STIŽE SPAS ZA AUTO-INDUSTIJU? Japan izdvaja više od pet milijardi dolara za proivođače čipova

Novosti online

23. 11. 2021. u 23:22

JAPAN će izdvojiti oko 600 milijardi jena (5,2 milijarde dolara) iz dopunskog budžeta za 2021. za podršku proizvođačima poluprovodnika, među kojima je i vodeći svetski proizvođač čipova "Tajvan Semikondaktor Manufakturing" (TSMC) s kojim Japan ima ugovor, objavio je danas dnevni list Nikei.

СТИЖЕ СПАС ЗА АУТО-ИНДУСТИЈУ? Јапан издваја више од пет милијарди долара за проивођаче чипова

Foto: Tanjug/AP

Da li će ovo biti jedno od rešenja za velike probleme u auto-industriji koja muku muči sa uvozom čipova. Zbog njihovog nedostatka na tržištu mnoge poznate kompanije obustavljaju proizvodnju.

U okviru paketa mera podsticaja, japanska vlada će, kako navodi Nikei, uložiti oko 400 milijardi jena u novu fabriku koju će graditi TSMC u prefekturi Kumamoto, na jugozapadu Japana, prenosi Rojters.

Tajvanska kompanija je ranije ovog meseca saopštila da će izgraditi fabriku čipova vrednu 7,0 milijardi dolara u Japanu sa "Soni grupacijom", što je vlada Japana pozdravila.

Preostalih 200 milijardi jena vladinih sredstava će ići na izgradnju drugih fabrika, pri čemu je u fazi razmatranja nekoliko projekata, uključujući i projekte američkog proizvođača memorijskih čipova "Majkron Tehnolodžija" i japanskog holdinga "Kioksija", dodaje list, preneo je Blic biznis.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: "FT1P" daje odgovor, kako da osnujete preduzeće?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)