U PREDIZBORNOJ KAMPANJI BIO I SRPSKI JEZIK: Posle osam godina, konzervativci na zalasku

I. Stanojević

14. 09. 2021. u 07:21

DRUGI i završni dan parlamentarnih izbora u Norveškoj proticao je juče u atmosferi očekivanja političara levog centra, takozvane crveno-zelene koalicije, koju predvodi Radnička partija, da će, posle osam godina, svrgnuti konzervativce sa vlasti.

У ПРЕДИЗБОРНОЈ КАМПАЊИ БИО И СРПСКИ ЈЕЗИК: После осам година, конзервативци на заласку

Foto Tanjug/AP

Ankete pokazuju da su socijaldemokratski laburisti na putu da zamene koaliciju premijerke Erne Solberg, ali će im biti potrebna podrška još najmanje dve stranke da obezbede većinu mandata. Tada bi, kao u Danskoj, Švedskoj i Finskoj, na vlasti bile socijaldemokrate, navodi Dojče vele.

Norvežani sa pravom glasa, kojih ima 3,8 miliona, birali su 169 poslanika, a istaknuta su bila tri kandidata za budućeg premijera ove skandinavske zemlje. Osim aktuelne premijerke Erne Solberg, predstavnika konzervativaca koja je okončala svoj drugi mandat, na listi su bili i laburista Jonas Gar Store, koji se smatra favoritom i centrista Trigve Slagsvold Vedum.

Ukoliko se ankete pokažu kao tačne, laburisti će verovatno posle izbora morati da formiraju koalicionu vladu, ali i da ispune zahteve manjih stranaka kako bi imali podršku da vladaju naredne četiri godine. Pitanja klimatskih promena, ekologije i smanjenja zagađenja, dominirala su u svim predizbornim raspravama.

Kuriozitet je nepostojanje preizborne ćutnje, agitovalo se i juče ispred biračkih mesta, jedino ne unutar birališta. Zato su, međutim, već tri decenije, na državnim, ali i komercijalnim TV kanalima, zabranjeni partijski spotovi i reklame jer bi se time ugrozile male i siromašne stranke, a favorizovale one druge. Ali partijska propaganda je dozvoljena na radiju i internetu. Tako su se Konzervativna stranka desnice Hejre i Socijalistička partija levice obratile i doseljenicima s prostora bivše Jugoslavije na mešavini srpskog i hrvatskog jezika.

Norveški glasači imali su mogućnost da glasaju unapred i u proteklih mesec dana, to je iskoristilo više od 40 odsto ljudi upisanih u birački spisak, što je apsolutni rekord. Zabeležen je i novi momenat: prvi put je moglo da se glasa ne izlazeći iz automobila, kroz prozor, na specijalno izgrađenim punktovima.

DANSKA: MIGRANTI DA RADE

VLADA Danske namerava da obaveže migrante "nezapadnog porekla" na obavezan rad od 37 sati nedeljno da bi stekli pravo na socijalna davanja iz državne kase. Ovaj predlog danske premijerke Mete Frederiksen, čeka da dođe na red u parlamentu. Danska socijaldemokratska manjinska vlada sprovodi jednu od najstrožih imigracionih politika u EU s ciljem da zahteve za azil smanji na nulu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije