SANKCIJE ZA „SEVERNI TOK 2“ NEOPRAVDANE: Kina osuđuje postupak Vašingtona

Novosti onlajn

23. 08. 2021. u 10:46

KINA smatra da su američke sankcije „Severnom toku 2“ neopravdane, Vašington je takvim postupcima pogazio norme međunarodnog prava, izjavio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

САНКЦИЈЕ ЗА „СЕВЕРНИ ТОК 2“  НЕОПРАВДАНЕ: Кина осуђује поступак Вашингтона

Foto RIA

- Što se tiče projekta „Severni tok 2“, Sjedinjene Američke Države su, uvodeći nerazumne sankcije za normalnu saradnju dve suverene države u skladu sa svojim unutrašnjim zakonodavstvom, prekršile međunarodno pravo i osnovne norme međunarodnih odnosa - rekao je portparol na brifingu.

Diplomata je naglasio da akcije Sjedinjenih Američkih Država još jednom pokazuju njihovo hegemonističko razmišljanje, takvi postupci, prema njegovim rečima, nikada neće biti popularni i sigurno će naići na odlučno protivljenje međunarodne zajednice.

Vašington je prošlog petka uveo nove sankcije gasovodu „Severni tok 2“ koje se tiču osiguravajuće kompanije „Konstanta“ i kompanije „Nobiliti“. Na sankcioni spisak stavljeni su i brodovi za snabdevanje „Ostap Šeremet“ i „Ivan Sidorenko“.

Računajući nova lica na spisku, ukupan broj fizičkih i pravnih lica koja su potpala pod američke sankcije zbog učešća u projektu dostigao je 23. Među njima još uvek nema operatora projekta, kompanije „Nord strim 2 AG“ i njenog izvršnog direktora Matijasa Varniga. Američka administracija odustala je od nametanja sankcija Varnigu i „Nord strimu“ još u maju.

Besmislene sankcije zbog Navaljnog

Što se tiče slučaja sa navodnim trovanjem ruskog blogera Alekseja Navaljnog, Kina smatra da je to unutrašnja stvar Rusije. Zapad nema nikakve razloge da pod tim izgovorom uvodi jednostrane sankcije, dodao je Van Vengbin.

- Što se tiče incidenta sa Navaljnim, Kina je više puta naglašavala da je to isključivo unutrašnja stvar Rusije - podsetio je diplomata.

Prema njegovim rečima, potpuno je nepravedno donositi bilo kakve zaključke o krivici Rusije pre nego što sve strane utvrde šta se zaista dogodilo.

- A uvođenje jednostranih sankcija pod ovim izgovorom još je besmislenije - istakao je portparol.

U petak je Ministarstvo finansija SAD objavilo da uvodi nove sankcije u vezi sa godišnjicom „trovanja“ Alekseja Navaljnog. Sankcije su uvedene Institutu za kriminalistiku FSB-a i njegovim brojnim zaposlenim, kao i Vojno-medicinskom istraživačkom institutu, koji je deo strukture Ministarstva odbrane Rusije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!