RUSI I NEMCI "PIŠU" EKONOMSKE REKORDE! Trgovinska razmena između dve zemlje nadmašila je obim od pre zaraze kovidom 19

Ivana Stanojević

18. 12. 2021. u 22:34

TENZIJE na jednu, trgovinu na drugu stranu, deviza je kojom se, usred pandemije virusa korona, rukovode podjednako i Rusija i Nemačka. Trgovinska razmena između ove dve zemlje nadmašila je obim od pre kovida 19. Ni rastuće napetosti u bilateralnim odnosima, pre svega, zbog situacije sa Ukrajinom i konflikta na relaciji Berlin - Moskva, nisu uspele da zaustave ovaj privredni trend.

РУСИ И НЕМЦИ ПИШУ ЕКОНОМСКЕ РЕКОРДЕ! Трговинска размена између две земље надмашила је обим од пре заразе ковидом 19

Mleko Nemca iz Rusije se prodaje u Evropi

Nemačke firme uveliko grade na ruskoj državnoj teritoriji, potvrđuju podaci koje je Ambasada Rusije u Berlinu nedavno dala na raspolaganje Mreži nemačkih redakcija (RND). U septembru, trgovina između dve zemlje bila je za 16 odsto veća, nego u istom mesecu 2019. godine i dostigla je obim od 5,2 milijarde evra.

Uporedo sa trgovinskim razmahom, idu i investicije nemačkih firmi u Rusiji. Prema najnovijoj statistici Bundesbanke, do kraja drugog kvartala, ta ulaganja, dostigla su 1,4 milijarde evra.

- Interesovanja nemačkih kompanija prema ruskom tržištu su nepromenjeno velika, uprkos postojećim problemima u bilateralnim odnosima - ocenjuje Dmitrij Plakhov, šef katedre za takozvanu blokčejn tehnologiju Univerziteta u Sankt Petersburgu. Ova vrsta tehnologije obuhvata niz, međusobno umreženih, manjih baza podataka, koji sadrže informacije o digitalnim transakcijama od vlasničkih listova, preko podataka iz matičnih knjiga do ugovora kojima se regulišu autorska prava.

Pre dve godine, startovao je u Lajpcigu prvi "Ruski-Aldi", diskont market, koji nemačkom kupcu po veoma povoljnim cenama nudi prehrambene proizvode iz Rusije, a sada ih je tamo šest.

Takođe, veliki ruski internet prodavac "Vajldberis" takođe je, početkom godine, startovao na nemačkom tržištu. Nudi četiri miliona artikala, sa potpisom 40.000 marki. Tu su muška, ženska i dečja garderoba, obuća, asesoari, kozmetika, igračke, sportska oprema, kancelarijska galanterija, elektronika i knjige.

U nizu primera, sasvim je specifična priča Nemca Štefana Dira (57), jednog od najvećih i najuspešnijih vlasnika poljoprivrednog gazdinstva u Rusiji, koja izlazi iz okvira svake statistike. Ovaj nemački državljanin je, kao student, apsolvirao na jednom od tadašnjih sovjetskih univerziteta i osetio ogroman, sakriveni potencijal. Danas, Dir zapošljava skoro 13.000 radnika i spada u red ruskih rekordera, u grupi onih koji poseduju i obrađuju između 100.000 i milion hektara oranica.

Raspolaže sa oko 630.000 hektara zemljišta ima 110.000 krava koje daju mleko. Počeo je 1994. godine sa svoje 34 godine, a prvi biznis u Rusiji bio mu je trgovina poljoprivrednim mašinama.

Svojom imperijom, Dir upravlja iz Rusije, ali u Nemačkoj, u Valdorfu, ima kompaniju "Ekosem-Agrar AG". Sa ruskom firmom-ćerkom, "Ekoniva", proizveo je, 2019. godine, impresivnih 760.000 tona sirovog mleka, čime se svrstao u red najvećih proizvođača mleka u celoj Ruskoj Federaciji, ali i Evropi.

Kako kaže Dir, u njegovim grudima kucaju dva srca, jedno nemačko, a drugo rusko. Kad god je u mogućnosti, leti u staru domovinu, u Baden-Virtemberg, gde živi njegova majka (83). Istovremeno, pionir je u izgradnji nove Rusije i sasvim je integrisan u društvene strukture svoje druge domovine. Angažovao se na osavremenjivanju obdaništa i škole u selu Šuče i svake godine da 600.000 evra u dobrotvorne svrhe.

- Kad bi Zapad napravio samo korak u susret Rusiji, Rusi bi sasvim sigurno napravili dva - čvrsto je ubeđen nemački Rus, Štefan Dir.

"SEVERNI TOK 2" DO JULA

Ekstremna politizacija gasovoda "Severni tok 2" sada preti da ugrozi tu "kičmu" privrednih veza. Nova nemačka koaliciona vlada, sa kancelarom Olafom Šolcom na čelu, izgovarajući se tehničkim primedbama, nedavno je objavila da je izdavanje sertifikata operatoru gasovoda zamrznuto do jula, odnosno na neodređeno vreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju