BIVŠI UKRAJINSKI PREMIJER: Sadašnja vlast kriva što nije kupovala gas na vreme

Novosti online

17. 10. 2021. u 00:00

SADAŠNjA ukrajinska vlada trebalo bi da snosi odgovornost za to što nije kupovala gas po nižoj ceni i sada je primorana da ga preplaćuje, izjavio je bivši premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk za televiziju „Ukrajina 24“, ističući da su gubici države zbog takvih postupaka pet milijardi dolara.

БИВШИ УКРАЈИНСКИ ПРЕМИЈЕР: Садашња власт крива што није куповала гас на време

Foto: Novosti arhiva

- Sada će iz džepova Ukrajinaca biti izvučeno – razmislite o ovoj cifri – 5 milijardi dolara. To su gubici države i državne kompanije NAK ‘Naftogaz’ zbog toga što, kada je trebalo kupovati (gas) po 250 dolara (za hiljadu kubnih metara), nisu ga kupili, a sada moraju da ga kupuju po 1.200 dolara (za hiljadu kubnih metara). Pet milijardi dolara je iznos koji je ekvivalentan ukupnim godišnjim rashodima za odbranu, istakao je Jacenjuk.

On je podsetio da Ukrajina ima jedno od najvećih podzemnih skladišta gasa u Evropi i da je mogla da priušti da pumpa gas za buduću upotrebu.

- Kako bismo mogli da se osiguramo da Rusiji ne platimo skoro dve hiljade dolara za hiljadu kubnih metara gasa? Ključna formula je da je trebalo da se kupuje gas kada je koštao 250 dolara (za hiljadu kubnih metara). To nisu mogli svi da priušte, jer nemaju svi skladišta gasa. Ukrajina ima najveća skladišta gasa u Evropi, ‘Naftogaz’ je imao na računu dve milijarde dolara. Za taj novac bilo je moguće kupiti dovoljnu količinu gasa i pumpati ga u skladišta, uveren je bivši premijer.

Jacenjuk smatra da su povećane cene gasa „spekulacije koje je priredio ruski ‘Gazprom’“, ali je naglasio da bi za trenutnu situaciju u Ukrajini trebalo da bude odgovorna sadašnja vlada.

- Sadašnja vlada Ukrajine snosi ličnu odgovornost za to, konstatovao je on.

Govoreći o daljim potezima, bivši premijer je predložio ukrajinskom parlamentu da formira istražnu komisiju koja bi trebalo da razjasni „po čijem nalogu je iz džepova Ukrajinaca izvučeno 5 milijardi dolara“. Osim toga, zemlja bi trebalo da kupi dodatno plavo gorivo, ali za to je, prema njegovim rečima, još potrebno pronaći gas.

Problemi Kijeva sa isporukama gasa pogoršani su nakon što je u novembru 2015. Ukrajina prestala da kupuje ruski gas direktno, zamenivši ga takozvanim virtuelnim reverznim gasom iz Evrope, što je uticalo na cene za ukrajinske potrošače. Ukrajina je odbila da nastavi direktne isporuke ruskog gasa po sniženoj ceni, za koji je 2019. godine dogovor postigao šef političkog saveta stranke Opoziciona platforma – Za život Viktor Medvedčuk, kada je Rusija bila spremna da snabdeva Ukrajinu gasom po fiksnoj ceni od 175 dolara za hiljadu kubnih metara. Situacija sa cenom gasa pogoršala se za Ukrajinu nakon što je Rusija završila izgradnju gasovoda „Severni tok 2“ i naglim rastom cena energenata u Evropi.

Cene gasa u Evropi naglo su skočile poslednjih meseci. Od početka avgusta do kraja septembra cena se više nego udvostručila, a 6. oktobra dostigla je istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara, nakon čega je na tržištu započeo pad, ali cene i dalje premašuju granicu od hiljadu dolara.

Stručnjaci povećanje cene gasa pripisuju niskom nivou popunjenosti skladišta gasa, ograničenoj ponudi glavnih dobavljača i velikoj potražnji prirodnog tečnog gasa u Aziji.

rs.sputniknews.com

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)