EVROPA DA SE POGLEDA U OGLEDALO! Rusi jasno rekli: "Optužbe su lažne, nismo krivi za energetsku krizu"

Novosti online

25. 12. 2021. u 20:35

EVROPA ne bi trebalo da okrivljuje "Gasprom" za probleme za koje je sama odgovorna, bolje bi im bilo da se pogledaju u ogledalo, izjavio je zvanični predstavnik tog ruskog gasnog giganta Sergej Kuprjanov.

ЕВРОПА ДА СЕ ПОГЛЕДА У ОГЛЕДАЛО! Руси јасно рекли: Оптужбе су лажне, нисмо криви за енергетску кризу

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Sve optužbe upućene Rusiji i "Gaspromu" o tome da navodno nedovoljno gasa isporučujemo Evropi su besmislene, neprihvatljive i neutemeljene. Jednostavno rečeno, to je laž - kazao je on u intervjuu za televiziju "Rusija 1".

Komentarišući zašto Rusija nije rezervisala kapacitete za transport gasa on je rekao da to nije urađeno jer čitav niz klijenata nije poručio od Rusije da isporuči gas.

- Čitav niz naših klijenata, između ostalog i iz Francuske, već su potpisali svoje godišnje ugovore i samim tim ne šalju dodatne zahteve. Mi rezervišemo kapacitete samo onda kada vršimo isporuke - naglasio je on.

Osvrnuo se i na pitanje gasa koji se isporučuje Poljskoj i Ukrajini rekavši da je u pitanju reversni gas iz nemačkih skladišta.

Međutim, kako je ocenio, to i nije baš racionalna odluka evropskih zemalja jer je zima tek počela a već je utrošeno 47 odsto rezerve.

Takođe je kazao i da je cena tog gasa daleko skuplja nego što je to slučaj kada se kupuje direktno od „Gasproma“.

Kuprjanov je naglasio i da je „Gasprom“ i dalje spreman da isporuči Evropi dodatne količine gasa u okviru dugoročnih ugovora kako bi se mimoišlo spot tržište.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: Najnoviji ruski dron "Orion" razneo metu u paramparčad

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)