SMELA OCENA DANSKIH MEDIJA: Kako je Bajden pomogao Putinu da preuzme dominaciju u Evropi

Novosti onlajn

18. 11. 2021. u 08:43

PROFESOR istorije Henrik Jenson u kolumni za danski list Jylands-Posten izrazio je mišljenje da je odluka američkog predsednika Džozefa Bajdena da ne sprečava puštanje u rad ruskog gasovoda „Severni tok 2“ kardinalno promenila ravnotežu snaga u Evropi u korist Moskve.

СМЕЛА ОЦЕНА ДАНСКИХ МЕДИЈА: Како је Бајден помогао Путину да преузме доминацију у Европи

Foto: EPA/Depositphotos/ilustracija

Istoričar je optužio Rusiju za organizaciju migrantske krize na granici Poljske i Belorusije i naglasio da EU ne može da reši taj problem.

- Pre nekoliko godina EU je mogla da razgovara sa Rusijom sa pozicije sile. Sada to više nije slučaj. Danas je potpuno suprotno. Nešto vrlo važno se desilo kada je Džozef Bajden, letos, dao zeleno svetlo Putinovom gasovodu „Severni tok 2“. I to ne samo za države kroz koje on prolazi - napisao je Jensen.

Po njegovom mišljenju, Evropa slabi, ne samo kao geopolitički igrač koji ne može da pronađe efikasnu strategiju u uslovima migrantske krize na poljsko-beloruskoj granici, već i u kulturnom i intelektualnom planu.

Kako je ukazao Jenson, u vodećim evropskim državama sada postoje snažne grupe ljudi koji sopstvenu civilizaciju smatraju "štetnom za svet". Kako je objasnio stručnjak, oni u zapadnoj istoriji vide istoriju ugnjetavanja. Pored toga, taj pokret ne smatra da "kulturno razvodnjavanje", izazvano povećanjem protoka migranata, može predstavljati opasnost. Zbog uticaja ovog pravca evropski rukovodioci nemaju jasnu viziju niti mogu da donose realne odluke o evropskoj bezbednosti, zaključio je Jensen.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM: Njegova reakcija će vas oduševiti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a