UPAD NA TRG STALJINGRAD: U Parizu francuske vlasti evakuisale veliko stanište narkomana

FRANCUSKE vlasti evakuisale su juče ujutro veliko stanište narkomana u pariskom kvartu Staljingrad.

УПАД НА ТРГ СТАЉИНГРАД: У Паризу француске власти евакуисале велико станиште наркомана

Foto: EPA

Nenajavljenom akcijom, policija je iznenada pokupila prisutne i odvela ih na privremenu lokaciju. Bio je angažovan veliki broj čuvara reda koji su okružili čitav kvart. Toksikomani su ubačeni u autobus i odvedeni na obližnja gradska vrata Vilet. Sve su pratile i bolničke ekipe. Cela operacija izvedena je na zahtev ministra unutrašnjih poslova Žeralda Dermanena, a posle neprestanih žalbi beznadežnih stanovnika okolnih zgrada. Akcija je pripremljena u tajnosti, a nisu bile obaveštene čak ni gradske vlasti Pariza.

Ovaj deo francuske prestnoce, na severoistoku Grada svetlosti, predstavlja pravo ruglo i "slobodnu zonu" za trgovinu svake vrste. Tako se tu diluje i droga. Često bez policijskog nadzora, trafikanti ovde nesmetano prodaju narkotike koje narkomani konzumiraju danu i noću, bez skrivanja, pred očima prolaznika i ogorčenih stanara.

Među onima koji kriziraju, često dolazi do svađa i tuča, redovno prose, pa i otimaju, da bi došli do potrebnih para za drogiranje, a posle konzumiranja njihova tela često moraju da se preskaču na trotoaru. Noću je naročito napeto, pa mnogi stanari ne koriste gradski prevoz, da ne bi morali da se susreću sa toksikomanima, i voze se skupim taksijem koji ih ostavi pred ulaznim vratima zgrade.

Neki narkomani su se ovde i trajno nastanili i razapeli šatore. Zauzeli su parkove i trgove i izbacili obične ljude, penzionere i porodice s decom, koji su u zelenilu provodili slobodno vreme. Ima ih i na parkinzima, ali i na samoj ulici. Sve to se događa u kvartu gde postoje čak 22 škole. Roditelji su se pred televizijskim kamerama žalili da se narkomani drogiraju čak i pred obdaništem, usred bela dana, naočiged zgranutih mališana.

Policijska prefektura je pojasnila da su narkomani prebačeni u sektor gde u neposrednoj blizini nema stanova. Za premeštene narkomane obezbeđeni su i mokri čvorovi. Sve to je, međutim, privremenog karaktera. A ni prvi stanari nisu daleko. Trajnog rešenja, za sada, nema. Čim ih odnekud izbace, narkomani i dileri se pomere nekoliko ulica dalje i nastave po starom.

BONUS VIDEO - DRAMA U VAŠINGTONU: Evakuisan Kapitol zbog jezive pretnje

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024