AUTONOMIJA ZA DONBAS? Bivši američki ambasador u Ukrajini otkriva šta Vašington traži od Kijeva

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

10. 12. 2021. u 22:03

Ukrajina može da računa na pomoć SAD, ali Amerika ne namerava da se uključuje u eventulne ratne operacije protiv Rusije u Donbasu. U slučaju ratnog sukoba Rusije i Ukrajine, SAD bi Moskvi mogle da uvedu "do sada neviđene sankcije".

АУТОНОМИЈА ЗА ДОНБАС? Бивши амерички амбасадор у Украјини открива шта  Вашингтон тражи од Кијева

Vladimir Zelenski i Džozef Bajden / Foto AP

To je ključna poruka 90-minutnog razgovora američkog predsednika Džozeva Bajdena sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim. Amerika podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali je njenom rukovodstvu sugerisano da se vrati razgovorima o realizaciji Minskih dogovora.

Predstavnici američke administracije misle da bi se u rešavanju krize u istočnoj Ukrajini moglo očekivati da Bajden pojača pritisak na Kijev da ipak da određenu autonomiju Donjeckoj i Luganskoj oblasti. Bivši američki ambasador u Kijevu Stiven Pajfer misli da bi moglo da se dogodi da se od ukrajinskog rukovdstva traži da u Donbasu sami odlučuju o zdravstvu, školstvu i policiji. Dakle, neće se dovoditi u pitanje suverenitet Ukrajine, ili rad ukrajinske vlade.

Osobe upućene u američko-ukrajinske razgovore tvrde da su u Kijevu sada spremni da popuste i daju Donbasu "poseban status", uključujući mogućnost za šira prava u oblasti kulture i jezika. Ukrajinski vrh ne želi da Donbasu da pravo veta u vođenju nacionalne politike.

Do sada su i bivši predsednik Petar Porošenko, a kasnije i njegov naslednik Vladimir Zelenski, ignorisali Minske dogovore smatrajući ih mrtvim. Tražili su da se napišu novi dogovori, ali nisu hteli da se sretnu sa predstavnicima Donjecke i Luganske samoproglašene republike. Porošenko je stalno ponavljao da sa "banditima neće da razgovara".

Vlasti u Kijevu su tražile da se po svaku cenu u pregovore o Donbasu uključi i Amerika. Zelenski je verovao da će Amerika insistirati da se i ona pridruži Normandskoj četvorci u kojoj su Francuska, Nemačka, Rusija i Ukrajina. Ali, sada je Bajden kazao da on ne namerava da se uključuje u tu pregovaračku četvorku.

Zelenski će se naredne nedelje sresti u Briselu sa francuskim predsednikom Makronom i nemačkim novim kancelarom Olafom Šolcom. Što se tiče ulaska Ukrajine u NATO, iz Vašingtona su poručili da će biti potrebno dosta vremena, najmanje 10 godina i da će se poštovati želja naroda Ukrajine.

MOSKVA BRANA ZA "TUĐMANOV RECEPT"

Napokon Zelenski tvrdi da je spreman da odblokira razgovore o realizaciji Minskih dogovora i da ima precizne predloge. On je razgovarao sa premijerom Hrvatske Plenkovićem oko iskustva koje je Zagreb imao u "mirnoj reintegraciji okupiranih teritorija". Sada za taj plan Zelenski hoće da dobije podršku Zapada. Međutim, iz Moskve su već poručili Zelenskom da ne računa da će mu Rusija tolerisati da napravi ono što je Tuđman učinio krajiškim Srbima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana