VIKTOR ORBAN DOČEKAO SVOJIH PET MINUTA: Mađarska traži da Brisel nadoknadi deo troškova zaštite granica EU

Tanjug

02. 11. 2021. u 21:47

MAĐARSKI premijer Viktor Orban u pismu predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen ponovio je danas poziv Briselu da nadoknadi njegovoj zemlji troškove zaštite granice Evropske Unije.

ВИКТОР ОРБАН ДОЧЕКАО СВОЈИХ ПЕТ МИНУТА: Мађарска тражи да Брисел надокнади део трошкова заштите граница ЕУ

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić/Depositphotos

U pismu objavljenom na zvaničnom sajtu vlade, Orban tvrdi da su do sada mere zaštite granice Mađarske postale „uzor” u celoj Evropi, prenosi MTI.

- Nova migraciona kriza se odvija na pragu Evropske unije. Kao što znate, hibridne upotrebe migracija koje potiču iz Belorusije, kao i katastrofalna evakuacija snaga bezbednosti iz Avganistana mogu potencijalno dovesti do još teže krize od one kojoj smo bili svedoci 2015. godine - napisao je mađarski premijer.

Viktor Orban je rekao da veruje da je jedini razlog trenutne „krhke stabilnosti“ EU činjenica da Mađarska, zajedno sa drugim državama članicama, uspešno štiti spoljne granice Unije.

- Samo je Mađarska do sada potrošila preko 1,64 milijarde iz nacionalnog budžeta za zaštitu granica - napisao je Orban.

On je napomenuo da je Mađarska bila među prvim zemljama koje su izgradile fizičku graničnu ogradu, što se pokazalo tokom proteklih godina da može da zaštiti bezbednost građana i Unije u celini.

Orban je naglasio i da su vremenom mađarske mere zaštite granice postale uzor, kao i da se granične ograde sada takođe grade u Grčkoj, Španiji, Bugarskoj, Sloveniji, Estoniji, Litvaniji, Letoniji i Poljskoj.

- Sve ovo opravdava zahteve za finansiranje koje Mađarska već dugo pominje - poručio je Orban.

On je napisao da je vreme da Komisija uradi ono što je trebalo već odavno - da prepozna da je zaštita spoljne granice nesporna manifestacija evropske solidarnosti i da napori država članica u tom kontekstu zaslužuju priznanje i podršku.

Orban navodi da EK ne može da ignoriše „značajan materijal, ljudske i finansijske resurse“ koje je Mađarska uložila u zaštitu unutrašnje bezbednosti EU u proteklih šest godina.

- Mađarska je odlučila da preuzme punu odgovornost za ukidanje ilegalnih migracija duž južnog dela spoljnih EU granica, a sada je obaveza Unije da pošteno doprinese našim naporima i rashodima - naveo je Orbanu u pismu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)