OTKAZ JER SU BELE PUTI: Lavina komentara u svetu o nedavnoj skandaloznoj odluci Engleske turing opere

G. ČVOROVIĆ

20. 09. 2021. u 07:00

MORATE da napustite orkestar zato što ste belci!

ОТКАЗ ЈЕР СУ БЕЛЕ ПУТИ: Лавина коментара у свету о недавној скандалозној одлуци Енглеске туринг опере

Foto Depositphotos

Ova opasna poruka koja je mogla da se između redova nasluti iz saopštenja Engleske turing opere (English Touring Opera), izazvala je ovih dana lavinu komentara u čitavom svetu.

Poznata kuća, koja operu čini dostupnim svima tako što publici "ide na noge", napravila je ovom odlukom pometnju u svetu umetnosti, ali i šire. Saopštenjem se između ostalog ističe da će Opera doživeti značajne promene sledećih sezona i da je doneta odluka da se poveća "diverzitet" u sastavu orkestra.

Tako su renomirani muzičari, njih 14, od kojih su neki članovi trupe i po dvadeset godina, starih od 40 do 66 godina, saznali da im ugovori više neće biti produženi za sledeću sezonu, od proleća 2022. Jedina "greška" im je bila to što su belci! Time posao ujedno gubi gotovo polovina orkestra.

Opera od izbijanja pandemije nije radila, a predviđeno je da se na scenu vrate od 1. oktobra. Novi muzički direktor Geri Kornelijus imenovan je u aprilu i uveliko sprema program.

Foto Arhiva

Direktor ETO je otpuštanje muzičara hteo da pripiše Umetničkom savetu Engleske, ističući da su od njih dobili "čvrstu direktivu", uslovljavajući time donacije od 1,78 miliona funti koliko dobija orkestar. Iz Umetničkog saveta su odmah odgovorili da nisu tražili nikakva otpuštanja.

U Operi se "vade" i na to da je kompanija imenovala novog muzičkog direktora koji planira modernije nastupe, zbog čega su već započete audicije za zamenu otpuštenih članova. Ali, zlo je već učinjeno.

Otkaze je oštro osudio Sindikat muzičara. Neki od poznatih svetskih muzičara su, takođe, preko tribina, stali u odbranu svojih otpuštenih kolega. Svetski mediji bruje o tome.

Određene grupe stanovništva, među kojima su oni crne puti, ali, na primer, i žene, dugo su bili potlačeni i diskriminsani. Ali zamena teza, katkad, može da bude opasna. Zbog toga se, recimo, biografije prilikom zapošljavanja sve više primaju bez fotografija, a u pomenutom slučaju orkestara završne audicije vrše iza paravana.

GODIŠNjE VIŠE OD 100 NASTUPA

ETO je osnovan 1979. godine, najpre kao "Opera 80", da bi sadašnje ime dobili 1992. Cilj im je da omoguće pristup, razumevanje i uživanje u operi širom Velike Britanije. Sastavljena je od nezavisnih muzičara, takozvanih "frilensera" a nastupa godišnje u tridesetak sala i daje više od sto koncerata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju