LUKAŠENKO O SITUACIJI U AVGANISTANU: Porašće priliv izbeglica preko zemalja ODKB-a

Novosti onlajn

23. 08. 2021. u 15:51

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko je na samitu Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) skrenuo pažnju na činjenicu da bi zbog situacije u Avganistanu mogao da se poveća priliv izbeglica koje će preko država članica organizacije krenuti na Zapad.

ЛУКАШЕНКО О СИТУАЦИЈИ У АВГАНИСТАНУ: Порашће прилив избеглица преко земаља ОДКБ-а

Foto: EPA

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je na samitu Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) skrenuo pažnju na činjenicu da bi zbog situacije u Avganistanu mogao da se poveća priliv izbeglica koje će preko država članica organizacije krenuti na Zapad.

- Problem izbeglica i migranata. Postoje različite procene njihovog mogućeg broja u prvom talasu. Ali apsolutno je izvesno da će se tokovima iz uništene Sirije, Iraka i Libije dodati ljudi iz Avganistana. Oni su već dodati. Čak i ako na kraju odu na Zapad, ići će i leteće preko nas - istakao je beloruski predsednik, prenosi novinska agencija Belta.

Lukašenko je pozvao države članice te organizacije da razrade zajednički stav o Avganistanu do sredine septembra, kada će se u Dušanbeu održati sledeći samit organizacije.

- Ovde je zvučalo vrlo ispravno da moramo da razradimo zajednički stav... Mi ćemo, naravno, videti šta će se dalje dešavati... Ali moramo jasno da shvatimo da, polazeći od te informacije, tih činjenica koje su ovde navedene, moramo razraditi ovaj zajednički stav i ne baviti se apelima, jer ćemo zakasniti i biće kasno - istakao je Lukašenko.

Savet kolektivne bezbednosti ODKB posvećen situaciji u Avganistanu održava se u ponedeljak u formatu video-konferencije.

Situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove. Talibani (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“. Portparol političke kancelarije Talibana Muhamed Naim kasnije je objavio da je rat u Avganistanu završen.

Tri dana nakon bekstva, Gani je uputio video poruku iz UAE u kojoj je obećao da će se vratiti u domovinu u najskorije vreme. Potpredsednik Amrulah Saleh izjavio je da je prema ustavu on postao šef države i pozvao je na oružani otpor talibanima.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja