TURSKA ZVEZDA JE U USPONU: Erdogan tvrdi da peta kolona izaziva haos u zemlji, govorio o gorućem pitanju

Novosti online

25. 12. 2021. u 22:58

RAST turskog BDP-a do kraja 2021. godine biće dvocifren, Turska je zemlja u usponu 21. veka, rekao je predsednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan.

ТУРСКА ЗВЕЗДА ЈЕ У УСПОНУ: Ердоган тврди да пета колона изазива хаос у земљи, говорио о горућем питању

Foto: Depositphotos/Printscreen

- Turska je zvezda u usponu 21. veka, zahvaljujući dobro osmišljenoj politici, postala je jedna od dve zemlje čiji je privredni rast u prvoj godini pandemije bio pozitivan. Imaćemo dvocifren rast BDP-a - rekao je turski lider, govoreći u subotu pred funkcionerima vladajuće partije u provinciji Gaziantep.

Prema njegovim rečima, kada je 2002. godine na vlast u Turskoj došla Partija pravde i razvoja na čijem je on čelu, rezerve Centralne banke bile su samo 27,5 milijardi dolara, a dug prema MMF-u 23,5 milijardi dolara.

- Danas govorimo o 120 milijardi dolara u rezervama Centralne banke i odsustvu duga prema MMF-u. Turskog godišnji izvoz dostigao je rekordnih 221 milijardu dolara... Peta kolona je nedavno pokušala da izazove paniku u zemlji, i suočili smo se sa neviđenim pokušajima manipulacije deviznim tržištem, ali smo rešili taj problem za samo sat vremena - dodao je Erdogan.

Naglo jačanje lire počelo je u ponedeljak nakon što je Erdogan najavio nove mere za suprotstavljanje nestabilnom kursu. On je posebno rekao da će vlada podsticati depozite u lirima, nadoknađujući deponentima gubitke zbog fluktuacija kursa.

U januaru se turskom valutom trgovalo po kursu od 7,4 lire za dolar, a u trenutku dostizanja istorijskog minimuma pala je za 60%.

Od jula 2019. Erdogan je tri puta menjao čelnika centralne banke, a od novembra 2021. dva puta - ministra finansija. Ranije su lideri glavnih turskih opozicionih partija optužili Erdogana za ekonomsku nesposobnost i pozvali na prevremene izbore. Turski lider je odbio poziv, rekavši da će se predsednički i parlamentarni izbori u Turskoj održati kako je planirano u junu 2023. godine.

BONUS VIDEO: NIJE ZABORAVIO NAROD IZ KOG JE POTEKAO - Mehmed-paša Sokolović podigao je čuvenu ćupriju na Drini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna