NEMAČKA O PROTERIVANJU DIPLOMATA IZ RUSIJE: Odluka Moskve nije iznenađujuća, ali je neosnovana

Novosti online

20. 12. 2021. u 18:26

MINISTARSTVO spoljnih poslova Nemačke ocenilo je danas da je odluka Rusije da protera dvoje diplomata Ambasade u Moskvi nije bila iznenađenje, ali smatra da je potpuno neosnovana.

НЕМАЧКА О ПРОТЕРИВАЊУ ДИПЛОМАТА ИЗ РУСИЈЕ: Одлука Москве није изненађујућа, али је неоснована

Foto: Free Images Pixabay

- Ministarstvo spoljnih poslova Rusije obavestilo je danas ambasadora Nemačke u Moskvi da su dva pripadnika nemačke ambasade u Moskvi proglašena nepoželjnim osobama. Radi se, prema informacijama dobijenih od ruske strane, o recipročnoj meri vezanoj za proglašenje dva pripadnika ruske ambasade u Berlinu nepoželjnim osobama, što je usledilo 15. decembra - objasnilo je Ministarstvo u saopštenju.

Ministarstvo ističe da je odluka nemačke vlade od protekle nedelje bila primerena reakcija na presudu suda u Berlinu, prema kojem je ubistvo od pre dve godine u Berlinu učinjeno po državnom nalogu, što predstavlja teško kršenje suvereniteta Nemačke. Naglašava se da nemačka vlada želi saradnju sa Ruskom Federacijom na osnovama međunarodnog prava i uz međusobno poštovanje.

- Današnja odluka ruskog ministarstva opterećuje ponovo naše odnose - poručuje Ministarstvo.

Berlin je dvojicu službenika ruske ambasade proglasio 15. decembra nepoželjnim osobama zbog slučaja ubistva gruzijskog državljanina Zelimkana Kangošvilija u berlinskom parku Klajner Tirgarten. Vrhovni sud u Berlinu je ranije proglasio državljanina Rusije Vadima Sokolova (Krasikova) krivim za to ubistvo i osudio ga na doživotni zatvor.

Kako je saopštilo nemačko tužilaštvo, zločin je počinjen po nalogu "ruske vlade", a odbrana je insistirala da za tvrdnje tužilaštva nema dovoljno dokaza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna