NEMILOSRDNI TALIBANI OSUDILI ČOVEKA NA SMRT: Optužen da je pomagao Americi, sam je izabrao svoj put!

Tanjug

23. 08. 2021. u 14:56

TALIBANI su osudili na smrt brata jednog avganistanskog prevodioca koji je radio sa američkim trupama, optuživši ga da pomaže Sjedinjenim Američkim Državama i da štiti brata.

НЕМИЛОСРДНИ ТАЛИБАНИ ОСУДИЛИ ЧОВЕКА НА СМРТ: Оптужен да је помагао Америци, сам је изабрао свој пут!

Slika sa ulica Kabula / Foto AP

Talibani su poslali tri pisma optuženom i ona predstavljaju dokaz o tome kako talibani direktno prete Avganistancima koji su radili sa SAD, piše Si-En-En.

- Optuženi ste da ste pomagali Amerikancima. Optuženi ste i da ste štitili svog brata, koji je bio prevodilac - piše u prvom pismu koje je napisano rukom.

Talibani su u drugom pismu, takođe napisanom rukom, obavestili optuženog da se nije pojavio na ročištu, dok u trećem pismu, koje je otkucano, obaveštavaju optuženog da je, pošto je odbacio prethodna upozorenja da prestane "služenje krstašima koji su izvršili invaziju", i ignorisao poziv na ročište, "kriv u odsustvu" i da će biti osuđen na smrt.

Si-En-En nije identifikovao Avganistanskog državljanina, niti njegovog brata, kako bi zaštitio njihov identitet, a pečati koji su na ovim pismima podudaraju se sa pečatima iz arhivskih pisama talibana.

- Ove sudske odluke su konačne i nećete imati pravo na prigovor. Izabrali ste ovaj put za sebe - navodi se u trećem pismu.

Pisma su u suprotnosti sa uveravanjima koja je talibanski portparol Zabidula Mudžahid dao na konferenciji za novinare prošle nedelje, kada su talibani izdali naredbu o opštoj amnestiji za sve zvaničnike avganistanske vlade, uključujući i predsednika Ašrafa Ganija koji je pobegao iz zemlje.

- U Avganistanu niko neće biti oštećen. Naravno postoji ogromna razlika između nas sada i pre 20 godina - rekao je Mudžahid.

Avganistanski saveznici SAD sumnjaju u to obećanje, a ova pisma kao i brojni izveštaji o talibanima koji traže odmazdu objašnjavaju zašto se mnogi Avganistanci plaše.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena našla se pod pritiskom da evakuiše ne samo Avganistance sa posebnom imigrantskom vizom, već i druge ugrožene državljane te zemlje koji se plaše za svoje živote.

U međuvremenu, američka administracija radi na suzbijanju nereda na međunarodnom aerodromu u Kabulu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!