za tu poziciju, Španjolku Sire Rego (levica), Poljaka Kosme Zlotovskog (ECR, evroskeptici) i Šveđanku Alise Bah Kunke (Zeleni).

ДЕСНИЧАРКА НА ЧЕЛУ ЕВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА: Роберта Метсола освојила апсолутну већину од 458 гласова

Foto AP

Metsola je poslanica EP od 2013. i potpredsednica Parlamenta od 2020. godine. Konzervativna poslanica je skrenula pažnju javnosti preuzimanjem dužnosti od Sasolija, koji je zbog bolesti bio odsutan, ali majka četvoro dece je takođe izazvala burne kritike mnogih kolega zbog stavova protiv abortusa. Malta je poslednja zemlja EU u kojoj je abortus još ilegalan.

Posle evropskih izbora 2019. godine, dve najveće političke grupacije u EP, Evropska narodna partija i Socijalisti i Demokrate, postigle su dogovor da se petogodišnji mandat predsednika Parlamenta dodeli na dve i po godine prvo članu Socijaldemokrata, a zatim predstavniku EPP. U izvorima iz Evropskog parlamenta navodi se da je dogovor o izboru poslanice EPP potvrđen u ponovnim razgovorima tri najveće političke grupacije, pri čemu je dogovoreno da socijaldemokrate dobiju pet potpredsdničkih mesta, a liberali tri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!