SAJBER NAPAD NA GLOBALNO FINANSIJKO TRŽIŠTE: Izrael i 10 zemalja izveli simulaciju hakovanja berzi

P. Z. S. /rt.com

10. 12. 2021. u 11:53

IZRAEL je izveo vežbu zajedno sa 10 zemalja koja je simulirala opasan sajber-napad na finansijska tržišta širom sveta, pokušavajući da stvori realan scenario panike i haosa koji bi potom usledili, preneo je Rojters.

САЈБЕР НАПАД НА ГЛОБАЛНО ФИНАНСИЈКО ТРЖИШТЕ: Израел и 10 земаља извели симулацију хаковања берзи

Foto Depositphotos

Međunarodna sajber vežba, nazvana „Kolektivna snaga“, izvedena je u četvrtak zajedno sa Sjedinjenim Državama, Britanijom, Nemačkom, Italijom, Tajlandom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, između ostalih zemalja, kao i sa velikim finansijskim institucijama poput Međunarodnog monetarnog Fonda (MMF) i Svetske banke, navodi list.

Zvaničnicima trezora iz zemalja učesnica prikazan je film koji opisuje simulirane događaje, u kojem narator navodi da su osetljivi podaci ukradeni i podeljeni na Dark Vebu, „stvarajući haos na finansijskim tržištima“ u periodu od 10 dana.

Vežba – koju je izraelsko ministarstvo finansija navodno nazvalo „ratnom igrom“ – prošla je kroz niz različitih vrsta napada, uključujući proboje sistema koji su uticali na tržišta deviza i obveznica, likvidnost i sigurnost podataka koje dele izvoznici i uvoznici širom sveta. Takođe je ispitan i uticaj obmanjujućih novinskih izveštaja na buduću krizu, kao i korake koje bi vlade trebalo da preduzmu.

-Banke apeluju na hitnu pomoć za likvidnost u mnoštvu valuta kako bi se zaustavio haos dok druge strane povlače svoja sredstva i ograničavaju pristup likvidnosti, ostavljajući banke u neredu i propasti.

Izraelski zvaničnici su ukazivali na manje proboje u kompanijama u prošlosti, rekavši da su takvi napadi mogući u širem obimu i da se samo globalnom saradnjom mogu sprečiti najgori ishodi u slučaju većeg hakovanja.

-Napadači su 10 koraka ispred branioca, rekao je za Rojters Miha Vajs, finansijski sajber menadžer u izraelskom ministarstvu finansija, dok je drugi zvaničnik ministarstva dodao da je saradnja između vlada i međunarodnih tela „ključna za otpornost finansijskog eko-sistema“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri