RUSKA DOMINACIJA U VAZDUHU: Raketa K-77M vraća Moskvi prednost nad Zapadom

Novosti online

09. 10. 2021. u 18:37 >> 00:29

KONSTRUISANA specijalno za lovac Su-57, raketa vazduh-vazduh K-77M omogućiće ruskim avionima da steknu prednost u vazdušnim borbama, piše časopis „Militari voč“.

РУСКА ДОМИНАЦИЈА У ВАЗДУХУ: Ракета К-77М враћа Москви предност над Западом

Foto: Printscreen/Jutjub/KHMedia

Domet rakete veći je od 190 kilometara, što avionu Su-57 daje prednost u odnosu na zapadne lovce, ističe autor članka.

Autor je posebnu pažnju posvetio aktivnoj faznoj antenskoj rešetki. Smeštena u nosu aviona, ona raketama obezbeđuje visoku preciznost i onemogućava skrivanje neprijateljskih aviona.

Kolumnista je objasnio da manevarski lovci već odavno znaju kako da iskoriste ograničeno „vidno polje“ senzora avionskih raketa, krećući se izvan radarskog opsega.

„K-77M rešava ovaj problem: ona bi mogla da postane najefikasnija raketa dugog dometa klase vazduh-vazduh na svetu“, naglasio je autor.

Prema njegovom mišljenju, K-77M može da odigra ključnu ulogu u vraćanju raketne prednosti koju je Rusija imala poslednjih godina Hladnog rata i u pripremi ruskog vazduhoplovstva za suprotstavljanje pretnjama nove generacije, kao što je raketa AIM-260 koja se sada razvija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nije poznato koliko će široko biti razvijena proizvodnja novih ruskih raketa, ali ako se pojave blizu granica NATO-a, zemlje alijanse bi trebalo ozbiljno da se zabrinu, zaključio je ekspert.

rs.sputniknews.com

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!