NOVI PREMIJER MILIONER IZ RADNIČKE STRANKE: Norveška skreće ulevo?

I. Stanojević

15. 09. 2021. u 06:33

NORVEŠKA dobija novog premijera, a dosadašnja šefica vlade Erna Solberg priznala je poraz na parlamentarnim izborima.

НОВИ ПРЕМИЈЕР МИЛИОНЕР ИЗ РАДНИЧКЕ СТРАНКЕ: Норвешка скреће улево?

Foto Tanjug/AP

Blok predvođen njenim konzervativcima, izgubio je većinu u parlamentu. "Postoji jasna većina za promenu vlade", izjavila je Solbergova.

Premijera će dati stranke levog centra čija pobeda praktično čeka da bude potvrđena i crno na belo. Favorit je Jonas Gar Store (na slici), lider Laburističke (Radničke) partije.

Svetski mediji komentarišu da je reč o milioneru i velikom prijatelju i saradniku Jensa Stoltenberga, nekadašnjeg norveškog premijera, sadašnjeg generalnog sekretara NATO. Storova vlada, manjinska ili koaliciona sa nekoliko drugih stranaka, okončava osam godina vlasti konzervativaca.

Norveška se, time, kako je bilo nagoveštavano, pridružila ostalim skandinavskim zemljama u kojima su radničke partije na vlasti. Konzervativna premijerka Erna Solberg je rekla da će se povući čim nova vlada bude spremna, a kabinet na čelu sa Storeom, najverovatnije će stupiti na dužnost sredinom oktobra.

Norveške opozicione stranke levog centra otpočele su juče koalicione razgovore u nastojanju da formiraju većinsku vladu. Store bi, kažu analitičari, morao da se pozabavi zabrinutošću birača zbog globalnog zagrevanja i velike razlike u bogatstvu stanovništva. Njegov cilj je da ubedi seosku stranku centra i većinu urbane socijalističke levice da mu se pridruže, što bi njegovom kabinetu dalo 89 mesta, četiri više nego što je potrebno za većinu u skupštini od 169 mesta.

Store bi, prethodno, morao da ubedi centar i socijaliste da naprave kompromis kad je reč o politici oko nafte i privatnog vlasništva, pa sve do tema koje pokrivaju EU van odnosa Norveške sa blokom.

Većina stranaka veruje da će nafta vremenom igrati manju ulogu i nadaju se da će se inženjersko znanje naftnih kompanija moći da prenese na obnovljivu energiju uključujući vetar na moru.

LABURISTIMA 100 MESTA

POSLE 93 odsto prebrojanih glasačkih listića, Radnička partija i njena dva saveznika, Socijalistička levica i evroskeptična Partija centra, imaće okruglo stotinu mesta u budućem skupštinskom sazivu, Stortingetu, od ukupno 169 mesta. Dosadašnja kozervativna vlast dobiće 68 fotelja. Jedno mesto je još pod znakom pitanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRUŠIO SE RUSKI STRATEŠKI BOMBARDER: Pao nakon borbenog zadatka u Ukrajini, oglasilo se i ministarstvo