POSLE DVE NEDELJE ZATIŠJA: Ponovo iskrcavanje migranata na italijanske obale, među preživelima i beba od 11 dana

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

17. 12. 2021. u 19:46

POSLE samo dve sedmice relativnog zatišja, ponovo je počela navala migranata na Italiju. Puno je iskrcavanja i spašavanja na otvorenom moru, na raznim mestima na južnim italijanskim obalama, stižu u velikom broju u manjim ili većim plovilima, u organizaciji ilegalnih prevoznika, ili u samostalnoj režiji.

ПОСЛЕ ДВЕ НЕДЕЉЕ ЗАТИШЈА: Поново искрцавање миграната на италијанске обале, међу преживелима и беба од 11 дана

Foto: Tanjug/AP

Brod nevladine organizacije Okean Viking (francuski koju koristi Sos Mediteran u misiji spašavanja) a koji na brodu ima tim sanitarnog osoblja Crvenog Krsta. spasao je 114 migranata. Bili su u gumenom čamcu koji se našao u teškoćama u međunarodnim vodama libijskog zaliva i zvao u pomoć. Među preživelima se nalaze i žene i bebe, a najmlađa je stara svega 11 dana“.

S obzirom da se najavljuju masovni dolasci migranata jer se očekuje mirno more, u poslednjim satima je aktivirano još brodova nemačkih nevladinih organizacija („Si Voč 4“ i „Si Ej 4“).

U sicilijanskom arhipelagu Pelagije iskrcala su se dva manja plovila, na jednom su bile samo dve osobe. U Lampeduzu je stiglo njih 17, oba plovila su stigla iz Tunisa. U međuvremenu je doplovio veliki broj migranata na više plovila u isti arhipelag sicilijanskih ostrva. Migranti su iz Tunisa, ima maloletnih, ima i onih koji nemaju pratnju, novorođenčadi i roditelja. Svi su smešteni u karantinu na ostrvu Lampeduza.

Danas je Finansijska straža uočila u Salentu 15 migranata koji su stigli iz Smirne iz Turske, putovali su tri sedmice. Spasili su ih italijanski Crveni krst i policijske snage, a među njima ima i žena i maloletnika.

Iskrcavanja su počela i na jugu Sardinije gde je poslednja 24 sata stiglo 65 migranata na više plovila, a sva su doputovala iz Maroka. Za samo 24 sata stigle su ukupno 272 osobe.

Upravo je danas Fronteks (agencija EU za kontrolu spoljnih granica) objavila godišnji izveštaj o ulascima migranata u Evropu. Od početka ove godine u Evropu je ušlo 184.000 migranata, 60 posto više u odnosu na 2020. godinu i pun jek pandemije korone. A najfrekventniji put u Evropi kojim stižu jeste onaj iz Libije i Tunisa, prema Italiji i Malti, sa 64.000 migranata, što predstavlja 89 odsto više u odnosu na 2020.

U izveštaju se podvlači da je balkanska ruta u najvećem porastu, 138 odsto u odnosu na prošlu godinu, sa 55.000 dolazaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina