KAD 15 SOLITERA ISTOVREMENO ODLETI U VAZDUH: Kinezima uspelo što i malo kome - evo koliko zgrada je ostalo da stoji (VIDEO)

Novosti onlajn

30. 08. 2021. u 20:22

U KINI su srušili 15 solitera sa 4,6 tona eksploziva.

КАД 15 СОЛИТЕРА ИСТОВРЕМЕНО ОДЛЕТИ У ВАЗДУХ: Кинезима успело што и мало коме - eво колико зграда је остало да стоји (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Jutjub

Godinama stoje prazni, a sada stoje na parceli za koju vlasti imaju nove planove.

Zemljište u južnom kineskom gradu Kunmingu, koje je uništeno 27. avgusta, procenjeno je na 154 miliona dolara.

Prema kineskim vestima, 4,6 tona eksploziva postavljeno je na 85.000 tačaka. Iako su tri četvrtine solitera nedovršene, stanari koji žive u izgrađenim zgradama morali su da evakuišu zemlju zbog prašine i moguće opasnosti.

Izgradnja ovog kompleksa pod nazivom Lijang Star Siti Faza II započela je 2011. Zbog nedostatka kapitala, izgradnja je prestala 2012. godine. Projektant se promenio, ali su i novi projektanti 2013. morali da prekinu izgradnju zbog različitih komplikacija. Iako je izgradnja u jednom sektoru završena 2015. godine, preostalih 15 solitera ostalo je prazno od 2013. godine, pa je čak i kineska vlada pokušala da dovrši projekat ponovo, ali bez uspeha, prenosi Baustela.hr.

Junan Honghe Real Estejt, kineska je kompanija koja je otkupila prava na zemljištu na kojem se nalaze neboderi. Odlučili su da ih unište jer potražnja za takvim zgradama više ne postoji. Eksplozija i prašina koja se podigla prekrili su oko 500.000 kvadratnih metara, što je najveća namerna građevinska eksplozija u istoriji Kine. Nakon što se prašina slegla, jedna zgrada je ostala da stoji "na zadnjim nogama", nagnuta u stranu, što su Kinezi pretvorili u šalu za izgradnju visokokvalitetnih i izdržljivih zgrada. Preostali neboder će se biti mehanički srušen.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...