EU U PANICI: Dogovor Pekinga i Vašingtona mogao bi da pogorša gasnu krizu u Evropi

Novosti online

19. 10. 2021. u 11:32

GASNI dogovor između Kine i Sjedinjenih Američkih Država pogoršaće energetsku krizu u Evropi, upozorava nemačka televizija „N-TV“.

ЕУ У ПАНИЦИ: Договор Пекинга и Вашингтона могао би да погорша гасну кризу у Европи

Foto: B. Marčeta

- Ako Peking i Vašington zaključe sporazum, to može postati problem za Evropu, jer njena skladišta gasa nisu dovoljno puna - ističe se u članku.

Velika kineska preduzeća sada su u završnoj fazi pregovora sa američkim izvoznicima o višemilionskom poslu za isporuku prirodnog tečnog gasa Kini. Peking očekuje da će ugovor biti potpisan do kraja ove godine.

U članku se navodi da bi Rusija mogla da pomogne u rešavanju situacije na evropskom tržištu povećanjem zaliha preko svojih gasovoda. Međutim, izvozne mogućnosti Moskve su ograničene zbog potrebe za popunjavanjem sopstvenih skladišta i činjenice da je proizvodnja gasa verovatno već na maksimalnom nivou.

Cene gasa u Evropi naglo su skočile poslednjih meseci. Od početka avgusta do kraja septembra cena se više nego udvostručila, a 6. oktobra dostigla je istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara, nakon čega je na tržištu započeo pad, ali cene i dalje premašuju granicu od hiljadu dolara.

Stručnjaci povećanje cene gasa pripisuju niskom nivou popunjenosti skladišta gasa, ograničenoj ponudi glavnih dobavljača i velikoj potražnji prirodnog tečnog gasa u Aziji.

rs.sputniknews.com

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)