OVAKO SU IZ AVGANISTANA OTIŠLI RUSI: Veteran uporedio povlačenje sovjetskih i američkih trupa - "Haos i panika!" (FOTO/VIDEO)

Novosti online

01. 09. 2021. u 11:29

POVLAČENjE sovjetskih trupa iz Avganistana odvijalo se organizovano, dok su Sjedinjene Američke Države pretvorile operaciju u haos, izjavio je ruski ratni veteran iz Avganistana, penzionisani pukovnik Anatolij Matvijčuk za "Večernju Moskvu".

ОВАКО СУ ИЗ АВГАНИСТАНА ОТИШЛИ РУСИ: Ветеран упоредио повлачење совјетских и америчких трупа - Хаос и паника! (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Master Sgt. Alexander Burnett/U.S. Army via AP/Jutjub/ Sovetskoe televidenie. GOSTELERADIOFOND

Prema njegovim rečima, Sovjetski Savez je pre povlačenja dogovorio sve detalje sa avganistanskom vladom.

- Tri godine smo povlačili trupe. Došli smo u Hajraton 15. februara 1989. godine (pogranični grad između Avganistana i Uzbekistana) i saopštili da više nema sovjetskih vojnika iza nas. Išli smo u otadžbinu kao pobednici sa razvijenim zastavama - prisetio se ratni veteran.

Kako je istakao, SSSR je uspeo da u Avganistanu formira vojsku koja je izdržala bez pomoći tri godine.

- Sada gledamo Amerikance – haos i panika - konstatovao je Matvijčuk, istakavši da je slična slika viđena u Vijetnamu 1975. godine.

Takođe je podsetio da su Amerikanci ostavili "gomile oružja i tehnike koje su pale u ruke "Talibana" (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji)".

Na društvenim mrežama poslednjih dana kruže fotografije na kojima se vidi odlazak poslednjih sovjetskih i američkih vojnika iz Avganistana - 1989. i 2021. godine.

Sa leve strane je sovjetski general Boris Gromov, koji nadgleda povlačenje vojnika koji potuju oklopnim vozilima. Sa druge strane se vidi američki general Kris Donahju, komandant 82. padobranske divizije, koji je tokom noći navodno poslednji ušao u transportni avion.

Podsetimo, Pentagon je saopštio da je završio povlačenje snaga iz Avganistana i završetku 20. godišnje misije. Pokret „Taliban“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) preuzeo je potpunu kontrolu nad aerodromom u Kabulu, odakle su evakuisani stranci i saveznici.

BONUS VIDEO: ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM: Njegova reakcija će vas oduševiti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni