PROTEST U PRAGU: Hiljade Čeha protiv kovid-19 ograničenja

Tanjug

28. 11. 2021. u 16:40

NEKOLIKO hiljada Čeha protestovalo je danas u Pragu protiv ograničenja uvedenih radi suzbijanja širenja korona virusa, u trenutku kada su mnoge bolnice obustavile sve procedure koje nisu hitne zbog povećanog broja novozaraženih.

ПРОТЕСТ У ПРАГУ: Хиљаде Чеха против ковид-19 ограничења

Foto: Printscreen/ Tviter

Okupljeni u parku koji gleda na centar češke prestonice, mahali su nacionalnim zastavama i nosili natpise sa sloganima poput: "Da se vakcinišemo? Samo preko vas mrtvih", preneo je Rojters.


Odlazeća vlada je u četvrtak pooštrila mere i uvela zabranu održavanja božićnih vašara, što je bila jedna od glavnih tema današnjeg protesta.

Češke bolnice, uključujući najveću, praški Motol, otkazale su planirane operacije proteklih dana pošto se broj pacijenata sa kovid-19 udvostručio na oko 6.000 u protekle tri nedelje.

Novoimenovani premijer Petr Fiala pozvao je ranije ljude da se vakcinišu kako bi zaštitili sebe i druge od ozbiljnih stanja u slučaju da se zaraze.

Samo 58,5 odsto Čeha vakcnisano je protiv korona virusa, u poređenju sa prosekom od 65,8 odsto u Evropskoj uniji, pokazuju podaci Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)