POSLE 131 DANA ŠTRAJKA GLAĐU: Izrael oslobodio zatvorenika koga je držao u administrativnom pritvoru

Tanjug

05. 12. 2021. u 19:02

IZRAELSKE vlasti oslobodile su danas palestinskog zatvorenika Kajeda Fasfusa, dve nedelje nakon što su potpisale sporazum o oslobađanju kojim je okončan njegov maratonski 131-dnevni štrajk glađu, saopštio je Klub palestinskih zatvorenika.

ПОСЛЕ 131 ДАНА ШТРАЈКА ГЛАЂУ: Израел ослободио затвореника кога је држао у административном притвору

Foto: Tanjug/AP Photo

Fasfus (32) je ostao u izraelskoj bolnici od okončanja štrajka 23. novembra, preneo je AP.

On je jedan od šestorice zatvorenika koji su štrajkovali glađu, protestujući protiv kontroverzne politike Izraela "administrativnog pritvora”, koja omogućava da osumnjičeni budu zadržani na neodređeno vreme bez podizanja optužnice.

Izrael navodi da je takva politika neophodna da bi se opasni osumnjičeni držali u zatvoru, kako ne bi bile otkrivene osetljive informacije koje bi mogle razotkriti vredne izvore.

Palestinci i grupe za poštovanje ljudska prava navode da ta praksa negira pravo na zakonit proces, dozvoljavajući Izraelu da drži zatvorenike mesecima ili čak i godinama, bez dokaza protiv njih.

Zakon se retko primenjuje prema Izraelcima, navela je agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024