KORONA VIRUS U FRANCUSKOJ: Nove mere - Zatvorene diskoteke, ukinuti novogodišnji kokteli u firmama

Goran ČVOROVIĆ, dopisnik "Večernjih novosti" - PARIZ

06. 12. 2021. u 22:50

SUOČENI sa izuzetno visokim brojkama u petom naletu korona virusa, francuske vlasti su u ponedeljak na Savetu odbrane doneli nove mere koje imaju za cilj da građanima, ukoliko ih se budu pridržavali, omoguće koliko-toliko normalnu proslavu Božića.

КОРОНА ВИРУС У ФРАНЦУСКОЈ: Нове мере - Затворене дискотеке, укинути новогодишњи коктели у фирмама

Foto: EPA

Na savetu odbrane, kojim je u Jelisejskoj palati predsedavao predsednik Makron, zaključeno je da treba istrajati na vakcinaciji i poštovanju mera distanciranja, s ciljem da ne dođe do novog karantina.

Zaključke su u ponedeljak uveče preneli premijer Žan Kasteks i ministar zdravlja Olivije Veran. Kasteks je naglasio da virus brzo cirkuliše, sa blizu 50.000 zaraženih dnevno, što je iznad nivoa u prethodnim talasima. Istakao je i da raste pritisak u bolnicama, i da su zdravstveni radnici iznureni dvogodišnjom pandemijom, ali je istovremeno pozvao građane na lucidnost, bez usplahirenosti, jer iako broj obolelih raste, situacija nije ista kao ranije, pošto se vakcinisalo 52 miliona ljudi.

Premijer je naveo da vakcina vremenom gubi efikasnost, što posle pet do šest meseci povećava rizik od hospitalizacije. Zato je pozvao da se imunitet ojača trećom dozom. Rekao je da zaštita tako biva 4 puta veća, a da stariji od 60 godina s tri vakcine imaju 20 puta manje izgleda da završe u bolnicama.

Istakao je da je do sada u Francuskoj 10 miliona građana već dobilo treću dozu, a da se do početka januara očekuje da je primi još 15 miliona. Novost je to što stariji od 65 godina više neće morati da zakazuju termin, već će moći da se cepe slobodnim dolaskom u centre za vakcinaciju. To isto važi i za sve one koji do sada uopšte nisu cepljeni.

Foto: EPA

Kasteks je naglasio da je u Francuskoj do sada sa dve doze vakcinisano blizu 90 odsto onih koji mogu da prime vakcinu, odnosno starijih od 12 godina.

Kako je istakao premijer, prema procenama Instituta "Paster", uz vakcinaciju je potrebno smanjiti i cirkulaciju virusa za deset odsto, da ne bi došlo do prebukiranih kapaciteta u bolnicama. Zato je pojačan sanitarni protokol, pre svega u školama, jer virus u kategoriji ispod 12 gdoina naročito cirkuliše. U ovoj kategoriji ima blizu 1.000 zaraženih na sto hiljada stanovnika. Maske su sada obavezne i u školskom dvorištu, a maksimalno će se smanjiti bavljenje kolektivnim sportovima.

Stručni savet u Francuskoj je da se vakciniše 360.000 dece uzrasta od 5 do 11 godina, koji su gojazni ili su sa rizičnim patologijama. Vakcinacija dece s rizikom počeće 15. decembra. Premijer je najavio da se očekuje da se do kraja godine cepljenje otvori za svu decu ovog uzrasta, na dobrovoljnoj osnovi.

Takođe, među merama je i poziv da se što više radi od kuće, dva do tri dana nedeljno, gde god je to moguće. Kasteks je najavio da će u državnoj administraciji to biti tri dana.

Foto Tanjug/AP

Istovremeno, pozvao je da, do kraja godine, u firmama, na različitim skupovima, kao što su novogodišnje proslave, ali i ispraćaji zaposlenih u penziju ili drugu firmu, ukinu jelo i piće, jer je opasnost naročito velika kada se u zatvorenom prostoru skine maska da bi se jelo i pilo.

Za okupljanja napolju, kao što su božićni vašari, zatražio je protokol kojim će se strogo kontrolisati konzumiranje jela i pića, i to samo na odvojenim i izolovanim mestima.

Premijer je zatražio i da se sistematičnije kontroliše sanitarna propusnica u restoranima, u saobraćaju, na spektaklima.

- Ako se ove mere poštuju u sledeće tri sedmice, i nastavimo da se vakcinišemo, proći ćemo ovaj talas – naglasio je Kasteks.

Kao najdrastičniju meru saopštio je zatvaranje diskoteka i noćnih klubova u sledeće 4 sedmice, jer, kako je rekao, virus cirkuliše naročito među mladima, čak i vakcinisanima. Istovremeno je najavio ekonomsku pomoć vlasnicima. Savetovano je i obavezno nošenje maski unutra, ali i napolju, kada ima ljudi, kao i otvaranje prozora 10 minuta svakog sata, kad god je to moguće.

Minstar zdravlja Olivije Veran je preneo da trenutno u Francuskoj ima više od 400 zaraženih na sto hiljada stanovnika, što je jače nego u trećem talasu.

Foto Tanjug-AP

- Virus cirkuliše brzo i mnogo – rekao je Veran.

Istakao je da se na intezivnoj nezi trenutno nalazi više od 2.200 ljudi obolelih od kovida, i da se na svakih deset minuta prima po jedan novi pacijent na reanimaciju, dok u bolnice svakog minuta ulazi po jedan oboleli od korona virusa.

Od toga, u bolnicma je osamdesetoro dece, od kojih 15 na intezivnoj nezi, što pokazuje da su deca uglavnom otporna na ovu bolest, ali da treba voditi računa da je ne prenesu roditeljima, bakama i dekama.

- Još imamo sudbinu u svojim rukama, zahvaljujući vakcinaciji – rekao je.

Veran je naveo da je u Evropi do sada zabeleženo oko 400 slučajeva obolelih sojem omikron, ali da ih ima verovatno više hiljada koji su u toku dijagnosticiranja. Od toga, 25 slučajeva ima u Francuskoj, od kojih je 21 doputovao iz Južne Afrike i okoline, a registrovane su i četiri prve zaraze na domaćem tlu.

Istakao je da je prema do sada poznatim podacima ta varijanta mnogo zaraznija nego delta, ali da nema kliničkih elemenata koji bi ukazali da je opasnija po ljude.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna