AMERIČKI DIPLOMATA TUŽIO STEJT DEPARTMENT? Pogođen „havanskim sindromom“ u Kini

P.Z.S. /sputnjik internešnel

10. 12. 2021. u 10:48

SLUŽBENIK američkog Stejt departmenta tužio je agenciju i državnog sekretara Entonija Blinkena, optužujući ih da diskriminišu žrtve takozvanog havanskog sindroma na osnovu invaliditeta, javili su u petak američki mediji.

АМЕРИЧКИ ДИПЛОМАТА ТУЖИО СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ? Погођен „хаванским синдромом“ у Кини

Foto Shutterstock

“Havanski sindrom“ je skup neobjašnjivih medicinskih simptoma koji su prvi put otkriveni kod diplomatskog osoblja SAD na Kubi 2016. Prijavljeni simptomi su uključivali fizičke i psihološke abnormalnosti kao što su gubitak sluha, glavobolja, anksioznost i depresija. Nakon toga, slični simptomi su dokumentovani u američkim diplomatskim misijama u Kini i Evropi.

Član diplomatske bezbednosne službe u kineskom Guangdžouu Mark Lenzi izjavio je da od 2017. on i njegova porodica imaju teške simptome sindroma kao što su „iznenadni i neobjašnjivi mentalni i fizički simptomi, uključujući glavobolje, vrtoglavicu, mučninu, krvarenje iz nosa, nesanicu i gubitak pamćenja“, objavio je Si-En-En, pozivajući se na dokumente iz tužbe.

Prema Lenziju, Stejt department je umanjio značaj problema i potkopao njegove napore da istraži uzroke njegovog stanja. Nakon što je pokušao da upozori svoje kolege na „potencijalnu opasnost“, Lenzi je poslat na psihijatrijski pregled.

Na kraju, Lenzijevi simptomi su medicinski potvrđeni još u Sjedinjenim Državama, ali je on nastavio da se „suočava sa odmazdom i diskriminacijom od strane Stejt departmenta“. Tužba sadrži navode da Stejt department ometa njegovo napredovanje u karijeri i stvara administrativne prepreke za njegovo lečenje.

Odšteta koju Lenzi traži od Stejt departmenta nije otkrivena medijima.

Stav Stejt departmenta o „havanskom sindromu” ranije je bio pod oštrim kritikama, kao odgovor na koje je Blinken 5. novembra izneo primedbe, tvrdeći da Stejt department neće „štedeti resurse da zaštiti osoblje” i da će obezbediti da svaki zaposleni prima medicinsku negu i pomoć koja mu je potrebna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...