LONDON STRAHUJE OD NACIONALNE KATASTROFE: Krivac za ekonomsku krizu je – Moskva

Novosti online

25. 12. 2021. u 21:57

VELIKA Britanija je na ivici velike ekonomske krize zbog naglog skoka cena gasa, pišu britanske dnevne novine „Telegraf“.

ЛОНДОН СТРАХУЈЕ ОД НАЦИОНАЛНЕ КАТАСТРОФЕ: Кривац за економску кризу је – Москва

Foto Tanjug/AP

Šefovi energetskih kompanija „Edf“, „Gud enerdži“ i „Enerdži UK“ zatražili su od vlade u Londonu da preduzme mere zbog povećanja cena goriva koje će dovesti zemlju i njenu industriju na ivicu katastrofe, navodi se u članku.

Prema mišljenju britanskih stručnjaka, gorivo poskupljuje jer „Rusija ne povećava isporuke gasa u Evropu“.

„Ovo je nacionalna kriza. Veleprodajne cene gasa i električne energije skočile su do neviđenog nivoa u poslednje tri sedmice“, izjavio je izvršni direktor kompanije „Gud enerdži“ Najdžel Poklington.

Sličnog je mišljenja i predstavnik kompanije „Edf“ Filip Komare koji smatra da je energetska situacija – kritična. Prema njegovim rečima, to je samo početak i situacija će se pogoršavati. Iako snabdevači pokušavaju da pruže podršku kupcima, problemi sa kojima se industrija suočava su preveliki, ističe Komare.

Ni prognoze analitičara kompanije „Investek“ Martina Janga nisu ništa optimističnije: on smatra da će tarife električne energije skočiti do 56 odsto. U ovom momentu prosečno domaćinstvo u Velikoj Britaniji na to godišnje troši 1.277 funti (oko 1.710 dolara), ali bi u aprilu račun za struju mogao biti 2.000 funti (oko 2.680 dolara).

Ranije je i britanski „Tajms“ pisao da se računi za električnu energiju u Velikoj Britaniji mogu naglo povećati zbog krize sa gorivom u Evropi, „što će za mnoge biti šok“.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: DAN KADA JE KONAČNO ZATVOREN ČERNOBILj - Posledice nuklearne katastrofe trajaće 24.000 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a