OMIKRON VRLO VISOKI GLOBALNI RIZIK: SZO preporučuje ubrzanu vakcinaciju rizičnih grupa

D. D. S.

29. 11. 2021. u 18:00

OMIKRON varijanta kovida 19 predstavlja "vrlo visoki" globalni rizik, a veći rast broja zaraženih mogao bi u nekim područjima imati "teške posljedice", poručila je u poneđeljak Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

ОМИКРОН ВРЛО ВИСОКИ ГЛОБАЛНИ РИЗИК: СЗО препоручује убрзану вакцинацију ризичних група

Ilustracija

Kako prenosi agencija Rojters SZO je savetovala 194 članice da ubrzaju vakcinaciju visokoprioritetnih grupa i da "osiguraju planove za ublažavanje posledica" kako bi se održale nužne zdravstvene usluge.

- Omikron ima neviđen broj mutacija na šiljak proteinu, od kojih su neke zabrinjavajuće zbog njihova potencijalnog utjecaja na tok pandemije - poručio je SZO koja stoga "ukupni globalni rizik" zbog nove varijante omikrona procjenjuje kao "vrlo visok".

Potrebna su dodatna istraživanja za razumevanje mogućnosti omikrona da izbegne imunitet koji je pojedinac stekao vakcinacijom ili preboljenjem, navodi SZO. Agencija UN dodaje da se više podataka očekuje u narednim sedmicama.

- Slučajevi kovida 19 očekuju se i kod vakcinisanih osoba, ali u malom i predvidljivom omjeru - procjenjuje SZO čije su 194 države članice danas počele trodnevno zasedanje na kojem će pregovarati o sporazumu o sprečavanju budućih pandemija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODRŽIVI TRANSPORT:  Ključni faktor zaštite životne sredine i zdravlja